Sup tulang berempah yang diolah sendiri rempah memanglah enak dinikmati.Bila cukup ramuan rempah bila menghirupnya puas hati rasanya. Sangat sesuai untuk rewang bersama keluarga.Jangan lupa cuba.
2 kg tulang | cuci bersih dan toskan
2 inci halia | titik
4 ulas bawang putih | titik
1 paket sup tulang
Air secukupnya
5 biji bawang merah
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 paket sup tulang
1 paket perencah sup
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu teh lada hitam
Minyak secukupnya untuk kisar
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
Ais tambahan secukupnya.
1 biji bawang Holland
1 biji tomato
6 biji cili padi
Daun ketumbar
2. Sementara tunggu tulang empuk , boleh buat bahan untuk rempah. Kisar bawang merah, halia, bawang putih
dan juga sup tulang rempah.Rempah dalam bunjut kisarkan sekali.
3. Masukkan perencah sup, serbuk ketumbar dan lada hitam.Kisar dengan minyak.
4. Kemudian tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak dan ketepikan.
5. Buka periuk rebusan dan masukkan rempah yang telah kita tumis tadi.Kacau sekejap.Reneh seketika
7. Masukkan garam ikut cita rasa.
8. Masukkan lada sulah.Tambahkan air jika suka.
9. Masukkan bawang Holland, tomato , cili padi hijau dan merah, kacau rata.
10. Tabur daun ketumbar jika suka sebelum dihidangkan.
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official