Siapa sini peminat makanan Jepun? Kalau pergi ke restoran makanan Jepun pasti sushi jadi kemestian. Boleh tahan juga harganya. Jadi apa kata cari bahan-bahan dan buat sendiri. Tambah pula PKP ni kita semua perlu stay safe di rumah. Pastikan inti sushi dari bahan-bahan segar supaya dimakan nanti terasa keenakkannya.

SUSHI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras sushi
Cuka sushi
Minyak jagung
Seaweed/nori
Bamboo mat

BAHAN INTI:
Sayur (timun, salad)
Filling ( ketam, telur, tuna, ayam)
Mayo ( guna kewpie japanese mayo. Sedap)
*Bahan-bahan inti dipotong memanjang
*Nak mudah untuk inti boleh saja guna tuna mayo dan aneka jenis sos kewpie untuk variasi rasa yang berbeza

CARA PENYEDIAAN:
1.Rendam beras 10 ke 15 minit. Masak macam beras biasa, 1 cawan beras, 1 cawan air. Letak minyak jagung sikit untuk kurangkan sticky nasi tu nanti.
2.Lepas nasi dah masak, tunggu dah warm baru masukkan cuka. Cuka boleh adjust terpulang cita rasa masing-masing. Gaul-gaul bagi rata cuka tu.

IKLAN

3.Nak gulung sushi bagi nampak cantik, pastikan nasi rata sampai kiri kanan nori dan tinggalkan ruang kosong dalam 1 ruas jari di hujung nori . Jadi bila gulung cantik sampai hjung. Nasi pastikan tak tebal sangat.
4.Selebihnya, letak bahan dan gulung je mcm biasa.
5.Tunggu dalam 5 minit untuk nori itu lembut sikit dan senang dipotong

Kredit:Rozel Linda

IKLAN

INGIN MEMBELI ELECTRIC GRILL, BOLEH LIHAT DI SINI.

Masak Kari Ayam Guna Rempah Kari Dari Kedai Eco. Ehh…Sedap Rupanya!

IKLAN

Kepala & Kulit Udang Jangan Dibuang. Boleh Buat Air Rebusan Macam Ni

Cara Buat Homemade Fishball Ikut Cara Azlina Ina. Memang Kenyang Dan Sihat