Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.

Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.

Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.

Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata

Tip Buat Kuih Sagu, Masak Sagu Cara Ini Supaya Hasilnya Jernih Sekata

Bahan-bahan:

1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam

Ads
Cara membuat
  1. Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih

2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.

3. Masukkan gula dan kacau rata.

 

4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup  dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.

Ads

Tip Buat Kuih Sagu, Masak Sagu Cara Ini Supaya Hasilnya Jernih Sekata

5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.

6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.

7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.

Ads

 

Selamat mencuba.

Sumber: Mas Cotek

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI