Selalu ubi keledek ini kita goreng, rebus atau diolah untuk buat kuih. Tapi ubi manis ini juga sedap kalau dibuat bubur. Letak pula sagu memang enak.

Pencuci mulut ini juga mudah untuk dibuat, potong keledek dan masuk semua bahan dalam periuk. Tunggu 15-20 minit dah siap kalau ikut cara perkongsian Ameera ini.

Cara buat ubi keledek bersagu 

Ini resipi bubur ubi keledek merah bersagu cara saya. Tak perlu masa yang lama, 10 minit boleh siap untuk pencuci mulut ini.

Ubi Keledek Buat Bubur Pun Sedap, Letak Sekali Sagu. Cara Buat Mudah 20 Minit Siap!

Ads

 

1. Potong ubi ikut cara masing-masing. Bersihkan Potong kecil senang nak makan.

2. Masukkan air dalam periuk bersama dengan keledek dipotong. Masukkan sekali 1 ketul gula kabung.

Ubi Keledek Buat Bubur Pun Sedap, Letak Sekali Sagu. Cara Buat Mudah 20 Minit Siap!

3. Letak 2-3 helai daun pandan dan masak sehingga ubi lembut.

4. Bila ubi keledek sudah lembut, masukkan santan. Saya guna santan segar.  Biar pekat barulah sedap. Masukkan juga sedikit sagu.

Ads

5. Kemudian, masukkan empat sudu gula putih. Kacau sehingga menggelegak dan sagu jernih. Siap.

Ubi Keledek Buat Bubur Pun Sedap, Letak Sekali Sagu. Cara Buat Mudah 20 Minit Siap!

 

Ads

Selamat mencuba.

Sumber: Ameera

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI