Ulundu adalah sejenis kacang dhal yang beza dengan kacang dhal yang selalu kita lihat. Ulundu vadai ada campuran tepung beras dan dibentuk seakan donat. Selamat mencuba.
ULUNDU VADAI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Basuh bersih kacang dhal dan rendam selama 4 jam atau sehingga lembut.
2. Kemudian kisar sehingga halus menjadi seperti pes.
3. Satukan pes kacang dhal tadi bersama bahan cincang, daun kari, tepung beras, soda bikarbonat dan garam dalam mangkuk adunan. Uli sehingga sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit. Teruskan uli.
4. Kepal-kepalkan dan bentukkan bulat-buatkan lubang kecil ditengah-tengahnya. Lakukan sehingga selesai.
5. Panaskan minyak dan goreng terendam sehingga doh bewarna kuning keemasan, angkat dan toskan miyak.