Teh Masala Kaw Lemak Manis Berkrim

Share

Nak minum teh masala? Masala teh merupakan sejenis minuman berempah yang diadun daripada herba rempah utama. Senang nak buat, rasanya yang pedas dan hangat.

Melancarkan sistem penghadaman. Sangat berkesan untuk memulih masalah sejuk badan, selesema, sakit kepala, kekembungan dan sakit-sakit dalam badan. Melancarkan aliran darah.

Nikmatnya bila dihirup perlahan-lahan ketika suam. Boleh cuba buat nanti.

TEH MASALA

Bahan-bahan:

  • 3 liter air
  • 7 uncang teh
  • 5 biji bunga cengkih kecil
  • 3 biji buah pelaga
  • Secubit jintan manis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 inci halia diketuk
  • 5 sudu besar susu pekat atau ikut manis disukai
  • 1 cawan susu kotak
  • 2 sudu besar susu tepung

Cara memasak:

1.Panaskan air di dalam periuk. Masukkan uncang teh setelah mendidih masukkan semua bahan rempah dan halia.

 

 

2.Dalam satu bekas masukkan susu kotak,susu pekat dan susu tepung lalu kacau hingga semua larut.

3.Tuang susu dibancuh tadi ke dalam periuk teh.Kacau sebati siap dan sedia dihidang.Jika suka warna pekat boleh lebihkan teh dan susu pekat.

 

Kredit: Aisyah Humaira

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Putri