Ubi kayu boleh diolah jadi pelbagai hidangan yang menyelerakan. Salah satunya adalah ubi rebus tumis cili. Boleh dijadikan lauk dan boleh juga dimakan begitu saja untuk sarapan. Ini juga mungkin menu nostalgia buat sebahagian daripada kita yang dinikmati ketika masih kecil seperti Qaseh Aney yang berkongsi resipi ini.

Resipi ubi rebus tumis cili

Ubi Kayu Rebus Tumis Cili, Sedap Jadi Sarapan. Buat Lauk Pun Boleh

Bahan-bahan

2 kg ubi kayu
1 ketul pati ayam
1 sb serbuk perasa
2 sb gula
2 sb serbuk kari
Minyak masak secukupnya

Ads
Bahan kisar

1 genggam ikan bilis
20 tangkai cili hijau & merah
10 tangkai cili besar merah
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Cara membuat

1. Ubi kayu dibersihkan kemudian direbus hingga empuk. Sejukkan dan potong dadu.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.

Ads

3. Masukkan bahan perasa dan serbuk kari dan tumis lebih kurang 20 minit dengan api sederhana supaya tak hangit.

4. Selepas bahan tumis masak masukkan ubi kayu dan gaul sebati. Masak lagi dalam 10 minit kemudian boleh tutup api. Sedia dihidangkan

Ads

Ubi Kayu Rebus Tumis Cili, Sedap Jadi Sarapan. Buat Lauk Pun Boleh
Kredit resipi & foto: Qaseh Aney

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI