Siapa saja yang tidak suka pisang, boleh dimakan begitu sahaja. Selain itu pisang sedap diolah menjadi pelbagai jenis masakan yang enak. Jika ada stok pisang di rumah, jom kita buat kuih ini untuk hari ini. Sekali sekala tukar selera best juga. Rasanya sedap, lemak-lemak manis.
TALAM PISANG
BAHAN A
(Untuk lapisan bawah)
1 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan pisang (lecek kasar)
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali pisang ke dalam bekas. Kacau sebatikan adunan sehingga tidak berketul baru masukkan pisang. Kacau lagi supaya adunan sekata.
2.Panaskan pengukus ~ sapu keliling loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
BAHAN B
(Untuk lapisan atas)
1½ cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Sebatikan 3 bahan di atas,panaskan sekejap di atas api yang kecil.
2.Bila adunan A dah masak cucuk-cucuk dengan garpu permukaan atasnya dan tuanglah adunan B.
3.Kukus semula selama 15 minit.
4.Siap. Kalau nak permukaan cantik tutuplah tudung pengukus dengan kain **
** sejukkan dulu baru potong , nanti kuih tak cantik. **
Kredit:Syana Anuya Manmad
ADA YANG INGIN MEMBELI BLENDER, BOLEH LIHAT DI SINI
Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masakan Kampung Gulai Pucuk Ubi & Ikan Masin, Memang Sedap!
Sekali sekala menikmati masakan kampung memang menyengat selera. Lagi-lagi resipi gulai daun pucuk ubi dan ikan masin ini. Memang terbaik rasanya!
Resipi yang dikongsi Riyani Rupat Riau ini, memang mudah saja nak memasaknya. Jom kita masak!
GULAI DAUN PUCUK UBI & IKAN MASIN
BAHAN A:
1 ikat daun pucuk ubi
200gm ikan talang masin
2 helai daun kunyit
1 kotak kecil santan – beli online di sini
TONTON Laksa Johor Yang Wajib Try | Makan Di Mana
BAHAN B:
1 labu bawang merah besar – beli online di sini
4 ulas bawang putih – beli online di sini
1 inci halia – beli online di sini
10 tangkai cili kering (kalau tak suka pedas boleh kurangkan) – beli online di sini
1 sudu kecil serbuk kunyit @ 1 inci kunyit hidup (saya tak ada stok kunyit hidup jadi guna yang serbuk je)
TONTON Makaroni Ulam Bakar – Projek Air Tangan Emas Bersama Maggi
CARA MASAK:
1. Rebus daun pucuk ubi. Untuk hasil daun pucuk ubi lembut dan tetap hijau, campur air rebusan dengan sedikit air kapur dan sedikit garam.
2. Setelah daun pucuk ubi lembut, angkat masuk dalam bekas dan siram guna air paip. Perah daun pucuk ubi dan leraikan guna tangan atau potong guna pisau pun boleh.
3. Rendam ikan masin dengan air panas selama 10 minit dan cuci bersih.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Cuci bersih daun kunyit.
5. Kisar bahan B. Kemudian, tumis bahan kisar dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak, masukkan ikan masin gaul sekejap dan masukkan 2 cawan air.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Masukkan garam, gula, dan sedikit ajinomoto.
7. Biarkan sampai air mendidih, baru masukkan 2 helai daun kunyit dan daun pucuk ubi yang sudah direbus tadi.
8. Masukkan 1 kotak santan. Kacau-kacau sekejap dan siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Riyani Rupat Riau
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Lempeng Lembut Gebu Sampai Esok Pagi, Wanita Ini Kongsi Petuanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
4 Resipi ‘Dessert’ Chef Hotel Terkemuka, Dingin Lemak Manis .
Nak makan ‘dessert’ istimewa sentuhan dari hotel terkemuka. Ni min kongsikan kompilasi pencuci mulut dari tiga hotel berprestij di ibu kota.
Hotel Royale Chulan KL, Kinrara Resort dan dari Hotel The Pearl Kl menampilkan manisan pencuci mulut yang diolah dan ‘dimodenkan’ dari manisan tradisi dan tempatan.
Jom cuba resipi yang super sedap…yummy…
1.PIR REBUS BERSAMA JALA EMAS DAN SOS VANILA PIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan pir :
- 2 biji buah pir
- 1 batang kayu manis
- 1 sudu teh serbuk buah pala
- 200 gm gula perang
- 500 ml air
- Beberapa titik pewarna merah (jika suka)
Bahan jala emas :
- 2 biji telur itik
- 100 gm gula pasir
- 50 ml air
- 1 helai daun pandan
Bahan vanila sos :
- 1 liter susu segar
- 1 liter krim masakan
- 300 gm gula
- 60 gm tepung kastad
- 1 sudu teh esen vanila
- Beberapa titik perasa buah pic
CARA MEMASAK :
1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya.
2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan
3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudian masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak.
4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih.
5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi.
6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan.
7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat.
8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.
INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Rebus dan didih
Keistimewaan : Jala emas menjadikan pencuci mulut ini menjadi sajian fusion
Anggaran kos :RM 20
Resipi : Hotel Royale Chulan KL
2. CINNAMON EGG PUDDING
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 6 biji telur
- 6 biji kuning telur
- 2 liter krim masakan
- 120 gm gula halus
Bahan B:
- 500 gm gula
- 200 ml air
Bahan C:
Sedikit serbuk kulit kayu manis (untuk ditabur)
CARA MEMASAK :
1. Cara membuat bahan A : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tapis.
2. Cara membuat bahan B : Masak air dan gula sehingga menjadi keperangan
3. Cara membuat puding telur :Bahan B yang masih panas dituangkan ke dalam cawan anggaran satu sudu makan.
4. Selepas selesai tuang bahan B tuangkan pula bahan A tadi dan tabukan sedikit kulit kayu manis.
5. Kukus selama satu jam dan sejukkan di dalam peti ais dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF : Enak dihidangkan bersama hiasan buah-buahan seperti strawberri, mangga dan buah kiwi.
Saiz hidangan : 2- 3 orang
Waktu Memasak : 15 minit, kukus 1 jam
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Resipi : Kinrara Resort
3. PUDING JAGUNG KOKTEL
BAHAN-BAHAN :
- 70 gm tepung kastad
- 1 cawan jagung berkrim
- 5 gm sudu makan serbuk agar-agar
- 500 ml santan kotak
- 400 ml air
- 100 gm gula pasir
- Garam secukup rasa
Bahan koktel :
- 1 tin buah-buahan koktel campuran
- 390 gm (1 tin) susu cair
CARA MEMASAK :
1. Masakkan air dan agar-agar hingga larut.
2. Masukkan santan, gula dan garam, di atas api sederhana
3. Masukkan kastad dan kacau atas api perlahan hingga pekat
4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan dan biar keras.
5. Simpan di dalam peti sejuk.
6. Hias bersama buah-buahan koktel.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih dan ‘chill’/dingin
Keistimewaan : Enak dimakan sejuk, rasa lemak berkrim
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Anda boleh menambahkan buah-buah beri jika suka. Pilih agar-agar tali jika mahu cepat keras.
Resipi : Kinrara Resort
4. LOMPAT TIKAM VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan kek velvet :
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 2 sudu makan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan buttermilk
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu makan pewarna merah
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air panas
- 2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan lapisan bawah : - 1 cawan tepung beras
- 3 1/4 cawan air daun pandan /dikisar dengan air
Bahan lapisan atas :
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 4 1/3 cawan santan sederhana pekat
- 1 1/2 sudu teh garam
Bahan air gula :
- Gula merah/kerek secukupnya
- Air secukupnya
- 1 helai daun pandan /disimpul
CARA MEMASAK :
1. Red Velvet : Untuk membuat buttermilk campurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar.
2. Sediakan mangkuk dan ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam.
3. Di mangkuk yang lain satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang dan masukkan buttermilk tadi. Masukkan pewarna merah dan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
5. Griskan loyang pembakar dengan mentega dan tepung. Tuang adunan dan bakar 45 minit dalam oven yang sudah dipanaskan suhu 170 celcius
6. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata dan tapiskan. Masak di dalam kuali atau periuk dengan api sederhan dengan sentiasa dikacau sehingga pekat dan berkilat.
7. Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
8. Bancuh bahan lapisan atas hingga rata dan tapiskan.
9. Masak seperti lapisan bawah tadi dengan sentiasa dikacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.
10. Tuang di atas lapisan pertama tadi dan ratakan.Biarkan seketika.
11. Masak gula merah dengan air secukupnya, tapisan dan letak dalam gelas.
12. Tuangkan air gula sebelum dihidangkan
Saiz hidangan : 12 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kek dibakar dan lapisan dimasak atas api.
Keistimewaan : Dihidang sejuk dan rasa manis berkrim dengan kelembutan rasa kek
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Lompat tikam ialah sejenis kuih dan ‘dessert’ tradisional yang diberi sentuhan barat dengan menggunakan kek velvet, ilham dam inovasi kreatif daripada Chef Hotel The Pearl.
Resipi : Hotel The Pearl Kl
Tip Jadikan Adunan Kuih Muih Tak Hancur, 4 Pilihan Tepung Kena Tahu!
Selama ni ada jer dikalangan kita yang tak ambil tahu pasal jenis-jenis tepung untuk buat kuih, ada yang pakai hentam jer janji tepungnya ada nama. Kalau yang profesional tak payah cakap la kan gerenti tau tepung ape nak guna untuk buat setiap jenis-jenis kuih-muih. Tapi kebanyakkannya ada sesetengah orang buat kuih ke tempeyek ke kadang tak jadi, nah kami bagi tips memilih tepung beras yg sesuai.
1. TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek…keladi..cempedak…adunan gorengan ikan…seperti goreng mamak..goreng berempah…tepung ini sangat ranggup sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall
2.TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
Sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci…kuih apam beras eno…dan pelbagai lagi jenis kuih
ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat.
3.TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH:
sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee sebab ia lebih kental
4. TEPUNG BERAS CAP TERATAI
Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam. Kalau buat apam rasa tepung nya kurang jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup
Kong resipi: fb Cik Amy via (MAHN)
3 Resipi Berasaskan Tepung Beras Yang Wajib Buat.
PULUT PAGI
BAHAN-BAHAN:
- 600gm beras pulut
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan air
- 100gm gula
- 1 sudu makan air kapur
- 1 helai daun pandan
- 1/2 biji kelapa parut putih | digaul dengan 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 1 jam.
- Masukkan gula melaka, gula, air dan daun pandan ke dalam periuk. MAsak hingga semua bahan larut dan sedikit pekat. Angkat dan tapis.
- Kemudian masukkan air kapur ke dalam bancuhan gula tadi. Kacau rata.
- Kukus beras pulut sehingga masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas besar.
- Siram air gula melaka yang dimasak tadi. Gaul hingga semua bahagian pulut rata dan berwarna coklat.
- Kukus pulut tadi sekali lagi sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 15 minit.
- Keluarkan pulut dan gaul menggunakan sudip kayu hingga nampak berkilat dan sebati.
- Sendukkan pulut dan letakkan sedikit kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Hidangan ini popular di negeri Kelantan dan biasanya dinikmati pada waktu pagi.
Waktu memasak: 30 minit / Cara memasak : Kukus
SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAGU:
- 200gm biji sagu halus
- 3 liter air
- Sedikit pewarna merah, dan hijau
BAHAN SANTAN :
- 100ml santan kotak
- 100ml air
- 1 sudu teh tepung beras
- ¼ sudu teh garam
BAHAN SIRAP GULA MELAKA :
- 150 gm gula melaka
- 50 ml air
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Siram sagu dengan air kemudian toskan dan bahagi dua bahagian.
- Bahagikan air kepada dua bahagian, didihkan air dalam periuk berasingan.
- Satu warna hijau dan satu bahagian lagi warna merah.
- Setelah mendidih, masukkan satu, kacau hingga pekat.
- Tutup api, tuang dalam bekas dan sejukkan.
- Lakukan cara yang sama untuk satu warna lagi.
- Satukan semua bahan santan, masak hingga agak pekat. Ketepikan.
- Satukan semua bahan sirap. Masak hingga mendidih. Angkat dan sejukkan.
- Keluarkan sagu dari bekas, masukkan dalam kotak daun yang telah disediakan.
- Hidangkan bersama santan dan sirap gula Melaka.
INFO CHEF: Hidangan ini lebih sedap dihidangkan sejuk. Oleh itu simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Masa Memasak: 30 minit. / Cara Memasak: Rebus & reneh.
THAI COCONUT PUDDING
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan air
- 1/3 cawan nasi sejuk
- 1/2 cawan kelapa kering
- 1/2sudu teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan santan kotak
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 sudu teh garam
BAHAN HIASAN :
- Daun bawang | hiris halus
- Bawang goreng
CARA MEMASAK :
- Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
- Satukan semua lapisan atas, ketepikan.
- Gris acuan kuih cara dengan minyak masak. Panaskan sebentar.
- Kacau lapisan bawah dan tuang satu senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.
- Biarkan seketika hingga bahagian bawah berlekuk.
- Masukkan satu sudu kecil adunan atas. Tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
- Kecilkan api dan masak sehingga bahagian tepi keperangan. Angkat menggunakan chopstick atau sudu.
INFO CHEF: Selain menggunakan acuan kuih cara atau tako, puding ini diisi dalam loyang dan dibakar macam kuih bakar biasa.
Masa Memasak: 40 minit. / Cara Memasak: Bakar
Nah step by step cara nak buat laksa. Lepas ni guna tepung beras yang sesuai pasti menjadi! Terbaik…
Step By Step Resipi Laksa Tepung Homemade. Hanya Guna 4 Bahan Sahaja. Cepat & Mudah Disediakan!