Tidak ramai yang mempunyai periuk pengukus di rumah. Tekak pula tiba-tiba teringin makan durian bersama pulut. Jika anda tiada periuk pengukus di rumah, ikut sahaja cara Siti Asrien Mohd Hassan ini. Beliau hanya masak pulut menggunakan rice cooker tetapi hasilnya memang cantik. Katanya sudah lebih setahun beliau menggunakan cara ini dan ia merupakan hasil perkongsian daripada seorang rakan.

TIP TANAK PULUT MENGGUNAKAN PERIUK NASI

1. Basuh beras bersama sedikit garam untuk mendapatkan efek yang berkilat. Basuh dalam tiga hingga empat kali.

2. Sukat air guna jari telunjuk, separuh dari line pertama jari (jari di atas beras).

3. Lapik tutup periuk menggunakan kain atau tuala kecil dengan kedap. Jangan longgar supaya wap panas tidak keluar.

IKLAN

4. Tekan COOK dan tunggu sehingga masak dan bertukar ke WARM. Jangan bukak tudung periuk langsung sehingga masak.

5. Selepas WARM, jangan terus buka penutup. Biar dalam 5 hingga 10 minit, baru buka penutup. Bagi pulut masak dengan wap panas.

Ini hasilnya:

Anda sedang mencari FOOD STEAMER? Boleh klik DISINI.

ARTIKEL MENARIK: Cara Mudah Cuci Air Fryer, Barulah Sentiasa Bersih & Bebas Kuman

RESIPI YANG BOLEH ANDA CUBA: