Tip & Cara Buat Kuih Tiram Yang Rangup, Cantik Lapisannya

Share

Kuih lidah buaya atau juga dikenali sebagai kuih tiram ni memang rangup dan sedap dikunyah. Kuih yang lebih kepada kerepek ini memang popular bila tiba musim raya.

Resipi yang dikongsi Salju Rindu ini, senang sangat cara nak membuatnya.

Lagi jimat bila buat sendiri dan puas hati kerana kuih tiram yang dijual di pasaran boleh tahan juga harganya ye.

 

KUIH TIRAM @ KUIH LIDAH BUAYA

Tip & Cara Buat Kuih Tiram Yang Rangup, Cantik Lapisannya

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum | ayak (saya guna jenama rose, apa-apa jenama pun boleh asalkan tepung gandum) – beli online di sini
2 sudu besar minyak masak – beli online di sini
1 sudu besar marjerin (sejuk dari dalam peti ais) – beli online di sini
1 cawan air (tak perlu habiskan jika doh dah okay kelembutannya)
½ sudu kecil garam (secubit rasa)

BAHAN PELEKAT:

5 sudu besar tepung ubi – beli online di sini
7 sudu besar minyak masak

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

CARA MENYEDIAKAN:

1. Gaul semua bahan bagi sebati.


2. Canai nipis seperti dalam gambar. Apabila nak goreng tarik sikit.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


3. Gelek doh jangan terlalu kuat ye. Cukup sekadar manja-manja. Kalau kuat sangat nanti kelopaknya tenggelam tak nampak.


4. Semasa nak menggulung, gulung bagi padat supaya dapat gulungan yang rapat.

Kredit resipi: Salju Rindu

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff