Selalu terjadi santan yang kita simpan dalam peti sejuk akan jadi berketul-ketul bila hendak digunakan. Sudahnya bila hendak gunakan untuk membuat gulai hasilnya jadi tak cantik.

Jika berdepan dengan masalah ini boleh gunakan tip berikut untuk memastikan santan berketul ini jadi elok semula. Caranya cukup mudah hanya letak daun pisang saja

1. Panaskan santan dalam periuk tapi pastikan guna api perlahan saja.

2. Pastikan santan sentiasa dikacau.

Ads

3. Kemudian masukkan daun pisang yang dipotong di dalam santan tadi.

Tip Mudah Santan Berketul Jadi Elok Semula, Letak Sehelai Daun Ini Saja

Ads

4. Teruskan mengacau santan dalam pada yang sama santan yang berketul atau pecah tadi akan lerai dan elok semula.

Ads

Tip Mudah Santan Berketul Jadi Elok Semula, Letak Sehelai Daun Ini Saja

Sumber: Amma Aiza

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI