Nampak macam mudah untuk menyediakan paru goreng tapi kalau tak kena pada gayanya, mulalah rasa tak sedap, terasa liat dan berbau hanyir. Cikgu Afy kongsikan tip dan teknik yang betul kalau nak dapatkan rasa paru goreng yang garing dan sedap tanpa berbau hanyir. Jom cuba.

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Ini rupa paru yang telah dibersihkan.

TIP HILANGKAN HANYIR PARU:

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Ads

1. Rendam paru dengan sedikit gandum. Biarkan setengah jam.
2. Rendam paru dengan air asam jawa/limau nipis.
3. Cuci darah beku yang melekat di celah-celah paru.
4. Basuh bersih paru untuk menghilangkan bau darahnya.

 

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Masukkan air 3/4 periuk. Letakkan garam secukup rasa dan 2-3 keping asam keping.
Rebus paru sehingga masak dalam api sederhana perlahan.

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Paru yang telah masak ditoskan dari periuk rebusan.

 

Ads

TIP UNTUK GORENG PARU GARING:

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.
Hiris paru yang hendak digoreng senipis yang boleh.
Gunakan pisau yang tajam untuk memudahkan kerja menghiris.Taburkan garam halus dan perapkan seketika sebelum digoreng.

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Setelah minyak betul-betul panas, masukkan paru yang telah dihiris tadi.
Jangan goreng dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa.
Gunakan api sederhana perlahan.
Balik-balikkan beberapa kali. Biarkan warna gorengan berubah menjadi sedikit gelap

Teknik Mudah Masak Paru Goreng Garing. Sedap Tak Liat & Tak Hanyir.

Ads

Siap untuk paru yang garing!
Nak makan cicah sos pun boleh. Sedap

 

Kredit resipi: Afy AL Habibi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI