Tempe & Tauhu Lauk Kesukaan Ramai, Ni Masakan Paling Best DiRatah

Share

Tempe dan tauhu kedua diperbuat daripada kacang soya. Masaklah apa sahaja, waima digoreng sahaja pun sudah cukup menaikkan selera. Ni min kongsikan 5 resipi , tempe dan tauhu yang sentiasa jadi kesukaan ramai.

Cubalah nanti, senang aje buatnya…

1. SAMBAL TEMPE GORENG JAWA

BAHAN-BAHAN :

  • 300 gm hati ayam
  • 200 gm kacang panjang
  • 6 keping tauhu | digoreng dan dipotong dadu
  • 4 keping tempe | digoreng dan dipotong dadu
  • 100 gm ikan bilis | digoreng dan dipotong dadu
  • 100 gm fucuk | direndam dahulu
  • 150 gm soo hoon | direndam dahulu
  • 20 ml kicap manis
  • 100 gm pes cili kering
  • garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan dihiris :

  • 200 gm bawang merah
  • 100 gm bawang putih

CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Kemudian masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan kacang panjang, tempe, tahuhu, ikan yang digoreng, soo hoon, fucuk serta hati ayam.
4. Masukkan kicap manis , dan perasakan dengan sedikit garam.
5. Setelah sayur masak, sajian sudah boleh dihidangkan.

Saiz hidangan : 5 orang makan
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis hidangan : Lauk utama, sayuran
Keistimewaan : Sambal goreng jawa lebih enak ditambah hati ayam.

INFO CHEF : Sajian popular di Johor dan sedap diratah juga.

2. TAUHU BEGEDIL DAGING

BAHAN-BAHAN :

  • 4 biji tauhu kering

BAHAN BEGEDIL :

  • 2 biji kentang | saiz sederhana dikopek dan rebus hingga empuk
  • 1/2 cawan daun sup @daun bawang
  • 1/2 cawang bawang goreng
  • 1 cawan daging cincang
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 2 biji telur
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Lenyekkan kentang rebus masa masih panas.
2. Daging kisar digoreng hingga kering air. Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
3. Satukan dengan kentang yang telah dilenyek tadi dengan daging.
4. Masukkan bawang goreng dan daun sup. Gaul sebati
5. Potong tauhu kering bentuk X ditengah
6. Sumbat adunan kentang dan daging di dalam tauhu hingga penuh
7. Pecahkan telur dan pukual
8. Celup tauhu yang telah disumbat tadi di dalam bancuhan telur dan goreng menggunakan minyak panas hingga perang.

Saiz hidangan : 4-6 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Lauk utama / snek
Keistimewaan : Boleh dijadikan snek dan dicicah dengan sos.

INFO CHEF : Pastikan daging cincang digoreng hingga terbit minyak dan kering air untuk supaya daging lebih berperisa dan tidak berbau ‘hamis’.

3. STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI

BAHAN-BAHAN :

  • 350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
  • 50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
  • 50 gm brokoli
  • 1/2 biji bawang besar | dihiris
  • 4 ulas bawang putih | dihiris
  • 4 sm halia | dihiris
  • 500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
  • 4 sudu makan sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat

CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak

INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.

4. TAUHU GORENG BERLADO

BAHAN-BAHAN :

  • 400 gm tauhu putih/ belah dua bentuk segitiga
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 helai daun salam
  • 2 sm lengkuas
  • 1 sudu makan gula merah
  • garam secukupnya
  • 300 ml air
  • minyak untuk menumis

BAHAN BAHAN/ DIKISAR :

  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji bawang merah
  • 3 biji cili hidup
  • 10 biji cili kering
  • 3 biji buah keras

CARA MEMASAK ::
1. Perapkan tauhu dengan garam dan bawang putih.
2. Biarkan kurang lebih minit dan goreng hingga masak. Ketepikan
3. Ambil bahan dikisar dan tumis dengan sedikit minyak, biarkan hingga naik minyak. Masukkan daun salam dan lengkuas. Tumis hingga harum
4. Masukkan kicap manis gula dan garam secukupnya.
5. Tuangkan air dan biarkan hingga mendidih. Masukkan tauhu goreng dan biarkan hingga ia sebati dengan perencah yang ditumis. Biarkan hingga air hampir kering.

Saiz hidangan : 4 orang
Masa : 15 – 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Bagi penggemar tauhu, sajian ini sedap juga diratah begitu sahaja.

INFO CHEF ;Anda boleh juga memerah sedikit jus limau kasturi jika mahu rasa masam .

5. TEMPE GORENG SAYUR

BAHAN-BAHAN:

  • 250 gm daging |goreng
  • 200 gm hati ayam |goreng
  • 100 gm kentang |goreng
  • 3 keping tempe |goreng
  • 100 gm kacang buncis
  • 30gm cili merah |hiris nipis
  • 30gm bawang merah |kisar
  • 30gm bawang putih |kisar
  • 20ml kicap pekat
  • 300ml santan
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau wangi
2. Masukkan daging, hati ayam, tempe dan kentang
3. Akhir sekali masukkan santan serta garam secukup rasa
4. Sedia dihidangkan.

Jumlah hidangan : 5-6 orang.
Masa memasak : 30 minit.
Cara memasak :Goreng dan tumis
Jenis masakan : Lauk pauk.
Keistimewaan : Sedap dimakan dengan nasi atau nasi himpit

Published by
Faridah Talib