Bubur, pemanis pelengkap hidangan yang memang digemari ramai..Jika anda penggemar bubur dan mahu masak sendiri, anda boleh cuba bubur bebola pulut bersagu bersama keladi ni..Yang pasti memang mudah dan sedap! Rugi kalau tak cuba..

BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI

Ads

BAHAN-BAHAN

BEBOLA PULUT:

  • 100gm tepung pulut
  • 50gm kelapa parut
  • 30gm gula merah/melaka
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu teh tepung jagung

DOH:

Ads
  • 1 helai daun pandan
  • 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
  •  1/2 sudu teh garam

KUAH:

Ads
  • 250gm santan pekat
  • 100gm gula pasir
  • 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
  • 650ml air untuk merebus

CARA MEMASAK:

  1. Untuk membuat inti kelapa;  Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam  kuali dan kacau.  Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
  2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih.  Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
  3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
  4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
  5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
  6. Siap untuk dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI