Kata orang kalau makan hati atau sakit hati boleh memudaratkan kesihatan. Tapi kalau makan Hati lembu , pasti merangsang selera dan menceriakan semangat kan. Sudah diuji di dapur RASA, keenakannya tak tertanding hingga boleh menjilat jari.

Hati lembu kalau dimasak sedapnya memang tak terkatalah. Basuh dan buang lendir hati lembu, tos betul-betul dan masukkan tepung gandum dan biarkan perap sekejap, InyaAllah boleh menghilangkan baunya. Jom semak resipi Hati Lembu Masak Pengantin yang dikongsikan Ida Zairi ini.

HATI LEMBU MASAK PENGANTIN

BAHAN-BAHAN :
500gm hati lembu | basuh tiga hingga empat kali, masuk tepung sekejap

Bahan kisar :
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

IKLAN

Bahan lain:
rempah empat sekawan | 2 pelaga, 1/2 in kayu manis, 1/2 bunga lawang dan 2 cengkih
1 sudu besar pes cili/kisar | opsyenal
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Garam masala secukup rasa | opsyen
Sedikit air
100gm kacang buncis | jika suka

Bahan hiasan :
Cili merah | dihiris
Daun bawang | dihiris
Bawang besar | dipotong bulat

CARA MEMASAK :
1. Gaulkan hati lembu dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng sekejap
3. Angkat dan toskan, ketepikan
4. Panaskan minyak, dan tumiskan bahan kisar bersama rempah empat sekawan. Biar sampai naik baunya.
5. Masukkan cili kisar, masak sekejap sampai pecah minyak.
6. Masukkan sos tiram, kicap serbuk lada hitam, biar masak sekejap.
7. Masukkan air dan hati lembu. Kemudian masukkan kacang buncis dan bawang hiris yang dipotong bulat.
8. Tunggu masak dan taburkan bahan hiasan.

Kredit Resipi : ida zairi

ANDA MUNGKIN JUGA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER YANG TERKINI, JOM LAYARI DI SINI BANYAK PILIHAN MENARIK MENANTI.

JOM LIHAT VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk