Kalau nak cepat masak, stok bawang kisar antara yang kena ada dalam peti sejuk. Tapi satu masalah bila buat bawang kisar ini terutama dalam kuantiti banyak, ialah bila dah lebih seminggu disimpan ia akan bertukar warna seakan warna ungu.
Supaya ini tak berlaku, bawang kisar ini tahan lama dan tak berubah warna boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh Zahiruddin Al Amin Zainuddin.
Saya nak share ilmu sikit sebab sebelum ini saya lihat satu post seorang akak ni bertanya, kenapa bawang blend naik warna ungu.
Tip buat bawang kisar supaya tahan lebih lama, boleh tahan sampai 1-2 bulan. Jika letak dalam freezer lagi lama. Jangan risau, warna dia tetap bersinar-sinar, tak berubah.
1. Kisar bawang holland bersama minyak masak sahaja.
2. Selepas kisar masukkan dalam bekas dan tambah lagi minyak masak secukupnya.
INFO: Jangan campur air, sebab ia akan menyebabkan bawang bertukar warna dan tak tahan lama.
Selamat mencuba.
Sumber: Zahiruddin Al Amin Zainuddin.