Istimewa buat para penggemar sajian Thailand, menu Tomyam Sayur Thai perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni boleh dicuba. Sangat ringkas namun rasanya sangat enak dan membuka selera. Selain dimakan bersama nasi, boleh juga dinikmati bersama mi, kuetiau atau bihun. Memang padu. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK TOMYAM SAYUR THAI PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Masak hingga naik bau.
2. Masukkan potongan ayam bahagian bertulang yang telah dipotong kecil. Biarkan seketika. Kemudian masukkan 2 sudu makan pes tomyam. Masak guna api perlahan sahaja.
3. Tambahkan dua cawan air. Kacau dan biar hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan sayuran yang keras terlebih dahulu iaitu kubis dan bunga kubis. Biar hingga separa lembut.
5. Masukkan juga hirisan tomato dan akar ketumbar yang telah dibersihkan.
6. Untuk rasa yang lebih enak, masukkan sos cili dan gula untuk gabungan rasa manis dan masin. Jika tidak suka rasa tomyam sedikit manis, abaikan penggunaan gula.
7. Tambahkan juga garam secukup rasa. Perlu rasa kuah terlebih dahulu sebelum letak garam kerana pes tomyam sudah tersedia masin.
8. Selepas kuah mendidih beberapa kali, masukkan susu cair. Sebatikan dan masak guna api perlahan.
9. Masukkan hirisan saderi, cendawan dan lobak merah. Masak lagi seketika sebelum padamkan api.
10. Sendukkan Tomyam Sayur Thai ke dalam mangkuk, perah limau nipis dan daun ketumbar.
11. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi
Tercari-cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official