Tempe dan tauhu kedua diperbuat daripada kacang soya. Masaklah apa sahaja, waima digoreng sahaja pun sudah cukup menaikkan selera. Ni min kongsikan 5 resipi , tempe dan tauhu yang sentiasa jadi kesukaan ramai.
Cubalah nanti, senang aje buatnya…
1. SAMBAL TEMPE GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN :
300 gm hati ayam
200 gm kacang panjang
6 keping tauhu | digoreng dan dipotong dadu
4 keping tempe | digoreng dan dipotong dadu
100 gm ikan bilis | digoreng dan dipotong dadu
100 gm fucuk | direndam dahulu
150 gm soo hoon | direndam dahulu
20 ml kicap manis
100 gm pes cili kering
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan dihiris :
200 gm bawang merah
100 gm bawang putih
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Kemudian masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan kacang panjang, tempe, tahuhu, ikan yang digoreng, soo hoon, fucuk serta hati ayam.
4. Masukkan kicap manis , dan perasakan dengan sedikit garam.
5. Setelah sayur masak, sajian sudah boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 5 orang makan
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis hidangan : Lauk utama, sayuran
Keistimewaan : Sambal goreng jawa lebih enak ditambah hati ayam.
INFO CHEF : Sajian popular di Johor dan sedap diratah juga.
2. TAUHU BEGEDIL DAGING
Ads
BAHAN-BAHAN :
4 biji tauhu kering
BAHAN BEGEDIL :
2 biji kentang | saiz sederhana dikopek dan rebus hingga empuk
1/2 cawan daun sup @daun bawang
1/2 cawang bawang goreng
1 cawan daging cincang
1 sudu teh lada sulah
2 biji telur
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Lenyekkan kentang rebus masa masih panas.
2. Daging kisar digoreng hingga kering air. Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
3. Satukan dengan kentang yang telah dilenyek tadi dengan daging.
4. Masukkan bawang goreng dan daun sup. Gaul sebati
5. Potong tauhu kering bentuk X ditengah
6. Sumbat adunan kentang dan daging di dalam tauhu hingga penuh
7. Pecahkan telur dan pukual
8. Celup tauhu yang telah disumbat tadi di dalam bancuhan telur dan goreng menggunakan minyak panas hingga perang.
Saiz hidangan : 4-6 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Lauk utama / snek
Keistimewaan : Boleh dijadikan snek dan dicicah dengan sos.
INFO CHEF : Pastikan daging cincang digoreng hingga terbit minyak dan kering air untuk supaya daging lebih berperisa dan tidak berbau ‘hamis’.
3. STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
Ads
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
4. TAUHU GORENG BERLADO
Ads
BAHAN-BAHAN :
400 gm tauhu putih/ belah dua bentuk segitiga
2 sudu makan kicap manis
2 helai daun salam
2 sm lengkuas
1 sudu makan gula merah
garam secukupnya
300 ml air
minyak untuk menumis
BAHAN BAHAN/ DIKISAR :
5 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
3 biji cili hidup
10 biji cili kering
3 biji buah keras
CARA MEMASAK ::
1. Perapkan tauhu dengan garam dan bawang putih.
2. Biarkan kurang lebih minit dan goreng hingga masak. Ketepikan
3. Ambil bahan dikisar dan tumis dengan sedikit minyak, biarkan hingga naik minyak. Masukkan daun salam dan lengkuas. Tumis hingga harum
4. Masukkan kicap manis gula dan garam secukupnya.
5. Tuangkan air dan biarkan hingga mendidih. Masukkan tauhu goreng dan biarkan hingga ia sebati dengan perencah yang ditumis. Biarkan hingga air hampir kering.
Saiz hidangan : 4 orang
Masa : 15 – 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Bagi penggemar tauhu, sajian ini sedap juga diratah begitu sahaja.
INFO CHEF ;Anda boleh juga memerah sedikit jus limau kasturi jika mahu rasa masam .
5. TEMPE GORENG SAYUR
BAHAN-BAHAN:
250 gm daging |goreng
200 gm hati ayam |goreng
100 gm kentang |goreng
3 keping tempe |goreng
100 gm kacang buncis
30gm cili merah |hiris nipis
30gm bawang merah |kisar
30gm bawang putih |kisar
20ml kicap pekat
300ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau wangi
2. Masukkan daging, hati ayam, tempe dan kentang
3. Akhir sekali masukkan santan serta garam secukup rasa
4. Sedia dihidangkan.
Jumlah hidangan : 5-6 orang.
Masa memasak : 30 minit.
Cara memasak :Goreng dan tumis
Jenis masakan : Lauk pauk.
Keistimewaan : Sedap dimakan dengan nasi atau nasi himpit
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Rindu nak makan nasi kahwin seperti nasi tomato, jom kita buat. Nak lagi elok menjadi nasi tomato yang dimasak, boleh guna beras Basmathi. Nasi tomato enak dimakan bersama ayam masak merah. Buat lebih boleh sedekah pada jiran tetangga.
NASI TOMATO
Bahan-bahan:
Tumis bahan-bahan dalam kuali, minyak sapi dua sudu besar dan minyak masak 1 1/2 cawan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia Dipotong mayang
1 biji buah tomato-potong dadu
Daun sup & daun bawang
2 helai daun pandan
3 helai daun salam
Rempah 4 sekawan Tumis semua bahan-bahan hingga wangi Kemudian masukkan
½ cawan tomato soup
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan cili sos
Garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
2 kg Beras Basmathi Jasmine pusa cream
2 liter air
Bahan-bahan sampingan dalam nasi
Cara memasak:
1.Bila air dah didih masukkan susu cair 1/2 tin, Beras Basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Bila air dah hampir kering masukkan bahan-bahan sampingan tersebut.
2.Kacau lagi hingga nasi hampir kering. Tudungkan periuk.
3.Kecilkan api dan biarkan mereneh dalam 15 ke 20 minit.
Sebagai sebuah negara yang berbilang bangsa dan keturunan, makanan-makanan yang ada di negara kita juga pelbagai rasa. Kaum India misalnya cukup terkenal dengan masakannya yang berasaskan pelbagai jenis rempah ratus dan herba. Bahkan, kari mereka sangat sedap dan berbeza dengan kari ala Melayu. Kali ini, RASA kongsikan lima jenis resipi makanan India untuk anda cuba untuk kelainan. Yang pasti, rasanya dijamin lazat!
1. KARI MARUNGAI UDANG
BAHAN- BAHAN:
500gm udang saiz medium |dibersihkan
1 batang Marungai |dipotong
½ sudu teh serbuk cili
1 ½ sudu makan serbuk kari ikan
½ sudu teh serbuk kunyit
1sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
¼ sudu teh biji sawi
¼ sudu teh jintan manis
1 biji bawang besar | dihiris
1 tangkai daun kari
½ cawan santan pekat
1batang cili hijau |potong memanjang
1sudu teh jus limau
3 sudu makan minyak masak
Garam Secukupnya
CARA MEMASAK:
Perap udang bersama serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk kari ikan, halia kisar dan bawang putih kisar selama lima minit. Ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan biji sawi dan jintan manis. Selepas satu minit, masukkan bawang besar hiris dan daun kari. Kacau rata sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan kacang marungai dan kacau selama lima minit. Kemudian masukkan udang yang diperap tadi. Kacau rata.
Selepas lima minit, masukkan santan pekat, cili hijau, dan jus limau.
Didihkan kari dan kacau selama lima minit. Tambah garam secukup rasa. Tutup api.
Sedia dihidangkan bersama roti atau nasi putih.
2. PARPU TELUR
BAHAN-BAHAN:
100gm kacang thoor dal | rendam dalam air panas selama 10 minit
4 biji telur
1 biji kentang |dipotong
1 sudu makan serbuk kunyit
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar | hiris
1 tangkai daun kari
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh jintan putih
1 tangkai cili kering
100gm santan pekat
1 biji tomato |dipotong dadu
3sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Kacang thoor dal direbus bersama serbuk kunyit, bawang putih dan secubit garam sehingga empuk.
Masukkan pula kentang yang dipotong dan masak sehingga kentang masak.
Masukkan santan dan kacau selama 5minit. Kemudian masukkan telur satu persatu. Biar telur masak.
Selepas telur masak, masukkan santan dan kacau perlahan. Selepas kuah mendidih, tutup api. Ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan biji sawi dan jintan putih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar yang dihiris, cili kering dan daun kari. Kacau rata sehingga bawang merah bertukar warna.
Masukkan tomato dan kacau selama 5minit. Tutup api.
Tuang ke dalam campuran dal dan telur, kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa.
Sedia dihidangkan.
3. PESAMAH KAMBING
BAHAN- BAHAN:
500gm daging kambing | potong saiz kecil
1sudu makan tairu/yogurt
1sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
½ sudu teh lada hitam kisar
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 labu bawang besar | dihiris
3 sudu makan serbuk kari daging
5 cawan air rebusan daging kambing
1 cawan santan pekat
100gm kerisik
5sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Perap daging kambing bersama tairu/yogurt, halia kisar, bawang putih kisar dan lada hitam kisar selama 2 jam. Ketepikan.
2. Rebus daging kambing yang telah diperap sehingga daging kambing empuk. Asingkan daging dan air rebusannya. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
4. Masukkan serbuk kari daging dan dua cawan air rebusan. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
5. Masukkan daging kambing dan kacau rata.
6. Masukkan santan, kerisik dan tiga cawan air rebusan. Kacau rata. Perlahankan api biar mereneh selama 5 minit.
7. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan garam secukup rasa. Tutup api.
8. Sedia dihidangkan bersama nasi beriani atau nasi putih.
Info chef: Daging kambing boleh dipotong kasar tetapi memerlukan masa memasak yang lebih lama.
4. SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong putih |bersihkan dan direbus sehingga ¾ masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
2 biji cili merah |dipotong memanjang
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 tangkai daun kari
1 labu bawang merah (dikisar)
2 1/2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu teh serbuk jintan putih
1sudu teh serbuk jintan manis
1sudu teh serbuk cili
50gm santan pekat
1 cawan air rebusan sotong
3 sudu makan minyak masak
½ sudu teh gula
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar dan cili merah. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan daun kari. Apabila bau harum, masukkan bawang kisar. Kacau sekata.
Bila mendidih, masukkan serbuk kari daging, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili.
Tuang air rebusan sotong dan kacau rata. Masak sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
Masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sotong dan kacau rata selama empat minit.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api. Sedia dihidangkan.
Info chef: Sotong boleh juga dipotong kecil, mengikut kesukaan masing-masing.
5. AYAM MADU MAMAK
BAHAN- BAHAN PERAPAN AYAM:
1kg ayam |dipotong dan dibersihkan
1sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
1 cawan minyak masak (untuk goreng ayam)
BAHAN LAIN:
3 sudu makan minyak masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
1 tangkai daun kari
1sudu teh bawang merah kisar
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 labu bawang besar |dikisar
½ sudu makan serbuk kulit kayu manis
½ sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk cili
200gm buah kurma |dibuang biji
½ cawan air
3 sudu makan madu
BAHAN UNTUK MENGGORENG GAJUS DAN KISMIS:
50gm kacang gajus
10gm buah kismis
1 sudu teh minyak sapi
CARA MEMASAK:
Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama 30 minit.
Kemudian goreng ayam sehingga 1/2 masak. Ketepikan.
Setelah itu, panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang merah dan daun kari. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan bawang kisar. Kacau rata selama dua minit.
Masukkan serbuk jintan putih, serbuk kulit kayu manis dan serbuk cili. Kacau rata.
Kisar buah kurma bersama ½ cawan air. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam kuali dan gaul rata. Masak seketika. Sekiranya kuah pekat, tambah air secukupnya.
Masukkan ayam dan perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya. Ketepikan.
Di dalam kuali lain, masukkan minyak sapi dan goreng gajus bersama buah kismis menggunakan api perlahan. Tutup api.
Tuang ke dalam kuah ayam dan kacau. Masukkan madu dan tutup api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Info chef: Tidak perlu tambah gula kerana hidangan sudah ada madu dan kurma yang memberikan rasa manis pada masakan.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.