
Nampak macam mudah je bila menggoreng kacang tapi bila makan dengan nasi lemak kacang rasa lemau, tak rangup dan hangus boleh buat mood makan pun terbantut. Tip ini sangat membantu untuk kamu yang suka makan kacang atau goreng untuk makan dengan nasi lemak dan sebagainya. Selamat mencuba.

CARA-CARANYA:

Basuh kacang dahulu

Masuk dalam kuali terus

Masukkan minyak sama paras kacang pastu baru buka api kecil je..goreng la smp letup2 manja
Angkat dan toskan minyak..dah sejuk boleh la simpan dlm bekas kedap udara…

Kongsi resipi: Siti Mazura Eiya
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tips Memilih Buah Oren Yang Manis!

Bila dapat makan buah oren sejuk-sejuk baru keluar dari peti ais..fuhhhh terasa nikmatnya ..Tapi mesti ramai yang sering terbeli buah oren yang masam kan? Terus terpotong selera nak makan.. Haa boleh tengok petua ni untuk pastikan buah oren yang kita beli tu manis. In Sha Allah menjadi..Selamat mencuba!
Petua Memilih Buah Oren Manis!

Pastikan buah oren tersebut mempunyai lubang di atas kepalanya, seperti yang ditunjukkan di dalam gambar. Kiranya spesies buah oren berlubang ni manis. Cuba bayangkan dapat makan sejuk-sejuk buah oren ni..nyumm!

Sekiranya buah oren tersebut tidak mempunyai lubang (seperti di dalam gambar), haa masam lah maknanya okay. Makan pun sambil pejam-pejam matalah jawabnya. Buat jus sesuai. Konklusinya, buah oren yang tidak berlubang ni selalunya masam. Ingat taw!

Begitulah kisahnya buah oren masam VS oren manis, atau buah oren berlobang VS tidak berlubang. Lepas ni boleh lah borong buah oren manis banyak-banyak ya..Jangan lupa cuba petua ni okay!
Kredit: Pizin Kushairi
3 Cara Peram Buah Yang Muda Supaya Masak Elok

Ada masanya bila membeli buah-buahan tak semuanya boleh dimakan terus. Ada yang masih muda dan perlu diperam beberapa hari sebelum boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda. Dikongsi oleh Ashraf Shuib ada tiga cara yang boleh kita dipraktikkan untuk peram buah.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak.
Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.

Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Sumber: Ashraf Shuib
Cara Mudah & Cepat Lembutkan Isi Ayam Pencen Untuk Buat Rendang.

Bagi penggemar sajian ayam pencen, ayam tua atau ayam kampung, pasti dah faham mengenai proses penyediaan hidangannya yang agak memakan masa. Maklumlah, dagingnya sedikit liat. Walaupun begitu, isi ayam ni masih boleh dilembutkan dan memang sedap jika dimasak rendang, masak lemak cili api dan sebagainya.

Cara nak melembutkan isi, salah satunya ialah dengan cara merebus dengan beberapa bahan yang boleh digunakan bagi mempercepatkan dan memudahkan proses ini. Antara yang boleh dicuba ialah:
PETUA 1: Tumbuk 1/2 sudu teh lada hitam bersama dengan sedikit halia. Masukkan ke dalam periuk bersama ayam tua dan air. Rebus hingga lembut.

PETUA 2: Masukkan beberapa keping tempurung kelapa ke dalam periuk ketika merebus ayam tua. Pasti ayam akan cepat empuk.

PETUA 3: Masukkan seruas tebu ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Ia akan membantu isi ayam cepat lembut.

PETUA 4: Bungkus satu sudu makan biji selasih menggunakan kain kasa dan masukkan ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Hasilnya ayam akan cepat empuk.

PETUA 5: Ketika merebus ayam tua, masukkan daun pisang abu yang telah dicarik-carikkan ke dalam periuk.

PETUA 6: Potong ayam tua kepada beberapa bahagian. Rebuskan bersama air kelapa sehingga empuk. Toskan airnya dan boleh dimasak seperti biasa. Ayam bukan sahaja cepat empuk malah lebih sedap.

PETUA 7: Masukkan beberapa potongan pangkal daun nanas (warna kuning) ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Keluarkan apabila ayam telah empuk.

PETUA 8: Kisar sepotong buah nanas. Lumurkan pada ayam tua dan perap selama setengah jam. Bersihkan dan masak ayam seperti biasa.

PETUA 9: Masukkan daun nangka ke dalam masakan ayam. Masak bersama ayam sehingga ayam empuk .

PETUA 10: Masukkan beberapa batang sudu logam ke dalam masakan ayam. Ayam akan empuk lebih cepat. Malah cara ini juga sesuai digunakan untuk mengempukkan daging.


