Foto: Nik Nur Adibah Athirah via Masak Apa Hari Ni

Ikan sardin dalam tin lagi sedap rasanya kalau digoreng terlebih dahulu. Tapi masalahnya bila digoreng memang akan meletup-letup. Kalau tak ditutup boleh sakit terkena tangan malah dapur pun jadi kecah.

Mungkin ada yang tak tahu sebenarnya ada tip mudah yang boleh kita lakukan untuk pastikan ikan sardin yang sedang digoreng ini tak meletup. Tak tutup kuali pun tak mengapa. Caranya dikongsi oleh Shazura Bahari.

Ads

Tip goreng ikan sardin tin tak meletup

1. Tuang minyak dalam kuali, hidupkan api.

2. Sebelum masukkan ikan sardin dalam kuali, tabur 1 sudu tepung beras dalam minyak yang sedang dipanaskan.

3. Kemudian goreng ikan sardin seperti biasa. Memang takkan meletup letup minyaknya. Cara yang sama boleh juga dipraktikkan untuk goreng ikan keli.

Ads

4. Dah garing boleh angkat dan masak ikut kesukaan.

Ads
@resepidapurkakshazSAMBAL SARDIN RESEPI ARWAH IBUKU . Semoga resepi ini bermanfaat. Selamat mencuba♬ Yang Mana Satu Idaman Kalbu – Tan Sri P. Ramlee & Puan Sri Saloma

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI