Tanaman Tak Menjadi? Lelaki Ini Kongsi Petua Guna Racun Organik Buatan Sendiri Guna Cili Padi

Share

Mesti ramai yang stress kan bila tanaman tanaman tak menjadi. Tiba-tiba je semangat berkebun boleh jadi down teruk!

Ada juga pokok cili jadi kerinting. Mungkin ada yang tak tahu, macam mana pokok cili boleh jadi kerinting?

Menerusi perkongsian daripada Azuan Abdullah ini, menjelaskan 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting iaitu thrip, afid, lalat putih dan hamama.

Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus.

 

TONTON Tip & Trik: 5 Cara Kreatif Guna Lemon

TONTON  Tip & Trik:  Cara Kupas Ubi Kayu  

 

Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control”.

Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili di rumah daripada jadi kerinting.

Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni. “Instant Control” ni anda boleh sendiri saja di rumah.

Ia sangat bagus dan berkesan. Caranya sangat mudah. Guna bahan-bahan yang ada di dapur rumah kita je.

 

PETUA BUAT RACUN ORGANIK BUATAN SENDIRI 

 

BAHAN-BAHAN:

1kg atau 1 bahagian bawang putih | pastikan bawang putih dibuang kulit ya – beli online DI SINI
1 kg @ 1 bahagian cili api – beli online DI SINI
1 ketul @ 100 gram sabun buku cap buruh/kapak
10 liter @ 10 bahagian air

 

TONTON Minit Ekspress:  Bendi Tumis Telur 

TONTON  Dapur Rasa Live:  Roti Pintal Kurma 

 

CARA-CARA:

1. Masukkan bawang putih ke dalam pengisar. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter). Kisar sampai hancur.


2. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.
* Ulang kisar dan tapis hingga bawang putih habis.


3. Masukkan cili ke dalam pengisar. Tangkai tak perlu buang ya. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter). Kisar sampai hancur.


4. Tapis dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B. * Ulang proses kisar dan tapis hingga cili padi habis.


5. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.


6. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.


7. Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.


8. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada). Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C.


9. Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C.


** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.

10. Kacau campuran tadi hingga sebati.


11. Yeay. Dah siap “carrot susu” ni. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai. Untuk simpanan, letak di tempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.


12. Gambar yang dilihat di bawah mikroskop. Afid @ kutu daun jadi pecah perut dan kering. Kredit kepada Sifu saya, Tuan Ahmad Saif. Beliau yang buat pemerhatian ini.

 

CARA GUNA PADA POKOK TIMUN:

*20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air. Boleh juga dicampurkan bersama dengan:

Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air

Tambahkan 2ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat. Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA GUNA PADA POKOK CILI:

*20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air. Boleh juga dicampurkan bersama dengan:

Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.

Tambahkan 2ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat.

 

CARA GUNA PADA POKOK LIMAU KASTURI:

*20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air. Boleh juga dicampurkan bersama dengan:

Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air

Tambahkan 2ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat. Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.

Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.

Kredit petua: Azuan Abdullah

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff