Kata orang kalau makan hati atau sakit hati boleh memudaratkan kesihatan. Tapi kalau makan Hati lembu , pasti merangsang selera dan menceriakan semangat kan. Sudah diuji di dapur RASA, keenakannya tak tertanding hingga boleh menjilat jari.
Hati lembu kalau dimasak sedapnya memang tak terkatalah. Basuh dan buang lendir hati lembu, tos betul-betul dan masukkan tepung gandum dan biarkan perap sekejap, InyaAllah boleh menghilangkan baunya. Jom semak resipi Hati Lembu Masak Pengantin yang dikongsikan Ida Zairi ini.
HATI LEMBU MASAK PENGANTIN
BAHAN-BAHAN :
500gm hati lembu | basuh tiga hingga empat kali, masuk tepung sekejap
Bahan kisar :
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan lain:
rempah empat sekawan | 2 pelaga, 1/2 in kayu manis, 1/2 bunga lawang dan 2 cengkih
1 sudu besar pes cili/kisar | opsyenal
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Garam masala secukup rasa | opsyen
Bahan hiasan :
Cili merah | dihiris
Daun bawang | dihiris
Bawang besar | dipotong bulat
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan hati lembu dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
Kredit Resipi : ida zairi
ANDA MUNGKIN JUGA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER YANG TERKINI, JOM LAYARI DI SINI BANYAK PILIHAN MENARIK MENANTI.
JOM LIHAT VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI INI :