Mewah betul dengan warna-warni Bubur Candil ini ya! Bubur Candil antara sajian menu pencuci mulut yang bukan sahaja ‘sedap mata memandang’ tetapi juga enak untuk dinikmati. Buat mak-mak yang hendak memancing selera anak-anak untuk makan, bolehlah cuba masak Bubur Candil ini. Berikut resipi dan cara-cara membuat Bubur Candil seperti yang dikongsikan oleh Alin Danial
RESIPI BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut –BELI ONLINE Santan cair secukupnya 1 1/2 sudu teh garam –BELI ONLINE 1 1/2 sudu besar gula halus (optional) –BELI ONLINE 2-3 liter air untuk merebus 2 helai daun pandan – masukkan dalam air untuk merebus 2 liter air sejuk untuk merendam selepas direbus
BAHAN KUAH SANTAN:
1000 ml santan 100-150 gm gula pasir (ikut suka nak manis atau kurang manis) 2-3 sudu besar sagu (optional) direndam dengan air panas 1 1/2 sudu teh garam 2 helai daun pandan disimpul 2 sudu teh tepung ubi/jagung (optional) larutkan dengan air
CARA MEMBUAT:
1. Satukan tepung pulut, garam, gula. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit, hingga menjadi doh yang tak melekat ditangan.
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna yang disukai.
Ads
3. Gentel bulat-bulat sampai habis.
4. Didihkan air bersama daun pandan sehingga menggelegak dalam periuk. Masukkan bebola tepung dan masak hingga timbul di permukaan.
5. Angkat guna penapis dan rendamkan dalam bekas berisi air sejuk.
Ads
KUAH SANTAN:
1. Masak santan, gula, garam dan daun pandan, sagu hingga mendidih.
2. Kemudian boleh masukkan tepung ubi/jagung untuk memekatkan. Tidak perlu letak jika sudah masukkan sagu biji.
3. Toskan bebola tepung dalam air sejuk tadi dan masukkan ke dalam santan. Kacau sekejap dan tutup api.
Biskut raya yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
80gm gula aising
80gm tepung kastard
125gm tepung gandum
1 biji kuning telur
3 sudu makan serbuk koko
Sedikit esen vanilla
Sedikit coklat urai |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
Canai adunan nipis dan potong memanjang.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
2. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
80gm gula perang
125gm mentega
180gm tepung gandum
20gm nestum
50gm chocolate chip
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
3. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
60gm gula aising
125gm tepung gandum
80gm tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 bar coklat masakan
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
4. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin coco crunch
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
5. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100ml putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu makan emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
6. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
120gm gula aising
100ml telur
50ml susu UHT
10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
450gm tepung
10gm serbuk koko
Sedikit garam
Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
7. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
30gm gula castor
120gm gula perang
120gm mentega
125ml minyak jagung
1 biji telur gred B
¼ sudu teh garam
½ sudu teh susu segar
½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
240gm tepung gandum |diayak
3 sudu teh serbuk koko |diayak
3 sudu teh tepung jagung |diayak
½ sudu teh tartar krim |diayak
½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
120gm badam
200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
8. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100gm putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
Resepi asam gumpal Terengganu ini tak terlalu susah nak dibuat, hanya perlu ikut langkah demi langkah, mengikut perkongsian daripada saudara Muliadi Ramli ini.
Kuih Asam Gumpal ni merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang popular di Pantai Timur termasuk Terengganu. Bila dapat menikmati asam gumpal yang sedap, terasa berbaloi segala penat lelah membuatnya kan?
Resepi Asam Gumpal Terengganu
Bahan-bahan:
Bahan Inti Kacang Hijau Tanpa Kulit:
200gram kacang dhal
1/2 kerek (keping) besar nisang atau gula Melaka
2 senduk kecil gula putih ( terpulang kepada tahap manis yang dikehendaki)
Cara Masak:
1.Basuh bersih kacang hijau.
2. Rendam 8 jam.Masak di dalam periuk dan bila kacang dah empuk, masukkan gula dan nisang/Gula Melaka.
3. Masak hingga kacang lembik dan jadi hmpir kering. Ketepikan biar sejuk. Bila sejuk bentuk bulat-bulat.
Bahan KulitAsam Gumpal:
2 cawan biji sagu
Cara Masak:
Basuh dan direndam air panas. Air lebih sikit saja pada sagu. Kacau. Biarkan sekitar 15 ke 20 minit sehingga sagu kembang dan serap air itu.
Bahan Kuah Asam Gumpal:
1 1/2 biji santan kelapa
3 biji bawang merah – dimayang
1 inci halia – dimayang
2 helai daun pandan – dipotong
1 sudu teh halba
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat Asam Gumpal:
Basahkan tangan. Ambil sagu bentukkan jadi leper.
Masukkan inti kacang dhal kemudian bulat-bulatkan ia. Ulangi langkah sampai habis.
Untuk memasak, ada dua cara. Pertama, masakkan air dlm periuk. Bila mendidih masukkan asam gumpal tadi. Bila timbul je, terus angkat dan ketepikan ( jangan bagi rapat-rapat nanti melekat).
Satu lagi kaedah, secara kukus. Kaedah mengukus pula masukkan dalam kukusan, lapik dengan daun pisang dan sapukan minyak pada daun pisang. Kukus sektiar 10 ke 15 minit bergantung kepada kukusan juga.
Untuk kuahnya pula, masukkan santan ke dalam periuk. Bila naik wapnya dan sedikit mendidih, masukkan semua bahan lain untuk kuah. Kacau dan masukkan asam gumpal ke dalam kuah. Kacau sekejap dan tutup api. Siap. Nak lagi sedap boleh tambah hirisan nangka juga di dalam kuah.
Sedapnya Kepak Ayam Ala 4Fingers ni. Kalau beli, agak mahal harganya. Malah tidak semua tempat ada cawangan restoran ni. Bagi anda yang teringin nak rasa boleh cuba resipi perkongsian saudari Aznida Aziz ni. Mudah, sedap dan lebih jimat. Sekali buat, satu keluarga boleh makan. Paling penting, dijamin halal. Berbaloi kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan dan bolehlah cuba buat nanti. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1. Perap kepak ayam bersama bahan perapan. 2. Celup ayam ke dalam tepung jagung. Pastikan kepak ayam disalut sepenuhnya dengan tepung jagung jangan ada bahagian yang tidak disalut.3. Panaskan minyak masak dan gorengkan kepak ayam dengan cara double fried. 4. Cara nak goreng secara double fried adalah, pertama sekali, goreng kepak ayam selama 4 minit (separuh masak). Angkat dan toskan. 5. Bersihkan bekas minyak goreng tadi dari lebihan tepung semasa menggoreng kepak ayam. 6. Biarkan minyak panas semula dan goreng kepak ayam tadi sekali lagi hingga masak sempurna dan garing. 7. Semasa menggoreng pastikan minyak masak tidak terlalu besar atau terlalu kecil.
CARA MEMASAK: Panaskan mentega dan tumis bawang putih cincang. Jika guna mentega tidak bergaram (unsalted butter), boleh tambah sedikit garam. Masukkan sos tiram, gula perang, madu dan emping cili (chilli flakes). Gaul sebati dan matikan api. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rasa bersama sos. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
TIP: Untuk rasa ayam yang lebih sedap, boleh tabur keju parmesan, emping cili dan parsli.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.