Petang ni best kan kalau dapat makan kuih talam. Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak.

Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni.

TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)

Ads

Talam Versi Keledek Lah Pulak
.

BAHAN-BAHAN :

Bahan : Lapisan Bawah (A)
220 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

(B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)

CARA MEMASAK :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10″ x 10′ x 3″.
4. Kukus selama 25 minit

Ads

Bahan : Lapisan Atas
150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna

Talam Versi Keledek Lah Pulak
.

Ads

CARA MEMASAK :
1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)

Resepi : Chef Asma
Rujukan : Sinar Kehidupan

Kredit khairiah khaizu

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI