Kuih muih tradisi jika dihidangkan tidak pernah muak makan. Cukup lemak manisnya. Umpamanya kuih talam susah juga nak dapat yang memenuhi cita rasa. Bagi memuaskan hati, lebih elok dibuat sendiri. Tak nak rasa terlalu manis, boleh kurangkan gula.
Talam gula merah
Bahan-bahan lapisan bawah:
1 cawan gula merah *
1/2 cawan gula pasir * (bahan-bahan bertanda *dimasak sehingga gula larut,tapis dan sejukkan)
5 cawan air *
1 sudu kecil air kapur
Cara membuat:
1.Mula-mula panaskan kukusan.
2.Sapu minyak pada loyang,lapik plastik,ketepikan.
3.Dalam satu bekas,satukan tepung gandum dengan tepung ubi,tuang larutan air gula merah bersama air kapur,kacau rata.
4.Masak di atas api,sentiasa kacau sehingga naik wap dan sedikit likat,jangan pekat.
5.Bila air kukusan dah betul-betul mendidih,tuang adunan tadi ke dalam loyang.
6.Kukus selama 20-25 minit,guna api sederhana besar atau besar ( jika ada air bertakung di atas permukaan kuih,ambil kertas tisu ,letakkan di atas permukaan kuih supaya air tersebut menyerap pada tisu.
7.Angkat perlahan-lahan tisu tadi,cakarkan sedikit seluruh permukaan kuih dengan garfu,ketepikan.
Bahan-bahan lapisan atas:
3 cawan santan pekat
2 cawan tepung beras
2 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Gaulkan semua bahan dan tapiskan
2.Masak di atas api,sentiasa kacau sehingga naik wap.
3.Tuang atas lapisan bawah yang telah di cakar tadi,kukus selama 20-25 minit api sederhana.
Kredit : Nawar Azhar
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official