Nak masak apa hari ini, asyik nasi aje bosan gak. Jom goreng kuew teow atau nak masak berkuah pun best gak.Kuey Teow ni memang sedap kalau masak taruh kicap kan.
Jom kita cuba tiga resipi ini… Adik-adik dan anak-anak pun boleh cuba belajar masak resipi kuew teow ini senang aje.
KUEY TEOW LADNA
Bahan-bahan :
Bahan Kuah:
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula buat kuey teow dulu. Panaskan kuali, masukkan semua kuey teow.
2. Gaul kicap, sos tiram dan sos ikan dan tuangkan kedalam kueyteow. Kacau guna api kecil sampai semua sebati dan hampir masak.
3. Tutup api, angkat.
4. Sekarang buat kuah. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga keperangan dan naik bau.
5. Masukkan ayam dan daging. Kacau.
6. Masukkan air. Tambah serbuk mee sup, carrot dan batang kailan.
7. Perasakan dengan sos ikan. Kacau dan biar mendidih.
8. Masukkan cendawan hitam. Kacau.
9. Bila semua sudah mendidih, masukkan kailan dan kobis cina yang dipotong.
10. Tambahkan telur. Kacau perlahan.
11. Masukkan air tepung jagung dan kacau sampai pekat dan mendidih. Tutup api.
12.Tuang kuah atas kuey teow. Makan dengan cili potong dan sos ikan.
13. Siap.
Kredit: Kuali Mama
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
by sue
BAHAN-BAHAN :
(A)
(B)
(C)
CARA MEMASAK :
1) Tumis bahan (B), bawang dahulu sehingga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
2) Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering.
kredit: Sue
FB : Pesan Bonda
KUEY TEOW TH’NG..
BAHAN-BAHAN :
Bahan sup ayam :
CARA-CARA MEMASAK :
1. Rebus semua bahan di atas sampai masak dan angkat tos kan isi ayam, fish boll n fish kek.. Biar kuah dgn api perlahan selama 10 minit siap.
Bahan hiasan :
Bawang putih goreng
2. 4 labu bwg putih potong dadu klu malas tumbok ja.. Goreng dgn minyak banyak sampai garing siap.
Bahan cabai kicap:
CARA MEMASAK :
3. Goreng semua bahan diatas separuh masak masak dan kisar , dah siap
Kredit : nurul huda mustaffa
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :