Syawal masih muda.Rentas negeri pun dah dibenarkan. Bila balik kampung nanti bolehlah masakkan ibu di kampung tiga lauk ayam ni. Ibu pun dah tua, cuba kita pulak yang menjamu ibu dengan Ayam Lodho, Ayam Ungkep dan Rendang Hijau Ayam. Biarlah orang kita cintai tu dapat berehat dan cerita menanti kedatangan anak-anak yang dikasihi.
Jom tengok resipi yang dikongsikan oleh Fatin Damia, Sue M. Shauhki dan Nor Zaqiyah. Taklah sesusah mana.
1. AYAM LODHO
.
BAHAN-BAHAN :
* Gaul dengan garam dan bakar sampai sedikit kering)
Bahan A :
Bahan B :
* Tumbuk sampai halus semua bahan yang bertanda *
Bahan C :
Bahan D :
CARA MEMASAK:
1. Tumis semua bahan A hingga semua pecah minyak.
2. Masukkan bahan B. Masak sebentar selepas itu masukkan ayam.
3. Gaul sampai mesra kemudian masukkan bahan C.
4. Masukkan bahan D, masak guna api perlahan sampai pekat. Lebih kurang 30-45 minit.
5. Masukkan garam dan gula sesuai selera
Kredit foto & resipi : Fatin Damia
2. AYAM UNGKEP STAIL JAWA JOHOR.
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kisar :
Bahan tumis :
*boleh juga guna minyak biasa.
Bahan Tambahan ( wajib ada ):
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan pula bahan-bahan kisar pula. Biarkan sampai pecah minyak.
3. Kemudian masukkan ayam, gaulkan hingga sebati, sampai ayam kecut. Masukkan air
Kredit Resepi : FB SUE M SHAUHKI
3. RENDANG AYAM HIJAU
.
BAHAN-BAHAN :
*Semua bahan-bahan di atas dikisar
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam. Kacau sebati, biarkan ayam kecut ( air ayam dah keluar)
3. Masukkan santan, air, asam keping, kerisik dan daun limau purut. Biarkan ayam empuk
4. Masak hingga pecah minyak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Taburkan daun kunyit dan padamkan api
Kredit Resepi : FB nor zaqiyah
INGIN MENCARI PETI SEJUK TERBARU, JOM LAYARI DI SINI
Selamat mencuba.
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI;
DAN JUGA RESIPI INI :