Malas nak masak, malas nak keluar makan!, Tapi tekak nak makan sedap, ini ada 2 menu paling ringkas yang boleh korang cuba. Padankan dengan nasi putih dan cukup, rajin lebih sikit tambahlah sayur. Senangkan….
AYAM SERAI
BAHAN-BAHAN:
Ads
500gm isi dada ayam | potong kecil, cuci dan tos
4 batang serai | titik atau hiris halus
10 biji cili padi | hiris memanjang
1 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | titik
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan tepung jagung
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukupnya
BAHAN PERAPAN AYAM:
4sudu makan kicap ikan
2 sudu makan minyak bijan
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit sebuk lada hitam
CARA MEMASAK:
Ads
Gaualkan isi ayam dengan perapan. Perap lebih kurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali.
Sementara menunggu minyak panas, gaulkan ayam tadi dalam tepung jagung, kemudian celup dalam telur yang telah dikacau dan gaulkan sekali lagi dalam bekas tepung dan gireng/ Lakukan hingga isi ayam habis digoreng.
Keluarkan minyak, tingga hanya minyak untuk menumis.
Tumis bawag besar, bawang putih, serai dan cili. Kacau rata hingga wangi.
Masukkan ayam, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Ayam sedia dihidangkan panas-panas.
TUMIS BAWANG PUTIH KEPAH
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 kg kepah |cuci bersih dan tos
5 ulas bawang putih | titik
4cm halia muda | hiris memanjang
3 sudu makan sos tiram
8 biji cili padi | hiris
3 pokok daun bawang | hiris memanjang 3cm
Garam, gula dan perasa secukupnya
3 sudu makan minyak masak
CARA NENASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dengan halia hingga wangi.
Masukkan kepah, kacau dan tambahkan cili padi.
Kacau lagi, dan perasakan dengan sos tiram, garam, gula dan perasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan daun bawang, tutup api dan kacau rata.
Kepah sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
20 resipi hidangan minum petang, dijamin ketagih. Mesti seronok kalau waktu petang duduk sembang dengan ahli keluarga sambil layan kudap-kudapan kan? Sambil-sambil tu tengok anak-anak kecil bermain sesama mereka.
Untuk memudahkan anda, RASA sediakan 20 resipi minum petang dijamin ketagih. Pasti anak-anak pun suka!
ROTI KHURASAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
200gm daging kisar
1/2 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk bawang merah
2 sudu makan rempah BBQ
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
Roti burger
Mayonis
Kulit popia
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GETUK UBI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan gula pasir
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
2 cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 sudu teh air kapur
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KULIT AYAM TIRUAN
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
Secukup rasa
Sedikit chili flakes
Tepung salutan
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CUCUR KIUB KENTANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji kentang | Dipotong dadu
1 biji bawang besar | Dipotong dadu
Segenggam ikan bilis
1 cawan hirisan daun bawang
3 biji hirisan cili merah
Garam
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk peti ais
Minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba
BANANA BITES AND SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF PASTRY ALA KENNY HILLS
BAHAN-BAHAN:
Strawberi
Buah pic
Puff pastry segera
100gm cream cheese
5 sudu makan whipping cream
2 sudu makan gula aising
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TEMPE GORENG & SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KUKUS KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
250gm keledek ungu | Direbus
60gm gula
20gm tepung ubi
100gm tepung beras
200ml santan
Sedikit garam
Sedikit pewarna ungu
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF CARBONARA TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Daun bawang
1/2 biji lobak merah
4 biji cendawan butang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
5 batang crabsticks
300gm isi ayam
Minyak
2 sudu makan pes tomyam
Lada hitam
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CEKODOK MILO
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan milo
1 cawan gula
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu makan susu pekat
Air suam
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
RICE PAPER DUMPLING
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji kobis | Dihiris
1 biji lobak merah | Dihiris
5 biji cendawan shiitake | Dipotong dadu
3 batang daun bawang | Dihiris
3 sudu makan kicap
2 sudu makan cuka
3 inci halia | Disagat
2 bungkus tofu | Dicincang
1 sudu makan tepung jagung
4 biji cili padi | Dihiris
Rice paper
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GOLDEN BALL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus crabsticks | Dicincang
Sedikit lada sulah
2 sudu makan mayonis
1 sudu makan minyak bijan
5 biji telur rebus
2 cawan serbuk roti
Tepung salut serbaguna
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA PANCAKE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
100gm susu full cream
70gm tepung gandum
1 susu teh baking powder
1 ketul gula melaka | Dicincang
1 sudu teh minyak
Pisang
Sedikit butter
1 sudu kecil gula pasir
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GARLIC BUTTER SHRIMP MANTAO
BAHAN-BAHAN:
Mantao
10 ekor isi udang | Dicincang
1/2 sudu besar mentega
1 sudu kecil bawang putih | Dikisar/Dicincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit perasa
Daun sup
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar sos cil
Sedikit gula
Chilli flakes
Serbuk parsley
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BOM
BAHAN-BAHAN:
1kg keledek merah
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
Inti kelapa parut
Bijan putih
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ada macam-macam resipi & cara masak Sambal Sotong yang pekat dan sedap. Ada pedas, ada manis, ada masin dan sedikit masam. Fuhhhh…Pasti terangkat. Hari ini RASA kongsikan resipi Sambal Sotong mudah perkongsian dari saudari Mariana Zainal. Cukup ringkas sahaja resipinya. Tapi lihatlah hasilnya, sangat mengiurkan. Malah beliau juga berkongsi satu petua untuk bagi sambal tidak terlalu berair. Jom cuba! Boleh dijadikan lauk makan tengahari.
RESEPI SAMBAL SOTONG SEDAP, MUDAH & KUAH PEKAT
BAHAN-BAHAN:
1kg sotong
2 sudu besar (membukit) gula pasir
1 sudu teh garam
1 keping asam gelugur – beli online disini
Sedikit halia (hiris)
1 biji bawang besar (potong bulat)
1/2 cawan air (untuk kuah)
3 senduk minyak untuk menumis sambal
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan sotong dan buang dakwatnya.
2. Masukkan sotong dalam kuali dan gorengkan sotong sekejap. Kemudian toskan. Ia bertujuan untuk keringkan air sotong. Barulah sambal jadi pekat.
3. Panaskan minyak dan masukkan halia. Tujuan letak halia adalah untuk bagi bahan kisar cepat garing.
4. Masukkan bahan kisar, gula, garam, bahan perasa dan asam keping.
5. Tumis hingga betul-betul naik minyak seperti dalam gambar. Pastikan naik minyak dan garing tau. Baru sedap.
6. Masukkan sotong dan hirisan bawang besar. Kacau rata dan masukkan air.
Anda mahukan resipi yang mudah, ringkas dan cepat tetapi sedap? Cuba masak ayam masak serai ala Thai ini. Menu yang wajib anda cuba. Memang sedap tak terkata. Boleh bertambah nasi dibuatnya. Jom kita lihat resipi yang dikongsi oleh Puan Effarina Faizal ini.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!