Makan

Tip Buat Sambal Bilis Kacang Yang Sedap, Rangup & Tahan Berminggu-Minggu

Share

Sambal bilis kacang ini boleh jadi lauk tapi sedap juga diratah begitu saja. Kalau dapat yang rangup boleh habis sebekas.

Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.

Bahan-bahan digoreng garing

1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut cita rasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)

Bahan dikisar

Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping

Cara membuat

1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.

2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yang dikisar. Masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.

3. Masukkan asam keping.

4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, matikan api.

5. Biarkan sambal sejuk kemudian masukkan bahan yang digoreng. Kacau sebati. Siap!

Tip sambal kacang kekal rangup

  • Pastikan bahan tumis tidak hangit.
  • Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
  • Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain) waktu tumisan sudah terbit minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilis, kacang dan hidupkan kembali api.
  • Cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.

Sumber: Salma Ideris

 

Published by
Rose