Tiga Hidangan Starter Ini Pelengkap Hidangan Rumah Terbuka

Share

Tiga Hidangan starter atau pembuka selera ini boleh dijadikan pelengkap hidangan ketika rumah terbuka. Boleh sediakan fresh spring roll, pie tie dan loh bak sayur ini. Menjamu para tetamu dengan starter ala nyonya ini pasti memberikan kelainan.

FRESH SPRING ROLL

BAHAN-BAHAN

1 biji sengkuang (potong julliene)

Sebatang lobak merah (potong julliene)

 4 biji bawang merah (tumbuk halus) – boleh beli online di sini

3 ulas bawang putih (tumbuk halus) – boleh beli online di sini

Sedikit udang kering (tumbuk halus)

2 biji telur

Kulit popia secukupnya – boleh beli online di sini

Sedikit bijan

Garam secukup rasa –boleh beli online di sini

Minyak masak –boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

  1. Tumbuk bahan-bahan tumis seperti bawang merah, bawang putih dan udang kering. Gorengkan bahan-bahan tumis ini sehingga naik bau. Kemudian pecahkan telur ke dalam tumisan tadi dan kacau.
  2. Setelah itu, masukkan bahan sayur seperti sengkuang dan lobak merah dan goreng sehingga layu. Angkat dan biarkan ia sejuk seketika
  3. Kemudian masukkan inti sayur tadi ke dalam kulit popia dan taburkan sedikit bijan ke dalam inti tadi.
  4. Lipat dan gulung sehingga ketat dan lenserkan dengan telur untuk melekatkan kulit popia tadi.
  5. Kemudian, gorengkan popia dengan api yang perlahan dan menggunakan minyak yang banyak.
  6. Setelah kuning dan garing, angkat dan toskan. Sedia dimakan bersama sos cili.

PIE TIE

BAHAN-BAHAN:

BAHAN-BAHAN  KULIT PIE TIE:

50ml tepung jagung – boleh beli online di sini

100ml tepung beras – boleh beli online di sini

50ml tepung gandum – boleh beli online di sini

Sedikit garam – boleh beli online di sini

500ml air

Minyak untuk menggoreng – boleh beli online di sini

BAHAN-BAHAN INTI:

5 biji bawang merah (tumbuk halus) – boleh beli online di sini

3 ulas bawang putih (tumbuk halus) – boleh beli online di sini

Sebatang Lobak merah secukupnya (parut halus)

Sengkuang secukupnya (parut halus)

Sedikit udang kering (tumbuk halus) – boleh beli online di sini

Daun ketumbar secukupnya

Kacang tumbuk secukupnya

Garam secukup rasa – boleh beli online di sini

Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

  1. Bancuh bahan-bahan untuk membuat kulit pie tie ke dalam satu mangkuk, untuk membentuk adunan. Kemudian masukkan air dan garam secukupnya.
  2. Kacau sehingga sebati dan adunan itu hendaklah nipis dan jangan terlalu pekat. Jika terlalu pekat masukkan lagi air.
  3. Kemudian panaskan minyak yang banyak. Celup acuan pie tee ke dalam minyak panas sebelum mencelupkan ia ke dalam adunan tepung tadi.
  4. Celup acuan ke dalam tepung dan goreng sehingga adunan pie tie tertanggal daripada acuan dan goreng sehingga ia bertukar kekuningan.
  5. Kemudian angkat dan toskan. Ulangi langkah hingga selesai. Ketepikan.
  6. Untuk inti, tumis bahan-bahan tumis seperti bawang merah, bawang putih dan udang kering. Kemudian masukkan sayur seperti sengkuang dan lobak merah. Setelah itu masukkan garam secukup rasa. Sejukkannya.
  7. Kemudian setelah inti sejuk, masukkan inti ke dalam kulit pie tie yang telah digoreng tadi. Masukkan daun ketumbar dan taburkan sedikit kacang tumbuk.
  8. Boleh dimakan bersama sos cili.

LOH BAK SAYUR

BAHAN-BAHAN INTI LOH BAK:

1 biji sengkuang  (potong Julliene)

Sebiji beet root (potong julliene)

1 batang lobak merah (potong julliene) – boleh beli online di sini

Sepaket tauhu telur

1 paket tauhu lembut

Satu sudu makan serbuk 5 rempah

2 sudu makan tepung jagung 

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

1 biji telur (untuk lekatkan kulit)

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBALUT LOH BAK:

Kulit tauhu kering secukupnya

Minyak masak untuk menggoreng – boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

1.Untuk membuat inti; Satukan kesemua bahan sayuran serta serbuk 5 rempah, tauhu telur, tauhu lembut, tepung jagung dan garam secukup rasa. Gaul sekata. Ketepikan.

2.Potong kulit tauhu kering selebar segi empat sama.

3.Lapkan tauhu kering itu dengan menggunakan kain basah sehingga tauhu kering itu lembut.

4.Kemudian masukkan inti ke dalam tauhu kering seperti membalut popia.

5.Balut dengan ketat dan gamkan dengan telur. Ulangi hingga selesai. Ketepikan.

6.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng sehingga ia  bertukar kekuningan. Angkat dan toskan.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

 

Published by
Nurul Azwa