Sup Tulang Jangan Pandang Belakang, Biar Betul. Sedap Dihirup Ni..

Share

Sup tulang jangan pandang belakang, biar betul namanya. Menurut Feez Sulaiman yang berkongsi resipi dalam FB Resipi Sedap Mudah Buat maksudnya bila makan tu usah pandang belakang, depan , kiri dan kanan, fokus makan aje. Punyalah sedap sampai tak pandang ke mana dah.

Bagi mereka yang tercari-cari resipi sup tulang yang lain dari yang lain, resipi yang dikongsi ni sedap untuk dicuba.

SUP TULANG JANGAN PANDANG BELAKANG

BAHAN-BAHAN :

( Rebus sampai daging lembut )

  • 1kg tulang

( Bahan kisar )

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 batang carrot
  • 1 batang celery
  • 1 batang leek

( Bahan tumis)

  • 2-3 sudu besar minyak masak
  • 1-2 sudu besar minyak sapi
  • 1 @ 2 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji pelaga
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  • 2 @ 3 sudu besar rempah sup

Sup bunjut atau rempah sup
Garam
Lada sulah

( Bahan tambahan)

  • lobak merah
  • Kentang
  • Daun sup & Daun bawang
  • Bawang goreng
  • Cili padi

CARA MEMASAK :
1. Blend bahan kisar.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang goreng & 4 sekawan dulu,
Dah masak kekuningan, masukkan bahan tumis.
3. Pastikan tumis sampai masak.

4. Dah masak, masukkan bahan tumis dalam sup tulang yang dah direbus.

5. Masukkan kentang, carrot, sup bunjut, lada sulah, garam secukup rasa.
6. Biar masak sekejap.
* Siap! Taburkan bawang goreng, daun bawang, daun sup, cili padi, tomato (kalau nak).

Kalau ada sambal kicap lagi best!

Kredit :
Feez Sulaiman

FB : Resipi Sedap Mudah Buat

Published by
Faridah Talib