Kalau suka makan hidangan berasas keledek elok sangat kalau tanam sendiri pokoknya. Walaupun tiada laman tak tak jadi masalah. Meskipun keledek tanaman menjalar tapi tak semestinya perlu ditanam atas tanah, dalam plastik beras pun boleh.
Keledek tetap menjadi dan banyak hasilnya. Bagi yang nak cuba tanam keledek menggunakan plastik beras ini boleh ikut cara yang dikongsi oleh Jatye Atie Christie.
Daripada buang beg plastik beras, kita buat macam ni ya! Dapat juga makan keledek yang manis ni kan.
Tanam keledek dalam plastik beras
Ads
Boleh guna plastik beras 5kg, atau 10kg. Tebuk bahagian bawah untuk pengaliran air.
2. Ambil tanah hitam, Cocopeat dan tanah biasa masukkan dalam plastik tadi.
3. Kemudian cucuk saja keratan batang keledek dalam tanah. Boleh juga tanam guna ubinya.
4. Siram sekurang-kurangnya sekali sehari dan letak di kawasan yang kena cahaya matahari.
5. Buatkan pancang kayu kerana pokok ini menjalar. Keledek boleh dituai selepas 3 bulan.
Yang ini, bawah beg plastik pun masih ada ubi. Bila dah tuai ambil keratan batang pokok keledek dan tanam lagi.
Ads
Tip kerat batang pokok keledek untuk ditanam
Ads
Penanaman secara keratan boleh dilakukan dengan memotong batang ubi keledek dalam lingkungan panjang 20cm hingga 30cm.
Kemudian, tanam keratan tersebut secara condong dan pastikan suku daripada bahagian keratan tersebut timbul pada bahagian permukaan tanah.
Apabila hendak mengadakan kenduri kendara misalnya, tuan rumah selalunya akan menyediakan air gula terlebih dahulu untuk disimpan di dalam kuantiti yang banyak. Ia dilakukan supaya lebih mudah untuk menyediakan air minuman ketika majlis berlangsung nanti. Bagaimanakah cara hendak memastikan air gula tahan lama? Kami kongsikan petuanya.
foto: itslife.in
PETUA AIR GULA TAHAN LAMA
Supaya air gula tahan lama masukkan satu sudu besar air limau nipis semasa kita memasak air gula. Setelah itu, didihkan selama 20 minit dan sejukkan. Kemudian bolehlah disimpan di dalam bekas yang bersesuaian.
CARA ELAKKAN SEMUT DARI MASUK DALAM GULA
Selain itu, pasti ramai yang mengalami masalah bekas gula yang sering dimasuki semut sehingga kadangkala anda terpaksa membuang gula itu begitu sahaja. Alangkah membazirnya.
Bagaimana hendak mengatasinya daripada terus menerusi berlaku? Anda boleh masukkan kulit kayu manis ke dalam bekas gula dan ia dapat membantu menghindari semut. Selain itu, ia boleh menambah aroma ke dalam minuman apabila dibancuh kelak.
Kek lapis memang rumit sikit buat dia. Kena sabar dan teliti bila membuatnya. Ni resipi dari Adinda Dona Kek Lapis ni begitu istimewa sekali.
Tiga lapisan yang disusun adalah dari ramuan bercampur kaya, horlick dan coklat masakan + milo. Nampak tak gandingan sedapnya kat situ. Jom practice buat, nanti nak raya boleh cuba.
KEK LAPIS IDOLA
BAHAN A 450gm salted anchor/2 ketul mentega 150gm gula halus 10 biji telur gred A 300gm susu pekat 80gm kaya tin
BAHAN B 200 gm horlicks |minuman malt 50gm serbuk santan(sy guna kara) 2 cawan tepung Hong Kong.
BAHAN C 500gm coklat masakan(sy guna beryls milk coin dan double boiler) 1/2 cawan milo pewarna kuning.
CARA MEMBUAT :
1.Cara: speed laju, pukul mentega dan gula hingga putih. masuk telur satu persatu dan putar kembang. masukkan susu dan kaya. putar sebati. perlahan kan speed, masukkan BAHAN B sedikit2 dan putar hingga sebati. Bahagikan adunan kepada dua. 2. Adunan 1 : letak warna kuning. (3 atau 4 lapisan utk atas, 3 atau 4 lapisan bawah) Adunan ke-2 : masukkan milo dan coklat yg dicairkan . (lapisan coklat adalah lapisan utk tengah2, rujuk gmbar kek) 3.Bakar pada suhu 150-170 bergantung kepada oven. *adunan coklat akan masa sedikit. pastikan adunan coklat betul2 masak.
4.Biarkan kek betul2 sejuk baru keluar loyang dan potong, jangan potong masa panas dan setiap lapisan yg telah masak harus ditekan-tekan menggunakan pressing kek.
Makanan bergoreng memang sedap dan rangup, tapi ia sebenarnya mempunyai kandungan kolesstrol yang tinggi. Dah tentu-tentu ia tidak baik untuk kesihatan terutama masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Kalau anda sukar mengelakkan makanan bergoreng, ini ada tiga cara menggoreng yang boleh diamalkan bagi mengurangkan kandungan kolestrolnya.
Guna Minyak Bersih
Penggunaan minyak baru yang bersih menjadikan kadar kolestrol makanan yang digoreng adalah selamat dimakan kerana kadar kolestrolnya tidak terlalu tinggi.
Masukkan Makanan Bila Minyak Betul-Betul Panas
Pastikan minyak betul-betul panas baru masukkan makanan yang hendak digoreng. Dengan cara ini makanan yang digoreng lebih cepat garing dan masak. Masa yang sama makanan tidak akan menyerap banyak kolestrol dari minyak gorengan.
Tapis Makanan
Gunakan penapis semasa mengangkat makanan yang digoreng supaya minyak yang melekat pada makanan tiris ke bawah dan makanan tidak berminyak. Kemudian letakkan makanan atas tisu dapur supaya baki minyak meresap pada tisu sebelum makanan sedia dihidangkan.