Teringin nak buat kek sendiri tapi tak ada pembakar dan pengukus? Tak mengapa jangan sedih-sedih mungkin rezeki kamu, resipi ini tak memerlukan kesemua tu. Hanya perlu sediakan bahan nak buat kek jer. Perkongsian dari Eka Zahra hanya guna kuali leper atas dapur sahaja pasti berjaya.

 

KEK MARBLE MABELES

Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!

Ads

Bahan-Bahan:

  • 1 + 1/2 cawan tepung naik sendiri (180 gr) atau tepung gandum + 1/2 sdt baking powder diayak.
  • 2 sdm serbuk koko atau coklat emulco
  • 1 sdk esen vanila
  • 2 bj telor size besar (atau 3 bj size kecil)
  • 1/2 cawan susu cair (100 ml)
  • 3/4 cawan gula pasir halus (150 gr)
  • 1/2 cawan butter atau marjerin (112 gr)

Cara-Cara:

  1. Panaskan kuali (api paling kecil)
  2. Gris dan alas loyang kek dgn baking paper
  3. Pukul butter @ marjerin bersama gula hingga berkrim
  4. Masukkan telor satu persatu, pukul sebati
  5. Masukkan 1/3 bahagian tepung dan 1/2 bahagian susu, pukul sebati
  6. Ulang step di atas diakhiri dgn tepung dan esen vanila, pukul sebati
  7. Ambil sedikit adunan untuk dicampur dgn serbuk koko @ coklat emulco
  8. Tuang adunan putih dlm loyang
  9. Dot2kan adunan coklat di atas adunan putih kemudian lorekkan guna chopstick atau pisau atau lidi
  10. Letak loyang atas kuali (boleh tutup dgn aluminium foil) kemudian tutup kuali rapat2
  11. Masa memasak bergantung dapur masing2. Cek guna cucuk lidi, klo keluar bersih kek dah masak.
  12. Jika guna oven : bakar 180°C 25-30 minit

NOTA:

  • Guna api dapur paling kecil
  • Alas kuali dgn penutup periuk leper atau loyang atau apa2 alas tahan panas (rujuk gambar)
  • Letak loyang berisi adunan kek atas kuali dan tutup rapat kuali. Jika takda penutup kuali mcm dlm gambar tu boleh guna apa2 jenis penutup…janji tutup rapat ye…nak letak batu lesung atas penutup tu bagi rapat pon bolehTak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!😄. Klo bimbang ada air menitik boleh balut penutup dgn kain atau tutup loyang kek dgn aluminium foil. Akk tak buat sbb klo ada air yg menitik pon sikit je dan tak merosakkan kejadian kek Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!😊 boleh cover dgn aising…akk tabur snow powder.

Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer! Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer! Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer! Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer! Tak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!

Selamat mencuba…semoga berjayaTak Ada Oven Atau Pengukus, Kek Marble Ni Guna Kuali Leper. Elok Jer!

Ads

Kongsi resipi: Eka Zahra

CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:

Resipi Kek Span Pandan Gebu & Sangat Mudah Buat.

Ads

Nak Buat Kek Tapi Takda Oven, Ini Jalan Penyelesaiannya!

Suka Buat Kek Tapi Asyik Tak Menjadi? 11 Perkara Ini Mungkin Penyebabnya.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI