
Biasa kita makan kaswi yang warna perang tu dengan kaawi hijau perasa pandan. Haa yang ni lebih istimewa rasa keladilah pulak.
Jom kita semak talam kaswi keladi yang dikongsikan oleh Ieeda Jahaya dalam FB Rasa Share Resipi. Tengok bahan-bahan pun simple aje. Jangan lupa panaskan dulu periuk pengukus tuou h b
TALAM KASWI KELADI
.
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan tepung gandum
- 1cawan tepung ubi
- 1cawan gula castor | kalau nak manis lagi tambah lagi setengah cawan
- 500ml santan pekat 200ml | campurkan dengan air jadikan 5 cawan
- 1 sudu kecil esen keladi
- Beberap titik pewarna keladi
- 1sudu kecil air kapur
Sedikit kelapa parut putih
* Gaulkan sedikit garam dan kukus sekejap
CARA MEMASAK :
1 Campur semua bahan-bahan.
2. Kacau hingga tak berketul
3. Kalau nak warna macam dalam foto tu, boleh masukkan sedikit Red velvet emulco
4. Tapis dan panaskan periuk pengukus.
5. Sapu minyak pada loyang. lapik plastik
6. Kukus 45minit
7. Selepas 45 minit nak masak. Buka tudung kukusan dan biarkan air kering atas permukaan kuih.
8. Taburkan kelapa parut atas kawsi, atau golek rata dalam kelapa parut.
9. Sejuk kan dahulu kaswi baru dipotong.
.
U.
Sumber :FB Ieeda Jahaya
FB : Rasa Share Resipi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Donut Pisang Ni Sekali Makan Gerenti Tak Cukup Satu

Rata-rata kini kuih donut menjadi viral bermula dengan donut susu, donut red velvet, donut pelangi dan macam macam lagi. Kena cuba juga buat donut pisang, harum aroma bau pisang dan rasanya memang sedap. Wangi dan rasa berlemak, jangan risau tak manis rasanya menepati tekak.
Donut Pisang
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum (saya guna baker choice, mana-mana pun boleh)
2 peket mauripan
4 sudu majerin (saya guna majerin pelangi)
2 cawan susu pisang (farm fresh/dutch lady)
Emulco pisang kuning/putih tak kisah (saya guna yang kuning) + pewarna kuning lemon (yang ni saya agak-agak saja, tiada sukatan, campurkan dengan susu pisang kacau sebati)
5 sudu makan susu pekat (saya guna f&N sebab rasa dia kurang manis dari susu-susu lain)
Cara membuat:
1.Masukkan tepung,majerin,mauripan,susu pekat, gaul sebati.
2.Kemudian masukkan susu pisang, gaul sehingga jadi doh, kalau kurang tambah air atau lebihan susu pisang. Uli sehingga kembang. Biarkan doh seketika.
3.Kemudian dah boleh mendonat, goreng macam biasa jangan guna api terlalu panas, biasa saya goreng donut saya akan terbalikkan 2x sahaja dan angkat.
4. Dah sejuk gaul gula icing. Siap untuk dihidang.
Kredit: SuiSan Aliezsha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Sedapnya Sup Tepung. Menu Mudah Masak & Mengenyangkan.

Pernah cuba hidangan Sup Tepung? Nampak macam sedap malah nak menyediakannya pun sangat senang. Menurut saudari Joriah Jue, resipi yang beliau kongsikan ini ada kisahnya yang tersendiri.
Dulu masa kecil, saya selalu bermain di rumah jiran Cina, India di Felda Bukit Rokan. Antara makanan mereka yang masih kekal dengan saya hingga kini ialah SUP TEPUNG. Alhamdulillah. Jadi fav family. Boleh buat sarapan, boleh juga buat sebagai makan malam. Berkhasiat, sedap, lembut dan mengenyangkan. Sesuai untuk orang sakit, orang tua dan kanak-kanak. Bahan paling mudah dan murah. Budak-budak asrama pun boleh masak dalam rice cooker. Cubalah sendiri.
CARA MASAK SUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung gandum
- 2 biji bawang putih
- 4 biji bawang merah
- 3 sudu ikan bilis
- Seikat sawi (rm3- sawi kampung lagi best)
- Minyak untuk menumis
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Uli tepung, sedikit garam dan air hingga lembut dan tak melekat pada tangan.
2. Mayang bawang putih, bawang merah dan tumis bersama ikan bilis hingga kekuningan.
3. Masukkan air 1 liter. Biarkan mendidih.
4. Dalam masa yang sama, cubit tepung secubit, tarik guna dua-dua tangan hingga jadi sekeping nipis.
5. Masukkan tepung ke dalam periuk. Buat hingga tepung habis. Biar menggelegak sekejap, agar tepung masak.
6. Sawi dihiris, basuh, tos. Masukkan dalam periuk. Letak garam secukup rasa. Saya tak guna sebarang perisa lain.
7. Masak hingga sawi empuk. Tutup api, sedia dimakan.
Kredit resipi & foto: Joriah Jue
JANGAN LUPA CUBA RESIPI NI JUGA YA:
Cucur Ikan Bilis Bulat Elok & Tak Berminyak. Ini Cara Masaknya.
Wajib Cuba! 5 Jenis Kek Minyak Sukatan Cawan Dari Resipi Popular.

Isi Kandungan
ToggleHimpunan resipi Kek Minyak dari blogger popular yang selalu mendapat perhatian. Antara kek yang paling mudah untuk di sediakan dengan bahan yang tidak remeh dan yang paling best kesemua resipi ini menggunakan sukatan cawan. Untuk yang sedang berjinak nak buat kek, inilah masanya pilih saja yang mana kamu suka!
RESIPI KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 3/4 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak masak
- perasa nenas atau pisang
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna yg disukai
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan.
- Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu. Sy putar dlm 5 minit.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila, pukul sebati.
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
- Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian & gaul rata.
- Sediakan loyang 8 inc.(Sy guna loyang 9 inc)
- Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.
- Tuangkan adunan berselang seli warna sehingga habis
- Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
- Bakar selama 45 minit ~ 60 minit. Sy bakar sejam. Siap.
Kredit resipi: Atier Syah
KEK MINYAK SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 1/2 cawan gula kaster
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Sedikit perisa yang disukai – tak letak
- Sedikit pewarna kuning, merah dan biru
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.
- Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan kepada 3 adunan lebih kurang 320 gram setiap warna. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 atau 9″ dan corakkan warna ikut kreativiti masing masing.
- Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. Saya bakar selama 40 minit sahaja. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
Kredit resipi: Azie Kitchen
KEK MINYAK

BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
- 2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
- 1 sudu teh baking powder
- 1 cawan susu pekat ~ 300 gm
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak masak ~ 200 gm
- perasa nenas atau pisang
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
- Dalam mesen pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
- Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian
- Gaul rata
- Sediakan loyang 8 inc
- Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.
- Tuangkan adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis
- Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal
- Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
- Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
- Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai - Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.
Kredit resipi: Kemma81
KEK MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sk baking powder
- 1 sudu besar ovalette
- 1/2 cawan gula kastor
- sedikit pewarna saya guna merah jambu, hijau, kuning
- sedikit perisa ikut suka – saya guna perasa nenas
CARA MEMASAK:
- panaskan oven pada suhu 170″ C kemudian ayam tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan. siapkan loyang dan lenserkan butter diatasnya. lepas tu alaskan dengan baking papper.
- pukul gula bersama telur dan ovalatte hingga kembang, masukkan esen vanilla dan susu pekat. pukul lagi sekejap. masukkan perisa mengikut yang anda suka dan minyak jagung. dan gaul adunan hingga rata.
- masukkan tepung gandum yang sudah diayak dan gaul lagi hingga rata. bahagikan adunan kepada 3 warna. tuangkan adunan kedalam loyang dan corak warna mengikut kreativiti masing-masing.
- akhir sekali, bakar adunan ke kedalam oven selama 50 minit atau hingga masak. bila sudah maska angkat dan sejukkan. potong-potong dan hidangkan.
- biasanya saya makan kek minyak ini ketika masih panas-panas kerana sudah tidak sabar menunggu ianya sejuk. tapi memang lebih sedap bila ianya dimakan sejuk-sejuk dengan disimpan terlebih dahulu dalam peti ais selama beberapa jam.
Kredit resipi: Hani Widianti
KEK MINYAK GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur
- 1sb ovallate
- 1sk esen vanilla
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/4 minyak + 1/4 butter cair
- pewarna yang disukai
AYAKKAN:
- 1 cawan setengah tepung gandum cap ros
- 3-4 sudu besar susu tepung
- 1sk baking powder
- 1sk soda bikarbonat(untuk kukus shj..bakar xyah)
CARA MEMASAK:
- mix sehingga gebu telur,ovallate,esen,dan gula halus
- selepas gebu baru masukkan susu pekat
- then masukkan 1/4 minyak + 1/4 butter cair.mix sehingga sebati
- masukkan bahan2 yang diayak tadi sedikit demi sedikit.kacau sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan
- sapu loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper
- letak adunan yang telah diwarnakan tadi,selang-seli kan warna
- bakar kek pada suhu 170c selama 45 min @ sehingga kek masak.api atas dan bawah
- .boleh lar potong n makan
kredit resipi: fb azlina ina fans