Nak buat ayam goreng yang sedap, ada caranya. Kena perap dengan bahan terpilih. Barulah ayam goreng tu sedap sampai ke tulang. Ada tip yang boleh korang ikut.

Ayam goreng boleh dianggap lauk yang tak jemu-jemu dimakan. Kali ni RASA nak kongsikan resipi ayam goreng paling sedap. Memang terbaik rasa dia. Resipi ini dikongsi oleh Zana Mokhtar di facebook group RASA Share Resipi. Jom try buat. Nampak sedap betul ayam goreng ni.

Melalui tip ini, Zana menegaskan ayam perlu diperap sekurang-kurangnya selama sejam barulah ayam itu akan jadi sedap dan segala rasa rempah itu meresap ke dalam daging ayam. Cubalah. Ayam goreng ini memang sedap.

AYAM GORENG GERENTI SEDAP

BAHAN UTAMA
1 ekor ayam (dibelah 4)
Minyak masak untuk menggoreng

BAHAN PERAPAN
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
2 inci halia
3 ulas bawang merah
2 ulas awang putih
2 tangkai serai
2 inci kunyit hidup (atau 1 sudu kecil serbuk kunyit)
Garam secukup rasa

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan perapan. Kemudian lumur pada ayam dan perap selama sejam.

Dah siap kisar.

Lumur lepas tu perap sejam.

2. Ayam yang sudah diperap, direbus sehingga nampak siku ayam agak pecah. Angkat dan toskan.

Rebus ayam tadi.

3. Ambil bahan perapan ayam tadi dan lumurkan semula pada ayam.
4. Panaskan minyak masak. Minyak masak kena banyak.
5. Goreng ayam sehingga kekuningan dan angkat untuk dihidangkan.

Pastikan minyak masak kena banyak untuk menggoreng.

Selamat mencuba!

Kredit Resipi: Zana Mokhtar

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan?  Klik sini.