Dapat nikmati tauhu bergedil ni pun dah mengenyangkan. Apa taknya, penuh isi di dalamnya. Tauhu bergedil ni makan panas-panas pun sedap. Rangup di luar lembut di dalam, nyum nyum rasanya.
Jom cuba buat Kerepek Biji Durian. Maklumlah, durian harganya memang mahal. Sebiji sahaja boleh mencecah puluhan ringgit. Itu belum lagi jika anda beli durian gred premium seperti D24, Musang King, Duri Hitam dan sebagainya. Jadi, alang-alang dah mahal tu, jangan membazir. Bijinya tu boleh dijadikan kerepek. Saudari Zakiah Abdullah ada kongsikan resipinya. Jomcuba!
RESIPI KEREPEK BIJI DURIAN
BAHAN-BAHAN:
Biji durian
Garam halus
Minyak masak
CARA MEMASAK:
1. RENDAM
Kalau nak buat kerepek, biji durian seelok-eloknya direndam semalaman supaya senang nak buang bahagian buah dan sedikit kulit yang masih melekat pada biji durian.
2. KERINGKAN
Selepas dibersihkan, jemurkan biji durian tadi supaya kering sedikit. Jika tidak, biji durian ini akan berlendir seterusnya menyukarkan proses menyagat nanti.
3. SAGAT
Sagat biji durian mengikut ketebalan yang anda gemari. Sebaiknya, sagat nipis supaya kerepek mudah rangup apabila digoreng.
4. GORENG
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Toskan minyak.
5. TAMBAH GARAM
Sebagai penambah rasa, taburkan sedikit garam halus. Gaul rata. Sedia untuk dinikmati!
Petang-petang kalau makan bebola ubi keledek memang nikmat. Nak pulak dapat makan panas-panas.
Bebola keledek daripada Farisha Sofea ni memang super sedap nih. Guna dua jenis tepung beras dan tepung pulut. Paling sedap ubinya guna dua cawan. Ada pulak santan pekat perggh..memang berbaloi masak bebola ubi keledek gayanya
BEBOLA UBI KELEDEK
.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan ubi keledek ( dah direbus dan dilenyek ) – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Satukan ubi keledek bersama garam dan gula . 2. Untuk versi baby , boleh asingkan sedikit adunan dan masukkan puri kurma / madu ( 1 tahun ke atas ) sebagai pengganti gula . kacau sebati . 3. Masukkan pula tepung beras dan tepung pulut . 4. Gaul adunan sambil ditambahkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh . 5. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola dengan kemas . 6. Ulang proses sehingga selesai . 7. Sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana . 8. Setelah siap dibentuk , gorengkan bebola tersebut sehingga kekuningan . 9. Angkat dan toskan . 10. Siap , sedia dihidang !
FB : Farisha Sofea IG : _farisha_sofea
INGIN MENCARI AIR FRYER TERKINI, BELI ONLINE DI SINI.
Biskut cream crackers ini kalau cicah dengan air teh o, kopi o memang sedap. Boleh layan berkeping-keping. Biskut ini juga sebenarnya boleh kita buat sendiri.
Kelebihan bila buat sendiri biskut cream crackers ini kita boleh ikut citarasa. Nak makin atau kurang, ataupun buat makin berlemak rasanya pun boleh. Teksturnya tetap rangup dan sedap.
Kalau nak cuba boleh guna resipi perkongsian AJ Idris ini.
Buat sendiri biskut cream crackers
Bahan – bahan:
1 cawan tepung gandum,
1 sudu besar tepung jagung,
2 sudu besar mentega (jangan guna minyak),
2 sudu besar minyak zaitun/ minyak sayuran,
1 sudu kecil gula
Secubit garam,
1/4 cawan susu penuh krim (boleh guna air kosong, tapi hasilnya kurang berlemak)
Cara membuat:
1. Campurkan semua bahan, uli sampai jadi doh. Susu mungkin tak perlu guna semua, agak-agak dah elok jadi doh sudah ya.
2. Canaikan sampai nipis, bahagikan seberapa banyak yang boleh. Adunan ini boleh dapat 18 keping. Cucuk dengan garfu macam dalam gambar.
3. Bakar pada suhu 150° darjah lebih kurang 10-15 minit. Kalau nak rasa tambah berlemak, sapukan butter cair tapi jika ikut resepi ini saja pun dah sedap.
4. Selepas masak, biarkan sejuk sejuk. Boleh cicah dengan teh, kopi, coklat panas. Makan begitu saja pun dah sedap.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira