Tiga Hidangan starter atau pembuka selera ini boleh dijadikan pelengkap hidangan ketika rumah terbuka. Boleh sediakan fresh spring roll, pie tie dan loh bak sayur ini. Menjamu para tetamu dengan starter ala nyonya ini pasti memberikan kelainan.
1 biji sengkuang (potong julliene)
Sebatang lobak merah (potong julliene)
4 biji bawang merah (tumbuk halus) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih (tumbuk halus) – boleh beli online di sini
Sedikit udang kering (tumbuk halus)
2 biji telur
Kulit popia secukupnya – boleh beli online di sini
Sedikit bijan
Garam secukup rasa –boleh beli online di sini
Minyak masak –boleh beli online di sini
50ml tepung jagung – boleh beli online di sini
100ml tepung beras – boleh beli online di sini
50ml tepung gandum – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
500ml air
Minyak untuk menggoreng – boleh beli online di sini
5 biji bawang merah (tumbuk halus) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih (tumbuk halus) – boleh beli online di sini
Sebatang Lobak merah secukupnya (parut halus)
Sengkuang secukupnya (parut halus)
Sedikit udang kering (tumbuk halus) – boleh beli online di sini
Daun ketumbar secukupnya
Kacang tumbuk secukupnya
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
1 biji sengkuang (potong Julliene)
Sebiji beet root (potong julliene)
1 batang lobak merah (potong julliene) – boleh beli online di sini
Sepaket tauhu telur
1 paket tauhu lembut
Satu sudu makan serbuk 5 rempah
2 sudu makan tepung jagung
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
1 biji telur (untuk lekatkan kulit)
Kulit tauhu kering secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng – boleh beli online di sini
1.Untuk membuat inti; Satukan kesemua bahan sayuran serta serbuk 5 rempah, tauhu telur, tauhu lembut, tepung jagung dan garam secukup rasa. Gaul sekata. Ketepikan.
2.Potong kulit tauhu kering selebar segi empat sama.
3.Lapkan tauhu kering itu dengan menggunakan kain basah sehingga tauhu kering itu lembut.
4.Kemudian masukkan inti ke dalam tauhu kering seperti membalut popia.
5.Balut dengan ketat dan gamkan dengan telur. Ulangi hingga selesai. Ketepikan.
6.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng sehingga ia bertukar kekuningan. Angkat dan toskan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official