Kuih talam memang digemari ramai. Kalau ke pasar malam macam macam jenis talam yang anda boleh pilih. Tapi sekarang kerana PKP, kuih talam yang biasa dijual tidak pula kelihatan. Teringin pula nak makan kuih talam ubi kayu. Dek kerana nak makan, kenalah gigihkan diri beli ubi kayu.

Talam Ubi Kayu
Bahan-bahan:

Lapisan bawah
2 cawan ubi kayu. Parut. Perah. Jangan buat air perahan lagi..Buang bahagian atas air,Ambil mendapan saja. Gaul dengan ubi yang diperah tadi.
Gaul ubi dengan mendapan dari perahan ubi tadi
11/2 cawan gula kastor
Pewarna kuning
1 cawan santan pekat
½ cawan santan cair.

Cara buat:
1.Gaul sebati semua.
2.Masuk dalam periuk masak hingga santan nampak sikit pekat ,tutup api.
3.Panaskan kukusan.
4.Tuang masuk dalam loyang
5.Sapu minyak dulu Loyang, kemudian lapik plastik
6.Tuang adunan dalam loyang
7.Kukus 30minit

Ads

Lapisan atas
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
11/2 cawan santan cair
Sedikit garam
1 biji telur – tak nak letak pun tak apa
Esen vanilla

Cara buat:
1.Masuk semua bahan dalam satu bekas
2.Kacau sebati.
3.Tapis masuk periuk
4.Masak atas api sederhana.
5.Kacau hingga nampk pekat
6.Tutup api
7.Tuang atas lapisan ubi tadi
8.Kukus 25minit
9.10minit sekali angkat tudung kukusan supaya air tak menitik atas lapisan.

Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru dipotong.

Talam Ubi Kayu Lembut Bergedik. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kredit:ieda Iedaa Jahaya

ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.

Ads

Cara Buat Kaya Ball Guna Acuan Takoyaki. Lembut & Gebu Memang Tak Cukup Satu

https://www.rasa.my/tak-berkunjung-ke-mana-pun-makanlah-maruku-rangup-kat-rumah-cuti-deepavali-ini/

Seri Muka Kacang Merah Teksturnya Lembut &Kenyal. Rasa Kacang Merah Memang Tak Jemu Makan

Ads

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI