124927946_659247218315312_4524601912157951081_n

Siapa saja yang tidak suka pisang, boleh dimakan begitu sahaja. Selain itu pisang sedap diolah menjadi pelbagai jenis masakan yang enak. Jika ada stok pisang di rumah, jom kita buat kuih ini untuk hari ini. Sekali sekala tukar selera best juga. Rasanya sedap, lemak-lemak manis.

TALAM PISANG
BAHAN A
(Untuk lapisan bawah)
1 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan pisang (lecek kasar)
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali pisang ke dalam bekas. Kacau sebatikan adunan sehingga tidak berketul baru masukkan pisang. Kacau lagi supaya adunan sekata.
2.Panaskan pengukus ~ sapu keliling loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

Ads

BAHAN B
(Untuk lapisan atas)
1½ cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1.Sebatikan 3 bahan di atas,panaskan sekejap di atas api yang kecil.
2.Bila adunan A dah masak cucuk-cucuk dengan garpu permukaan atasnya dan tuanglah adunan B.
3.Kukus semula selama 15 minit.
4.Siap. Kalau nak permukaan cantik tutuplah tudung pengukus dengan kain **

** sejukkan dulu baru potong , nanti kuih tak cantik. **

Kredit:Syana Anuya Manmad

ADA YANG INGIN MEMBELI BLENDER, BOLEH LIHAT DI SINI

Ads

Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je

Resipi Kek Pisang Mudah, Hanya Guna Blender

Ads

Ini Resipi Paling Ngam Nak Bisnes Kuih Nona Manis Keladi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI