Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.
Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Ads
Cara membuat
Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.
Ads
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Teringin makan ketang putar yang lemak berkrim dan sos yang berkrim macam di restoran, anda tak perlu keluar rumah, buat sahaja sendiri kerana bahannya tak banyak dan mudah sangat membuatanya, begitu juga dengan sos. Untuk permulaan anda boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, gerenti tak menyesal. Sangat sedap ye…
MASH POTATO BAHAN-BAHAN: UNTUK KENTANG PUTAR:
8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
2-3 sudu makan mentega
Serbuk lada hitam dan lada sulah secukup rasa BAHAN SOS (GRAVY)
1 labu bawang besar |dadu
2 ulas bawang putih | dadu
4 sudu makan butter
2 sudu makan tepung gandum /jagung
2 kiub ayam
lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUAT:
Kentang dikupas kulitnya dan dipotong dua. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam.
Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
Bila kentang sudah empuk, toskan air.
Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa.
Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu.
Lenyek lagi sehingga rata atau guna chopper (lebih mudah).
Sediakan pula sosnya: Cairkan mentega dalam kuali dan tumiskan bawang menggunakan api sederhana.
Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel ) Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat.
Masukkan air sedikit sedikit sambil sentiasa kacau sehingga sebati .
Tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
Masak balik atas api sederhana.
Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
Tutup api, sos sedia dihidangkan bersama kentang putar.
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu cair
1 cawan air
3 biji telur
1 cawan isi durian
Secubit garam
Bijan secukupnya
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Suka makan Kuih Seri Muka Durian? Maklumlah, tengah musim kan. Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Nak cuba buat? Saudari Atier Syah ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik.