Tip Buat Sotong Goreng Yang Tepungnya Melekat Elok

Share

Kadang stres buat sotong goreng tapi apabila dimasukkan dalam minyak panas, tepungnya lekang atau tertanggal. Akhirnya, sotong goreng tepung jadi sotong ‘telanjang bulat’. Taknaklah jadi seperti itu kan?

Melalui laman instagram Dapur Syira Lokman, ada tip untuk menjadikan tepung pada hidangan sotong goreng melekat dengan elok dan tidak tertanggal.

Menurut empunya akaun instagram ini, sotong perlulah dua kali disalut dengan tepung. Salutan tepung pertama dibuat pada mula-mula sekali selepas sotong dikeringkan daripada air. Salutan tepung kali kedua dibuat selepas sotong disalut dengan bancuhan telur.

Untuk lebih jelas, jom kita tengok resipi yang disediakan.

SOTONG GORENG TEPUNG

BAHAN-BAHAN
Sotong
Telur ayam
Tepung goreng ayam
Minyak masak untuk menggoreng

CARA MEMBUAT
1. Potong dan basuh sotong sehingga bersih. Keringkan air yang ada. Lap menggunakan tisu dapur pun boleh.
2. Pecahkan telur ayam dan pukul sehingga kembang.
3. Salut sotong dengan tepung.
4. Kemudian celup sotong tadi pada bancuhan telur pula.
5. Salut lagi sekali sotong itu dengan tepung dan biarkan seketika.
6. Pastikan minyak masak betul-betul panas dan bolehlah mula menggoreng. 7. Goreng sekejap sahaja. Angkat apabila sotong kelihatan kekuning-kuningan. Siap!

Selamat mencuba!

Sumber: Dapur Syira Lokman

Published by
Maryam Elyas