Tiga Resipi Daging Korban Kesukaan Ramai

Share

Tiga resipi daging korban kesukaan ramai. Tak lama lagi Aidiladha akan tiba dan ramai yang menjalankan ibadah korban.

Daging korban memang sedap, maklumlah baru disembelih. Sesuai untuk dimasak dengan pelbagai masakan enak. Resipi yang dikongsikan ini adalah antara masakan yang disering dimasak menggunakan daging korban.

TIGA RESIPI DAGING KORBAN KESUKAAN RAMAI

GULAI KAWAH TETEL DAN TULANG

Bahan-Bahan:

250gm daging tetel (rebus ¾ empuk)

300gm tulang (rebus empuk)

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

Bahan Untuk Kari:

50gm rempah kari – boleh beli online di sini

15gm kerisik – boleh beli online di sini

2 biji bawang merah – boleh beli online di sini

Dua inci lengkuas 

D inci kunyit hidup – boleh beli online di sini

10gm halba – boleh beli online di sini

300ml santan pekat

Cara Memasak:

  1. Kisar semua bahan kisar dan masukkan ke dalam periuk. Kacau sekata dan masukkan daging dan tulang tadi.
  2. Masak sehingga ia mendidih, perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan seketika.
  3. Tutup api, angkat dan sedia untuk dinikmati.

PERUT MUDA REBUS CICAH AIR ASAM

Bahan-Bahan:

½ kg perut muda (bersihkan)

Air secukupnya

Sedikit garam – boleh beli online di sini

Air Asam:

150ml air asam jawa – boleh beli online di sini

1 biji tomato (potong dadu)

Satu labu bawang besar (potong dadu) 

5 biji cili padi (racik) – boleh beli online di sini

1 sudu makan perahan air limau nipis – boleh beli online di sini

Garam – boleh beli online di sini

Serbuk perasa secukupnya

Cara Memasak Perut Muda Rebus Cicah Air Asam:

  1. Masukkan air ke dalam periuk bersama sedikit garam dan rebus perut yang telah dibersihkan tadi sehingga ¾ masak. Angkat, tos dan ketepikan.
  2. Untuk membuat air asam; Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Boleh tuang di atas perut ketika menghidang atau boleh gaul bersama perut sebelum menghidang.

DAGING MASAK HITAM

Bahan-Bahan:

350gm daging (rebus dan potong nipis)

6 tangkai cili kering (goreng garing) – boleh beli online di sini

15gm jintan manis – boleh beli online di sini

2 biji bawang merah – boleh beli online di sini

15gm jintan putih – boleh beli online di sini

30ml kicap manis – boleh beli online di sini

20gm gula pasir – boleh beli online di sini

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

  1. Kisarkan cili kering, bawang merah, jintan manis, jintan putih bersama gula pasir dan kicap manis.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumis bahan kisar hingga terbit wangi dan memekat.
  3. Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu, dan perasakan dengan garam secukup rasa. Gaul sekata.
  4. Angkat dan sedia dinikmati.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa