Selalu terjadi bila nak masak menggunakan ramuan bunga kantan, waktu itulah ia ‘sold out’. Sebab itulah penting untuk kita simpan stok bunga kantan ini terutama di musim perayaan.

Supaya tak putus stok bunga kantan ini, seeloknya bila terjumpa bunga kantan yang segar dijual terus beli dalam jumlah banyak kemudian ‘frozenkan’.

Tapi untuk ‘frozenkan’ bunga kantan ini ada caranya, supaya tak hitam. Caranya dikongsi oleh Badariah Ayu Ayuariff.

Ads

Tip Simpan Bunga Kantan Supaya Tak Hitam Walau Dalam Lama

1. Bersihkan bunga kantan dengan air kemudian belah.

2. Sediakan plastik, boleh guna plastik aiskrim kemudian isikan dengan air.

3. Masukkan bunga dan letak dalam bahagian sejuk beku.

Ads

Tip Simpan Bunga Kantan Supaya Tak Hitam Walau Dalam Lama

Bunga kantan yang dibekukan ini ujarnya boleh tahan berbulan-bulan. Bila hendak digunakan untuk memasak boleh masukkan terus kerana bunga kantan ini sudahpun dibersihkan.

Ads

Sumber: Badariah Ayu Ayuariff.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI