Hidangan roti puri ini boleh dijadikan menu pagi atau pun petang. Cicah dengan sambal sardin, bilis atau kari semalam lagi sedap.
Kalau selalu buat guna yis atau Mauripan, kali ini boleh ikut cara buat roti puri oleh Noraslinda Md Radzhi. Caranya tak menggunakan bahan tersebut tapi lebih rangup, roti sejuk pun tak kempis.
Cara buat roti puri tanpa yis yang rangup
Roti puri tanpa mauripan, lebih rangup dan bila roti sejuk tak kempis. Berbeza buat bila letak mauripan, roti dah sejuk, roti pun kempis. Lain org lain cara kan.
Ads
Bahan-bahan
1/2 kilo tepung gandum
1 sdk baking powder
1 biji telur
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
Air
Cara membuat:
1.Tepung gandum, baking powder diayak.
2. Masukkan marjerin dalam tepung diajak tadi dan ramas dijadikan serbuk roti.
3. Masukkan susu pekat dan telur. Gaul dan ramas.
4. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak lekat tangan. Bulat-bulatkan. Biar doh rehat selama 20 minit.
Ads
5. Panaskan minyak, gelek atau canaikan doh dan goreng. Sambil itu curahkan minyak panas atas roti nanti akan jadi gelembung.
6. Bila dah agak keperangan balikkan. Siap
7. Hidang dengan sambal tumis, sambal sardin atau kari. Nak makan begitu saja pun sedap.
Menu apa yang ‘mari’ petang begini? Buat rotipun best juga ni. Tapi kalau buat roti kosong macam bosan, apa kata kita tambah perisa dengan buat roti garlic. Roti ni bila dah letak mozzarella, makan panas-panas dengan keju yang boleh tarik panjang, memang sempurna rasa.
ROTI GARLIC Untuk doh: Bancuh bahan di bawah dalam satu bekas. 80ml susu cair BELI ONLINE DI SINI 1 biji telur 1 sudu teh bread softener (kalau tak ada abaikan)-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu teh gula 1 sudu teh yis mauripan BELI ONLINE DI SINI Kacau hingga gula larut dan tutup sekejap supaya yis membuih
Dalam mangkuk, masukkan 210gm tepung high protein ½ sudu teh garam Aduk sekejap.Masukkan bahan yis.Tuang sedikit demi sedikit dan uli. Campur sedikit air suam dan uli lagi. Bila doh dah terkumpul semua,masukkan 25g margerin dan terus uli hingga jadi doh yang tak lembut Perap sekejap-10 minit Keluarkan dari mangkuk ,ambil papan canai dan canaikan Bentuk bulat. Tutup dan diamkan dalam 15minit lagi. Bila doh dah naik tekan sikit dengan jari. Kemudian potongkan berbentuk 4 segi
Untuk bahan sapuan atas doh: 20gm margerin 2 biji bawang putih- tumbuk halus 1 biji kuning telur 1 sudu besar daun sup-potong halus 1 sudu besar madu
1.Gaul semua hingga sebati dan sapu atas doh hingga rata. 2.Potong mozzarella nipis-nipis Selit dekat celah-celah bahagian doh. 3.Tabur parsli kemudian terus masuk oven. 4.Panaskan oven 180 selama 25minit. 5.Siap untuk dihidang.
Jom kita buat tat telur yang pernah viral dulu. Tak payah susah guna oven, kita guna pan saja pun menjadi. Tat ni boleh dapat dalam 9 keping macam dalam gambar. Kalau beli dekat bakeri RM2 ke RM3 juga sebiji. Bolehlah cuba nanti.
Tat telur
Bahan untuk kulit tat:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan majerin(saya guna butter)-beli online di sini
1 biji telur
Secubit garam
*gaul semua bahan sampai jadi doh,kemudian tekan dalam pan
2 kuning telur 1 kotak susu full cream (200ml) – tak cukup susu, sila tambah air sikit-sikit pada doh 1 sudu kecil pelembut – bread softener/ovalatte/cream super/KFine/magic Plus/water roux – (pilih salah satu) 2 sudu besar marjerin/mentega – beli online di sini Pewarna merah
1. Suamkan susu, masukkan gula dan yis. Kacau-kacau dan biar 10 minit hingga yis berbuih aktif. 2. Tuangkan ke dalam bahan kering, gaul rata dan masukkan bahan cecair. 3. Uli doh hingga licin. Tutup biar doh mengembang, sapu minyak pada tapak tangan, tumbuk doh keluarkan angin. Bulatkan doh, biar kemas.
4. Celup doh dalam bekas tepung, baru letak dalam dulang. Cara ni tak nak bagi doh melekat pada bekas dan angkat. Goreng nanti senang. 5. Selesai bulat kesemuanya, tekan sikit doh tu satu-persatu, kembangkan lagi sekali. 6. Doh dah kembang dan ringan, bolehlah goreng dengan api perlahan, angkat bombo, letak atas tisu dan biar minyak menyerap pada tisu.
250g cream cheese 1 sudu besar lemon atau cuka (optional) ½ cawan whipping cream non dairy ½ cawan susu pekat – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Guna mixer – masukkan bahan dalam bekas pukul hingga kembang. Masukkan dalam piping bag, boleh picit dalam bomboloni. 2. Cara nak masukkan ke dalam bombo, gunting bahagian atas, tekan sikit tapi jangan sampai bocor dan picit cream cheese hingga penuh. 3. Ada cheddar cheese, boleh parut di atasnya, buat lagi nampak menyelerakan.
FILLING CUSTARD
3 kuning telur 3 suud besar gula 1 sudu kecil esen vanilla – beli online di sini 1 kotak besar susu segar (350ml) ½ cawan whipping cream non dairy 2 sudu besar tepung kastard/tepung jagung – beli online di sini
CARA-CARA:
Kisar semua bahan. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat. Masuk dalam piping bag, simpan dalam peti sejuk selama ½ jam, baru guna.