Udang Buttermilk Mudah Buat, Sedap Hingga Menjilat Jari

Share

Masakan berasaskan udang memang menjadi kesukaan ramai. Jika anak tak suka masakan bersambal boleh cuba resipi udang butter milk ini. Resipi ni atas masing-masing ,nak letak cili api ataupun tak. Nak pedas boleh letak. Malah nak tukar letak ayam pun boleh. Tapi ayam tu anda kena goreng tepung dulu la sebelum tu. Senang je nak buat! Dah la senang, sedap pula tu.

CARA MASAK UDANG BUTTERMILK SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • Udang galah – saiz besar/ sederhana
  • Mentega – lagi banyak lagi sedap
  • ½ tin susu cair – nak berkuah boleh letak lebih
  • 7 ulas bawang putih – dikisar halus
  • Cili api kalau suka – tumbuk/kisar halus bersama bawang putih
  • MAGGI®️ CukupRasa

 

CARA MEMASAK:

  1. Goreng udang terlebih dahulu dengan mentega sehingga agak garing. Asingkan.
  2. Guna minyak bekas goreng udang tadi untuk tumis bawang putih.
  3. Bila bawang putih kelihatan agak garing, masukkan susu cair dan MAGGI®️ CukupRasa.
  4. Kacau sebati. Masukkan udang. Gaul lagi.
  5. Masak sehingga pekat. Angakt dan siap untuk dihidang.

 

PETUA: Bagi anda yang suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi dalam tumisan. Memang sangat sedap.Untuk rasa lebih sedap, guna undang bersaiz besar.Barulah lebih puas makan.

 

Kredit foto: Shutterstock

 

Published by
Team Rasa