Tiga resipi ketam ini buat makan nasi bertambah. Uih..memang mantap. Tentu ramai yang sukakan ketam bahkan ketam antara seafood yang disukai ramai. Dapat pula ketam fresh, memang terasa manisnya. Masak apa pun sedap.
Bagi yang suka ketam, boleh cuba tiga resipi yang dikongsikan ini iaitu Sup Ketam, Ketam Kukus dan Ketam Sambal Nyonya. Selamat mencuba!
3 ekor ketam (bersihkan)
4 biji bawang merah (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
2cm halia (hiris) – boleh beli online di sini
1 batang saderi (hiris)
2 biji tomato (belah enam)
Dua sudu teh bawang goreng
2 sudu teh minyak masak – boleh beli online di sini
Serbuk lada putih secukupnya
1 tangkai daun sup (racik)
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
5 ekor ketam (bersihkan)
500gm isi ayam
2 biji telur
Dua ulas bawang putih – boleh beli online di sini
2 ulas bawang merah – boleh beli online di sini
1 sudu sos tomato
Sebiji cili bengala merah
1 biji cili benggala hijau
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Lada sulah secukupnya – boleh beli online di sini
Garam dan bahan perasa secukupnya
Air secukupnya
3 ekor ketam (bersihkan)
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
4 biji bawang merah (hiris nipis) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih (hiris nipis) – boleh beli online di sini
1 sudu makan serbuk kari ikan
Satu sudu makan taucu
2 tangkai daun kari – boleh beli online di sini
½ mangkuk air asam jawa
Minyak untuk menggoreng – boleh beli online di sini
Garam dan gula secukupnya
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official