Tiga resipi daging korban kesukaan ramai. Tak lama lagi Aidiladha akan tiba dan ramai yang menjalankan ibadah korban.
Daging korban memang sedap, maklumlah baru disembelih. Sesuai untuk dimasak dengan pelbagai masakan enak. Resipi yang dikongsikan ini adalah antara masakan yang disering dimasak menggunakan daging korban.
250gm daging tetel (rebus ¾ empuk)
300gm tulang (rebus empuk)
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
50gm rempah kari – boleh beli online di sini
15gm kerisik – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
Dua inci lengkuas
D inci kunyit hidup – boleh beli online di sini
10gm halba – boleh beli online di sini
300ml santan pekat
½ kg perut muda (bersihkan)
Air secukupnya
Sedikit garam – boleh beli online di sini
150ml air asam jawa – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong dadu)
Satu labu bawang besar (potong dadu)
5 biji cili padi (racik) – boleh beli online di sini
1 sudu makan perahan air limau nipis – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk perasa secukupnya
350gm daging (rebus dan potong nipis)
6 tangkai cili kering (goreng garing) – boleh beli online di sini
15gm jintan manis – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
15gm jintan putih – boleh beli online di sini
30ml kicap manis – boleh beli online di sini
20gm gula pasir – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official