Selalu terjadi santan yang kita simpan dalam peti sejuk akan jadi berketul-ketul bila hendak digunakan. Sudahnya bila hendak gunakan untuk membuat gulai hasilnya jadi tak cantik.
Jika berdepan dengan masalah ini boleh gunakan tip berikut untuk memastikan santan berketul ini jadi elok semula. Caranya cukup mudah hanya letak daun pisang saja
1. Panaskan santan dalam periuk tapi pastikan guna api perlahan saja.
Ads
2. Pastikan santan sentiasa dikacau.
3. Kemudian masukkan daun pisang yang dipotong di dalam santan tadi.
Ads
4. Teruskan mengacau santan dalam pada yang sama santan yang berketul atau pecah tadi akan lerai dan elok semula.
Ads
Sumber: Amma Aiza
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI