Kalau nak berjimat barangan runcit, bolehlah try resipi terung goreng berlada ini. Ramuan ringkas dan tak banyak mana pun ramuannya.
Ada terung dan ikan bilis, cukup khasiat. Tak ada lauk lain pun tak apa. Mahu bertambah-tambah nasinya
TERUNG GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN :
- 10biji terung potong ikut suka goreng
- 150gm ikan bilis goreng garing
Bahan kisar
- 10biji cili besar campur merah hijau
- 15biji padi
- Sedikit halia
- 2biji bawang merah besar
- 3ulas bawang putih
- Sedikit perahan lemon @ air asam jawa
Cara membuat
1. Panas minyak masuk bahan kisar kacau hingga naik minyak dan garing.
2. Masuk garam gula dan serbuk perasa perahan lemon @ asam jawa sesuai dengan citarasa masing2.
3. Kalau nak kuah masuk air sedikit.Masuk terung dan ikan bilis kacau rata tutup api.
4. Tadaa dah siap blh makan dengan nasi panas2 ikan goreng dan apa2 yg anda suka. Slmt mencuba!
kredit: azizah daud
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rahsia Buat Sup Tulang Yang Sedap, Tumis Batang Saderi & Bubuh Lobak Merah Kisar
Selain tomyam, pasti anda juga gemar makan sup betul tak? Bayangkan anda sedang menikmati sup tulang bersama nasi dan sambal kicap, fikir sahaja sudah terliur, bukan? Jika anda teringin hendak makan sup tulang lembu, boleh cuba resepi seperti yang dikongsikan oleh Fazniza Razali. Cara penyediaan ialah memasak secara manual bukan menggunakan ‘pressure cooker.’ Selamat mencuba!
RESIPI SUP TULANG LEMBU
BAHAN-BAHAN 1:
3 biji bawang besar
8 biji bawang putih – beli online
Halia dalam 2 ketul – beli online
1 sudu ketumbar
**bahan ini dikisar sampai halus
BAHAN 2:
3 batang saderi
1 batang lobak merah
**ini pun dikisar sampai hancur
BAHAN 3:
3 batang kulit kayu manis – beli online
4 biji bunga lawang – beli online
10 biji bunga cengkih – beli online
10 biji buah pelaga – beli online
1 senduk serbuk sup – beli online
2 kg tulang
5 biji kentang (dibelah 2)
3 batang saderi (dihiris)
3 biji bawang besar (dibelah 4)
Air
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan 1 hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan 2 dan bahan 3, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
2. Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang-tulang empuk. Jika tidak empuk lagi, tambah air sehinggalah semua isi pada tulang empuk.
3. Kalau ada ‘pressure cooker’ boleh cepat masak. Resipi yang dikongsikan ini menggunakan cara manual jadi mengambil masa sehingga hampir 1 1/2 jam untuk isi-isi daging empuk.
4. Apabila isi daging telah empuk, masukkan ubi kentang, batang saderi dan bawang yang sudah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa.
5. Masak sehingga ubi kentang empuk lebih kurang 10 minit.
6. Apabila sudah masak, bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup. Hidangkan.
Sumber kredit: Fazniza Razali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sekali Buat Dapat 30 Biji. Resipi Golden Fries Ball Ni Memang Sedap & Mudah
Resipi Apam Jagung Yang Senang Nak Buat, Guna Jagung Dalam Tin Je
Biskut Chocolate Almond Slices Sekali Makan Confirm Nak Lagi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Mi Bandung Paling Senang, Tetamu Datang Mengejut Pun Tiada Masalah Nak Masak
Mi Bandung ini boleh jadi hidangan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah bulan Syawal. Menariknya, cara membuat mi bandung yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha memang ringkas. Kalau tetamu dapat mengejut pun tiada masalah.
Resipi ini kata beliau diturunkan orang arwah ibunya, ia memang mudah namun rasanya tak kalah sedap. Cuma terang Suisan, sukatannya kena pandai agak-agak mengikut kuantiti mi.
Mi bandung ringkas resipi arwah mak
Bahan-bahan:
Cili kering, bawang besar & bawang putih -dikisar
Kacang tanah -goreng & kisar
Udang kering -kisar
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang segar
Telur
Cara membuat:
1. Tumis cili dan bawang yang dikisar sehingga naik minyak. Masukkan udang kering dikisar bersama kacang lalu dikacau.
2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkan mendidih.
3. Masukkan garam, gula secukup rasa.
4. Masukkan udang dan biar seketika.
5. Kemudian masukkan daging, pecah telur dan masukkan sayur. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: SuiSan Aliezsha
Casablanca Delight Cookies & Biskut Suji Kristal Lengkapi Hari Raya
Bila dah PKP ni , masa terluang pun ada . Jadi boleh kita buat biskut raya sementara nak menanti berbuka. Jom kita buat Biskut Casablanca Delight dan Suji Kristal.Biskut ni gerenti ramai yang suka. Boleh cuba buat nanti.
Casablanca Delight Cookies
Bahan A:
130gm mentega
20gm shortening
70gm gula kastor
Bahan B:
30gm nestum diramas
30gm oat – panggang dan kisar
30gm serbuk badam
20gm bijan hitam
Bahan C:
150gm tepung gandum
25gm tepung jagung
10gm tepung beras
Cara memasak:
1.Sebatikan bahan A
2.Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau/ uli
3.Kemudian masukkan bahan C dan uli hingga menjadi doh
4.Terap dengan acuan, sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri merah dan hijau
5.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit (ikut oven masing-masing)
Biskut Suji Kristal
Bahan-bahan:
2 cwn tepung gandum disangai
3/4 cawan gula halus
1 tin kecil minyak sapi / sis guna minyak sapi sayuran
Sedikit serbuk almond /tak letak pun tak apa
Cara memasak:
1.Gaul gula dan tepung hingga sebati dan masukkan minyak sapi sikit-sikit hingga jadi doh.
2.Bahagikan kepada tiga bahagian dan letak pewarna yang disukai.
3.Gentel kecil-kecil
4. Bakar pada suhu 150 selama 20 minit. Dah sejuk salut dengan gula.
Kredit:Yatiyati