Jika anda singgah ke Pusat Bandar Wangsa Maju, jangan lupa cuba sajian di Restoran Mok Teh. Menu istimewanya sajian Terengganu, tapi pemiliknya Mok Teh pun hebat masak sajian nogori warisan dari ibu mertuanya.
Rendang air tangannya sedap tak terperi, ala nogori. Istimewanya bahannya ringkas aje. Jom semak, boleh masak hujung minggu ni…
RENDANG AYAM CILI API
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam| dipotong 12
1 kilo santan
BAHAN A
30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
BAHAN B
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
7 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit
1 sudu kerisik
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12. 2. Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam. 3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis. 4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi. 5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam. 6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.
Ads
Saiz hidangan: 8 orang. Waktu memasak 40 minit. Cara Memasak : Reneh Keistimewaan: Enak dan berlemak
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik salai |dpotong 12
1 kilo santan
BAHAN A
20 biji cili api
5 sudu cili boh
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
BAHAN B
5 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
1 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Daging itik dipotong 12 dan dimasukkan kedalam kuali. 2. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali. 3. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan. 4. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan B yang lain. 5. Masak sehingga agak kering.
Saiz hidangan: 8 orang. Waktu memasak 40 minit. Cara Memasak : Reneh Keistimewaan: Enak dan berlemak Anggaran kos: RM30
3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG
BAHAN-BAHAN :
Ads
2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
2 kilo santan
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili api
3 inci kunyit
5 ulas bawang merah |dihiris nipis
5 batang serai | dititik
Garam
Asam keping
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis. 2. Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak. 3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak. 4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering. 5. Angkat dan sedia dihidangkan
INFO: Terpulang kepada anda, sekiranya suka makan yang garing boleh masak sehingga garing.
Saiz hidangan: 10 orang. Waktu memasak 40 minit. Cara Memasak : Reneh Keistimewaan: Enak dan berlemak
4. RENDANG CAMPUR MAMA
Ads
BAHAN A – CUCI DAN TOS
250gm daging
250gm paru paru
250gm limpa
250gm jantung
250gm hati
BAHAN B – KISAR
250gm bawang merah
100 gm bawang putih
10 batang serai
50 gm halia
75gm lengkuas
50gm kunyit
100g cili api | ikut kepedasan yang diingini
100g cili boh| ikut kepedasan yang diingini
2 kilo santan
2 sudu makan kerisik
5 batang serai |diketuk
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
Sedikit gula merah
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan 2.B ila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping, serai ketuk dan kerisik. 3. Kemudian masukkan garam dan gula merah. Masak sehingga kering, gunakan api perlahan dan sering kacau. 4. Rendang siap dihidang.
Saiz hidangan: 10 orang. Waktu memasak 40 minit. Cara Memasak : Tumis dan reneh Keistimewaan: Enak dan berlemak
RESIPI : Zunita Adibah bt Mohamed Adib @ Mok Teh TERIMA KASIH : Restoran Mok Teh Nasi Dagang Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya makan meatball bolognese cheese ni. Makan panas-panas. Wowo sungguh rasanya. Nak beli, sebekas tu berbelas ringgit juga harganya. Apa kata buat sendiri hidangan barat ni? Sedap tau. Jom, RASA kongsikan resipinya.
MEATBALL BOLOGNESE CHEESE
BAHAN-BAHAN
1 peket meatball
Sedikit mentega atau minyak masak
1 biji bawang holland (potong dadu)
I biji capsicum merah/hijau (potong dadu)
1 tin sos bolognese prego
1/2 cawan susu segar
Sedikit garam
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar)
Mozarella cheese
CARA MEMBUAT
1. Goreng meatball dengan sedikit mentega atau minyak masak.
2. Masukkan bawang holland dan capsicum merah. Tumis lagi.
3. Tutup api dan ketepikan.
4. Dalam periuk lain, masukkan sos bolognese.
5. Masukkan sos, susu segar, garam dan lada hitam.
6. Masak sehingga mendidih dan pekat. Tutup api.
7. Masukkan meatball tadi ke dalam loyang.
8. Letakkan sos bolognese menutupi meatball.
9. Tabur keju mozarella.
10. Bakar pada suhu 170 darjah selama 15 minit.
Saban tahun, Aidilfitri menjelma bakal di sinari pelbagai jenis biskut raya. Tentunya ramai yang mula menyenaraikan jenis biskut yang bakal menghiasi meja di pagi syawal nanti. Biskut berasaskan coklat dan milo sentiasa memenuhi senarai resepi yang digemari tetamu. Khas untuk anda, rasa tampilkan pelbagai biskut bertemakan coklat dan milo untuk tetamu yang bertandang.
1. MILO CORNFLAKES CRUNCHIES
BAHAN-BAHAN:
180gm mentega
1/3 cawan gula kastor
½ cawan susu pekat
1 ½ cawan tepung naik sendiri
½ cawan serbuk milo
3 cawan bijirin milo
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula kastor dan susu pekat sehingga menjadi krim.
Masukkan tepung dan serbuk milo. Gaul hingga sebati.
Sudukan ke dalam cawan kertas.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Hiaskan biskut dengan serbuk milo dan milo crunchdi bahagian atas.
INFO CHEF: Boleh gunakan cawan kertas pelbagai warna untuk lebih menarik kerana biskut berwarna gelap.
Saiz hidangan: 80-100 biji
2. SEMPERIT MILO
BAHAN-BAHAN:
½ cawan mentega
¼ cawan susu pekat manis
2 cawan tepung jagung
1 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan nutella
2 sudu makan serbuk milo
BAHAN HIASAN:
Coklat urai
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dan susu pekat manis sehingga sebati.
Masukkan tepung jagung dan tepung kastard ke dalam adunan tadi.
Uli sehingga menjadi doh kepada 2 bahagian sama banyak.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan sedikit tepung jagung.
Ambil satu bahagian doh dan campurkan dengan nutella dan serbuk milo.
Canai adunan memanjang (dua-dua adunan buat yang sama)
Cantumkan kedua-dua adunan dan masukkan dalam acuan semperit.
Taburkan coklat urai ke atas biskut.
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit
INFO CHEF: Selain cip coklat, boleh juga menggunakan kismis atau ceri sebagai hiasan.
Saiz hidangan: 80-100 biji
3. MILKY MILO
BAHAN A:
130gm mentega
70gm gula
¼ sudu teh esen vanilla
Secubit garam
BAHAN B:
170gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung beras
1/8 sudu teh serbuk penaik
20gm cornflakes
20gm serbuk badam
20gm badam | cincang
20gm milo crunch | dikisar
30gm serbuk koko
BAHAN HIASAN:
Coklat
Gula aising
CARA MEMASAK:
Satukan bahan-bahan A dalam mixer dan pukul hingga sebati.
Satukan bahan B dan kemudian masukkan ke dalam adunan bahan A.
Canai dan terapkan dengan menggunakan acuan bintang. Letakkan sebiji coklat di atas biskut.
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
Ayak gula aising di atas biskut.
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera anda sendiri.
Saiz hidangan: 80-100 keping
4. CHOCOLATE OATS & MILO COOKIES
BAHAN A:
250gm mentega
90gm gula halus
90gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
½ sudu teh esen mentega
BAHAN B:
1 biji telur saiz A
1 biji kuning telur
20ml susu cair/ susu UHT
BAHAN C:
350gm tepung rose
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh baking soda
100gm serbuk milo
Bahan D:
250gm coklat cip
80gm oats
30gm cornflakes
30gm badam | cincang
CARA MEMASAK:
Sebatikan bahan A.
Campurkan bahan B ke dalam adunan bahan A.
Ayak bahan C dan masukkan ke dalam adunan.
Masukkan semua bahan D ke dalam adunan. Gaul sehingga sebati.
Susun di atas dulang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit dengan api atas bawah.
INFO CHEF: Alas dulang pembakar untuk elak biskut melekat ketika di bakar.
Saiz hidangan: 80-100 keping
5. MILO RED VELVET CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
10gm minyak sapi
100gm gula halus
120gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm badam | cincang
1 biji kuning telur
1 sudu makan serbuk koko
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu makan pewarna merah
30gm coklat chip putih
30gm coklat chip
3 sudu makan serbuk milo
BAHAN HIASAN:
Milo nugget | dikisar kasar
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum, tepung beras, serbuk koko dan milo.
Satukan mentega, minyak sapi, gula hingga adunan menjadi kembang dan berwarna kuning pucat.
Tambah telur ke dalam adunan dan putar sehingga sebati.
Tambah esen vanilla dan pewarna merah.
Masukkan bahan ayak ke dalam adunan.
Tambah badam dan ½ cip coklat dan cip coklat putih.
Gaul adunan sehingga sekata.
Sudukan adunan ke dalam dulang. Hias permukaan doh dengan milo nugget yang dikisar kasar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C. Bakar selama 20 minit.
INFO CHEF: Boleh paipkan dengan coklat masakan cair di atasnya jika suka.
Saiz hidangan: 80-100 keping
6. BUTTERSCOTCH MILO COOKIES
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
80gm gula perang
80gm gula halus
2 sudu makan esen vanilla
1 biji telur saiz A
225gm tepung gandum
½ sudu makan soda bikarbonat
¼ sudu teh garam
200gm cip coklat butterscotch
3 sudu makan serbuk milo
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
Masukkan esen vanilla dan telur dan pukul sehingga rata.
Masukkan tepung, soda bikarbonat, garam dan serbuk milo. Gaul menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
Masukkan cip coklat butterscotch dan gaul sehingga rata.
Sudukan adunan menggunakan sudu teh dan susun di atas dulang.
Bakar selama 8-10 min pada suhu 190C.
INFO CHEF: Jika suka, letak hirisan badam diatas biskut sebagai hiasan.
Saiz hidangan: 80-100 keping
7. BISKUT MILO PELANGI
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
30gm gula aising
140gm tepung gandum
¼ sudu teh serbuk penaik
4 sudu makan serbuk milo
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN HIASAN:
Gula berwarna-warni
CARA MEMASAK:
Putar mentega dengan gula aising sehingga putih.
Masukkan tepung, serbuk penaik dan serbuk milo sedikit demi sedikit hingga sebati. Masukkan vanilla esen sekali.
Rehatkan doh di dalam peti ais selama 15-30 minit.
Bentukkan adunan mengikut kesukaan masing-masing.
Taburkan gula berwarna-warni ke atas adunan.
Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit
INFO CHEF: Biskut boleh dibentuk mengikut cita rasa masing-masing.
Saiz hidangan: 80-100 keping
8. ALMOND HEAVEN COOKIES
BAHAN-BAHAN:
226gm mentega
2 ½ cawan tepung gandum | diayak
½ sudu teh baking soda
½ sudu teh garam
1 cawan gula halus
1 biji telur | dipukul sikit
2 sudu teh esen vanilla
BAHAN HIASAN:
Badam
CARA MEMASAK:
Masukkan mentega ke dalam bahan kering.
Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sehingga sebati
Sudukan adunan dan susun di atas dulang.Hiaskan sebiji badam di atas setiap adunan.
Bakar selama 12-15 minit pada suhu 170C.
INFO CHEF: Jika mahu, boleh tambah cip coklat atau guna walnut menggantikan badam.
Saiz hidangan: 80-100 keping
9. CHOCOLATE BALLS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan mentega | dilembutkan
¾ cawan gula perang
1 biji telur saiz A
¼ cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
¼ sudu teh baking soda
CARA MEMASAK:
Krimkan mentega dan gula perang sehingga kembang.
Masukkan telur, susu dan esen vanilla dan gaul sehingga sebati.
Masukkan tepung, serbuk koko, garam dan baking soda yang telah diayak terlebih dahulu.
Pukul rata.
Tutup adunan dengan plastik dan simpan di dalam peti ais semalaman.
Bentukkan bulat seperti bebola dan letak di dalam cawan kertas. Taburkan coklat urai di atasnya.
Bakar pada suhu 170C selama 7-8 minit.
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan berwarna di atasnya untuk lebih menarik.
Saiz hidangan: 80-100 keping
10. MILO CRUNCH COOKIES
BAHAN-BAHAN:
4 cawan cornflakes
200gm coklat masakan | dicincang kasar
3 sudu besar golden syrup
50gm mentega
BAHAN HIASAN:
Buah Ceri
CARA MEMASAK:
Hancurkan cornflakes (hancur kasar)
Masukkan coklat masakan, golden syrup dan mentega ke dalam kuali.
Kacau di atas api yang perlahan sehingga adunan sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan letak buah ceri sebagai hiasan.
Sejukkan ke dalam peti ais semalaman.
INFO CHEF: Agak mudah dibuat kerana tidak memerlukan ketuhar untuk membuatnya.
JOm cuba buat pes ikan pari bakar yang mudah ni. Maklumlah di bulan puasa ni, hidangan ikan bakarmemang antara sajian yang menjadi kegemaran ramai. Jika dibeli, harganya boleh tahan mahal. Jadi apa kata anda cuba buat sendiri. Resipi pes ikan bakar ni memang sedap dan mudah disediakan. Malah nak bakar pun ada cara dan tak perlu guna arang pun. Resipi perkongsian saudari Rafiza Idayu ni sangat sesuai anda cuba!
PES IKAN PARI BAKAR MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
30 biji lada kering direbus
3 batang serai
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu makan lengkuas
1 sudu kecil belacan
Limau kasturi
Sedikit asam jawa
Ikan pari
Daun pisang
3 sudu teh gula
2 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan lada kering, serai, bawang merah dan bawang putih ke dalam pengisar.
2. Masukkan lengkuas, belacan dan sedikit air asam jawa.
3. Perasakan dengan garam, gula dan gula merah.
4. Kisar semua bahan tadi. Gunakan air sedikit sahaja untuk memudahkan bahan sebati. Pastikan pes pekat.
5. Letakkan sedikit minyak di dalam kuali. Letak daun pisang.
6. Letak ikan dan ratakan pes sebelah belakang ikan. Ratakan pes pada ikan dan terbalikkan.
7. Potong limau kasturi dan letakkan atas ikan. Tak perlu perah.
8. Tutup ikan. Gunakan api kecil sahaja. Ikan tak perlu dibalik balik.
9. Masak dalam 15 hingga 20 minit. Perah limau semasa nak makan. Limau kasturi untuk memberi aroma dan hilangkan bau hanyir ikan.