Cantiknya Agar-Agar Marble perkongsian saudari Mut Tam ni. Menurut beliau, manisan yang diringkan resipinya mengikut cara sendiri ini mempunyai rasa yang tidak manis dan teksturnya juga lembut. Memang sangat sedap. Ha…Apa lagi? Peminat Agar-Agar Marble boleh cuba resipi ni.
RESIPI AGAR-AGAR MARBLE YANG SEDAP & LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
1 paket agar-agar tali 20gm (beli online disini)
1 cawan gula kastor (beli online disini)
5 cawan air
1 tin susu cair (beli online disini)
1 sudu makan esen vanilla (beli online disini)
2 biji telur
2 sudu serbuk koko (beli online disini)
Pewarna merah secukupnya – boleh gantikan dengan sirap (beli online disini)
CARA MEMASAK: 1. Panaskan air hingga mendidih. Kemudian masukkan agar-agar dan gula. Didih lagi sampai semua bahan larut. Kecilkan api. 2. Pecahkan telur di dalam bekas dan campurkan dengan susu cair. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk agar-agar tadi. 3.Masukkan esen vanilla. Kacau sebati sehingga mendidih. Tutup api. Alihkan campuran agar-agar dalam bekas atau loyang. 4. Dalam bekas lain, ambil 1 senduk adunan dan masukkan serbuk coklat atau milo. (empunya resipi letak lebih serbuk koko kerana suka rasa sedikit pahit) 5. Ulang langkah yang sama bagi pewarna merah/sirap. (empunya resipi suka guna sirap kerana bagi efek seakan bandung pada agar-agar & rasa lebih sedap) 6. Sudu adunan berwarna ke dalam adunan agar-agar secara berselang-seli (kok dan merah). Lorek.
Ads
7. Lorek corak pada agar-agar dan sejukkan. 8. Bila sudah mengeras, Agar-Agar Marble sedia untuk dipotong dan dinikmati.
INFO: Untuk sukatan cawan, empunya resipi guna cawan plastik Ikea.
Chef Liza Zainol memang wanita luar biasa. Bakatnya bukan sahaja diwarisi oleh anaknya Chef Azrin Zuliani atau lebih dikenai sebagai Chef Erin tetapi kesemua lima anaknya mahir memasak. Paling mengkagumkan putera tunggal beliau seorang anak OKU, Mohamad Azrol Afifi juga boleh memasak makanan mudah.
Bekas guru bahasa Inggeris ini juga telah berjaya mengeluarkan produk makanan sendiri sambal Azza yang juga bakal disusuli dengan beberapa produk perencah dan rempah ratus yang lain. Harapannya adalah semoga anak-anak dapat meneruskan legasinya dalam bidang masakan dan menjadi usahawan yang berjaya dalam bidang ini.
Bagi sajian Raya ni Chef Liza Zainol dan anaknya Chef Erin sudi berkongsi lauk Nasi Daging Air Asam Morocco.
Nasi Daging Air Asam Ala Moroccan
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmati
5 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
A: Bahan untuk direbus bersama daging :
1 kg daging /dipotong kiub (10 ketul)
1 sudu makan rempah kurma
4 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang merah /dikisar
3 ulas bawang putih /dikisar
3 sm halia – dikisar
1 sudu teh lada hitam/ditumbuk lumat
6 cawan air
B: Bahan untuk ditumis
2 sudu makan minyak sapi
2 labu bawang besar/ dihiris nipis
4cm halia
2 helai daun pandan pandan
1 sudu makan rempah Biryani
1 sudu makan rempah kari daging
Bahan air asam: 3 biji tomato merah 2 biji bawang besar/ hiris nipis 2 biji air asam limau/limau nipis 2 sudu makan sambal belacan
Cara Memasak: 1. Rebus daging bersama bahan A sehingga lembut, ketepikan 2. Tumis bahan B sehingga naik bau kemudian masukkan rempah biryani dan rempah kari daging. 3. Kemudian masukkan beras basmati, kacau dan tuang air rebusan daging dan susu cair, masukkan garam, biarkan mendidih.. 4. Setelah beras tadi hampir kering, masukkan daging ke dalam nasi, dan masak lagi 15 minit. Sedia untuk dihidang dalam bekas tajin. (periuk tradisi Morocco) 5. Cara memasak air asam : Campurkan semua bahan di atas, garam dan gula secukup rasa. 6. Hidangkan bersama nasi daging.
TIP CHEF LIZA: Agar beras basmathi lembut dan gebu, rendamkan beras selama setengah jam bersama garam dan cuka.
Selain pelbagai jenis manisan, hidangan berasaskan pastri selalunya menjadi pilihan untuk dihidangkan untuk para tetamu yang bertandang ketika majlis rumah terbuka. Paling digemari ramai tentunya pastri manis. Dihasilkan dengan pelbagai rupa dan rasa yang enak, hidangan ini tentunya memikat selera ramai untuk menikmatinya. Istimewa buat anda, RASA kongsikan aneka resipi pastri manis terbaik hasil air tangan Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din, pemilik Loyang Bread.
1. ECLAIRS
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
BAHAN GANACHE:
2/3 cawan cip coklat
1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
2. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
85gm tepung
50gm gula
65gm mentega
1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
CARA MEMASAK:
Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
3. APPLE CRUMBLE TART
BAHAN KULIT PASTRI:
240gm tepung gandum
170gm mentega sejuk | dipotong kecil
2 sudu makan gula aising
4 sudu makan air ais
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung dan mentega. Gaul sebati hingga jadi seakan serbuk roti.
Masukkan gula aising dan gaul sebati. Masukkan air ais dan uli hingga jadi doh.
Masukkan doh ke dalam plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit. Biarkan seketika dan buat inti dan topping.
BAHAN INTI EPAL:
5 biji epal hijau
2 sudu makan jus lemon
Secubit garam
2 sudu makan mentega
100gm gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
Kupas kulit dan potong buah epal menjadi dadu kecil.
Panaskan gula dan mentega. Masukkan potongan epal dan gaul rata.
Masukkan garam, serbuk kulit kayu manis dan juga tepung jagung. Kacau dan gaul sebati hingga epal menjadi lembut dan sos sedikit pekat.
Tambahkan jus lemkn dan gaul sebati. Angkat dan sejukkan.
BAHAN CRUMBLE:
75gm tepung agndum
35gm mentega tanpa garam
35gm gula perang
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung dan mentega. Jadikan sekaan serbuk roti.
Masukkan gula perang dan gaul hingga sebati.
CARA MEMASAK:
Canai doh kulit tat sederhana nipis. Kemudian letakkan dalam acuan tat yang telah disapu dengan mentega.
Tekan doh pada acuan dengan kemas supaya doh melekat dengan sempurna. Jika ada lebihan doh, potong bagi mengemaskannya.
Masukkan inti epal yang telah disejukkan tadi dan tabur crumble sehingga menutupi inti.
Panaskan ketuhar pada suhu 210C selama 10 minit. Kemudian masukkan tat tadi dan bakar pada suhu yang sama selama 15 minit.
Kemudian turunkan suhu ke 190C dan bakar selama 45 minit hingga tat berwarna keperangan.
4. TAT BUAH
BAHAN KULIT TAT:
250gm mentega
120gm gula aising
2 biji telur gred B
480gm tepung gandum | jika lembik, tambah tepung sehingga dapat tekstur sempurna
CARA MEMASAK:
Ayak gula aising ke dalam mangkuk besar. Masukkan mentega dan pukul menggunakan pemukul hingga sekata.
Masukkan telur dan pukul lagi seketika.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga membentuk doh.
Bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasarnya dengan garpu.
Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
BAHAN KASTAD:
1 cawan tepung kastad
2 cawan susu cair
2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan secukupnya | cairkan guna kaedah double-boiler
Buah kiwi | dipotong
Buah anggur | dipotong
Strawberi | dihiris
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk. Masak diatas api sederhana besar sehingga pekat.
Masukkan marjerin. Matikan api dan teruskan mengacau sehingga cair sepenuhnya.
Ambil kulit tat dan sapu nipis coklat masakan yang telah dicairkan. Ketepikan.
Masukkan adunan kastad yang dimasak tadi ke dalam piping bag. Kemudian picit ke dalam kulit tat dengan secukupnya.
Susun buah-buahan pilihan dengan secukupnya.
Sedia untuk dinikmati.
5. TAT KEJU BLUEBERI
BAHAN KULIT TART:
250gm mentega
450gm tepung gandum
100gm gula kastor
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
60gm gula kastor
50gm mentega
1 biji telur
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan kulit tat, campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan doh dalam acuan dan bentukkan.Bakar suhu 170C darjah selama 20 minit.
Bagi menyediakan inti, masukkan krim keju, gula kastor dan mentega di dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati.
Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga semua bahan sekata.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag dan paipkan sedikit ke dalam kulit tat.
Sudukan jem blueberi kemudian paipkan krim keju hingga penuh. Hias bahagian atas krim dengan sedikit jem blueberi.
Bakar selama 10-15 minit api atas dan bawah suhu 170C.
Angkat dan sedia dinikmati.
6. PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
200gm telur putih
300gm gula castor
1 1/2 sudu teh perasa vanila
1 1/2 sudu teh cuka
1 sudu makan tepung jagung
BAHAN KRIM VANILLA:
100gm custard segera
250gm susu segar
700gm krim putar
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan meringue, putar telur putih sehingga separuh kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
Masukkan vanila, tepung jagung dan cuka. Teruskan memutar sehingga adunan apabila dipegang tidak terasa gula atau adunan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
Bentukkan adunan di atas kertas pembakar. Boleh juga masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
Bakar pada suhu 130C selama 50 minit.
Sementara meringue pavlova masak, boleh sediakan krim vanilla. Campurkan custard segera dengan susu. Gaul sehingga sebati.
Setelah itu putar bersama krim putar di dalam mesin pemutar sehingga kembang.
Masukkan krim dalam piping bag dan paipkan di atas meringue.
Kemudian paipkan sedikit jem strawberi dan hiaskan dengan buah-buahan kesukaan anda seperti strawberi,anggur dan kiwi.
Anda yang sukakan Tauhu Jepun, selain dikukus ia juga sedap digoreng kemudian tumis dengan daging kisar dan tambah cili untuk memberi sedikit rasa pedas. Untuk anda yang ingin mencuba resipi ini, berikut diserta resipinya. Anda cuba ikut dan gerenti menjadi dan anda akan puas hati dengan keenakan rasanya
TAUHU GORENG DENGAN DAGING KISAR BAHAN-BAHAN:
3 batang tauhu telur | potong bulat dan goreng.
200gm daging kisar
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1 biji bawang Holland | dadu halus
3ulas bawang putih | cincang halus
2 cm halia muda | cincang halus
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan tauhu bersama sedikit garam halus dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng tauhu hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
4. Tumiskan bawang Holland, bawang putih, halia hingga wangi.
5. Tambahkan pes cili dan kacau seketika dan masukkan daging kisar.
6. Kacau rata, kemudian masukkan pula sos tomato dan sos tiram.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
8. Kecilkan api, dan biarkan mereneh seketika.
9. Susun tauhu dalam pinggan dan tuangkan sambal daging kisar di atasnya.
10, Tauhu sedia dihidangkan.
INFO : Jika anda mahu sambal daging kisar berkuah boleh tambahkan sedikit air di dalamnya.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...