Sajian Nasi ada banyak variasinya. Bukan sekadar daging dan ayam , ada juga daripada jagung, halia, serai dan yang uniknya daripada Ikan.
Cuba perhatikan resipi no 5 , daripada beras perang yang menyihatkan. Dan no 3 pun sangat unik daripada isi Ikan Merah. Pastinya ia menjanjikan kelainan dalam keenakan hidangan Nasi yang biasa dihidangkan. Bolehlah dicuba nanti….
1. NASI BERINGIN AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi | rendam 10 minit dan toskan
2 cawan air
2 cawan susu cair
3 sudu makan minyak sapi
1 biji bawang besar |mayang halus
3 ulas bawang putih |kisar
2cm halia |kisar
2cm kunyit hidup | kisar
1 batang serai | ketuk
2 helai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
Air ros secukupnya
BAHAN-BAHAN B (TUMIS):
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
BAHAN-BAHAN C (AYAM BEREMPAH);
1 ekor ayam |belah empat
2 sudu makan rempah kari
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan tomato puri
1 biji bawang besar | kisar
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Ads
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis serai, bahan-bahan kisar berserta bahan-bahan B hingga wangi. 2. Masukkan beras, air, susu, daun pandan dan garam secukup rasa. 3. Didihkan hingga nasi tanak. Renjiskan air ros secukupnya. Gemburkan dengan garpu. Ketepikan. 4. Sementara itu, untuk memasak ayam rempah; perap kesemua bahan-bahan C selama sejam atau semalaman. Goreng di dalam minyak yang panas hingga ayam masak. Hidangkan bersama nasi tadi.
Saiz hidangan: 4-6 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa lemak dan wangi serai Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus, didih dan goreng
Info chef:Daging ayam boleh dihiris dan diletakkan di bahagian atas nasi ketika menghidang.
2. NASI HALIA SERAI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras basmathi | rendam sejam dan toskan
3 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
6 batang serai |ambil bahagian dalam yang lembut dan hiris nipis
4cm halia muda | mayang halus
1 labu bawang besar |kisar halus
4 ulas bawang putih |kisar halus
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. 2. Masukkan serai dan halia lalu tumis lagi hingga wangi. 3. Masukkan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. 4. Masukkan beras dan air. 5. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak. 6. Angkat dan sedia dinikmati bersama lauk lain.
Saiz hidangan: 2-3 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Aroma serai dan halia beri rasa unik Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef:Enak dimakan bersama lauk bersambal dan sebagainya.
3. NASI IKAN MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi |rendam dan toskan
2 keping isi ikan merah |potong dadu
3 cawan susu cair
½ cawan air
2 helai daun pandan | siat dan simpul
2 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan marjerin
Tepung jagung secukupnya
Garam dan lada sulah secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMIS:
5 biji bawang merah | mayang halus
3 ulas bawang putih |mayang halus
3cm halia muda |mayang halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK: 1. Tabur sedikit garam dan lada sulah pada isi ikan dan gaul rata. Salut ikan dengan tepung jagung secukupnya lalu goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan. 2. Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam periuk. 3. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan biarkan beberapa minit. 4. Masukkan beras, susu cair, air dan garam secukup rasa. Masak nasi hingga masak. 5. Setelah nasi masak, masukkan isi ikan goreng ke dalam nasi dan gaul rata. 6. Jika suka, tambah kismis dan bawang goreng semasa menghidang.
Saiz hidangan: 4-5 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa minyak sapi yang lemak dan wangi Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Ads
Info chef:Boleh juga gunakan isi ikan tenggiri, kerapu atau kurau.
4. NASI KAPITAN TANJUNG
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras | basuh dan toskan
2 cawan air
1 ½ cawan susu cair
2 sudu makan tomato puri
2-3 sudu makan minyak sapi
1 helai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm halia
BAHAN-BAHAN C (TUMIS):
4 ulas bawang merah | mayang halus
2 ulas bawang putih | mayang halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan C dan tumis hingga wangi. 2. Masukkan bahan-bahan B dan tumis lagi beberapa minit. 3. Masukkan beras, air, susu cair, tomato puri, daun pandan dan garam secukup rasa. 4. Didihkan hingga nasi masak. Jika suka boleh tabur kismis dan bawang goreng ketika menghidang. 5. Sedia dinikmati bersama lauk pauk lain.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Kapitan Keistimewaan : Rasa lemak minyak sapi Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Ads
Info chef: Boleh dimakan bersama lauk pauk lain seperti ayam masak merah.
5. NASI PERANG JAGUNG MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras perang | basuh dan toskan
2 cawan susu cair
1 cawan air
½ cawan jagung (dalam tin)
3 sudu makan mentega
1 labu bawang besar | mayang halus
3sm halia | mayang halus
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Sehelai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, halia, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi. 2. Masukkan daun pandan dan beras. 3. Tuang susu cair, air dan jagung ke dalam periuk. 4. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak. 5. Boleh dihidangkan bersama aneka lauk pilihan.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa unik kerana terdapat jagung di dalamnya Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef:Beras perang bagus untuk kesihatan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Comelnya Cupcake Sarang Semut ni.Walau versi mini tapi elok bersarang. Bagi anda yang rasa nak makan Kek Sarang Semut tapi tak punya banyak masa, boleh cuba resipi perkongsian saudari Maizatul Nurjannah ni. Lebih kurang 10 minit je dah siap masak. Berbaloi kan? Jom lihat cara-cara pembuatan serta bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI CUPCAKE SARANG SEMUT SEDAP & MUDAH MASAK
BAHAN-BAHAN: 1 cawan gula pasir – beli online disini 1 cawan air panas 1 cawan tepung blue key + 1/2 sudu (kfc) soda bikarbonat – beli online disini 1/4 cawan susu pekat manis – beli online disini 3 sudu makan marjerin/mentega (kalau cairkan terlebih dahulu rasa kek akan lagi lembut) – beli online disini 4 biji telur gred A 1 penutup esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Cairkan gula hingga warna jadi keperangan/coklat. Bila gula sudah cair, masukkan air panas dan marjerin yang telah dicairkan. Kacau sebati dan biarkan suam. 2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam blender. Kisar sekejap kemudian masukkan susu pekat manis. Kisar sebentar sekali lagi. 3. Masukan tepung yang telah dicampur dengan soda bikarbonat. Kacau hingga rata. 4. Masukkan air gula yang sudah suam. Kisar lagi sekali kemudian tapis. 5. Perap adunan. Boleh pilih sama ada nak perap sebentar atau lama. (Empunya resipi pernah cuba keduanya dan dua-dua menjadi.) 6. Tuang bancuhan kek ke dalam acuan cupcake yang telah diletak dalam tray muffin. Bakar pada suhu 160C menggunakan api bawah terlebih dahulu selama 5minit. (kek akan mula nampak lubang-lubang)
7. Kemudian bakar lagi menggunakan api atas bawah selama 5 minit. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
Tidak semestinya tunggu hari istimewa baru rasa nak membuat kek. Ada juga yang lebih suka membuat sendiri dari membeli. Kalau yang suka membuatnya sendiri terasa lebih puas dapat menghidangkan kek buatan sendiri untuk dinikmati sekeluarga dan teman-teman. Kek yang dikongsi oleh Tania ini tidak kurang enaknya. Jom kita cuba buatnya.
Kek Bundt Cokelat
Untuk kek: 240gm tepung gandum 60gm serbuk koko 3 biji telur, disuhu bilik 230gm mentega, disuhu bilik 300gm gula kastor 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh baking soda 120ml air panas 240ml sour cream ½ sudu teh garam 1 sudu makan vanilla essence Untuk cokelat ganache: 200g cokelat couverture 180ml whipping cream
Cara memasak: 1.Panaskan oven ke suhu 175 Celcius. Lenser acuan kek Bundt dengan mentega dan tepung gandum. 2.Putar mentega bersama gula sehingga kembang dan pucat. Masukkan telur satu per satu sehingga sebati. Masukkan esen vanilla. 3.Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, baking soda, garam dan kacau sehingga sebati. 4.Masukkan adunan kering ke dalam adunan basah bersama 120ml air panas dan kacau sehingga sebati. 5.Tuang ke dalam acuan dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga kek masak (lakukan test dengan penyucuk sate). 6.Setelah masak, biarkan kek didalam acuan selama 10 minit sebelum dikeluarkan dan disejukkan.
Cara memasak cokelat ganache: 1.Cincang cokelat ke dalam kepingan kecil. 2.Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih (jangan didihkan). 3.Tuang di atas cokelat dan biarkan selama 2 minit sebelum dikacau sehingga sebati. 4.Tuang ke atas kek. Hias mengikut citarasa.
Kek Suji dan Badam 225gm mentega, disuhu bilik 225gm gula kastor 200gm tepung naik sendiri 25gm suji 25gm serbuk badam 4 biji telur 4 sudu makan susu 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu makan parutan kulit lemon (optional)
Cara memasak: 1.Panaskan oven ke suhu 180C. Lenser acuan 8 inci dengan mentega dan tepung dan lapiskan bahagian bawah dengan baking paper. 2.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pemukul kek dan pukul selama 2 minit sehingga adunan kembang dan pucat. 3.Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 30 minit atau sehingga permukaan kek perang. Lakukan cake test dengan penyucuk sate. 4.Keluarkan dari ketuhar dan biar kek sejuk selama 10 minit sebelum keluarkan dari acuan dan letakkan di atas rak menyejuk. Hias mengikut citarasa.
Di Aidiladha ni nak buat kelainan sikit. Kalau ada banyak daging lagi, apakata cuba buat sajian barat pulak.
Resepi No 2 tu dagingnya dibakar dan ada ramuan istimewa ubi bit merah (beet root) yang terkenal dengan sifat anti oksidannya.
Nah, ada 2 resipi inovasi dari Chef Hazieyanti Soegijono dan Chef Muhammad Haziq Masran, tenaga pengajar dari Malaysian Food (Authentic) College (MFA) . Terima kasih juga kepada Pengarah Urusannya Datuk Mohd Farid Hj. Alwi yang banyak melahirkan tenaga Chef profesional .
BEEF TENDERLOIN WITH PUMPKIN AND GLAZED CARROT
BAHAN- BAHAN :
Bahan daging :
2 sudu kecil minyak canola
100 gm daging batang pinang | potong beberapa bahagian
½ sudu kecil garam
¾ sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil serbuk cumin
½ sudu kecil paprika
¼ sudu kecil serbuk bawang putih | dicincang halus
Bahan ‘glaze’ :
1 cawan lobak merah | dipotong kiub dan rebus
1 sudu kecil mentega tanpa garam
1 sudu kecil madu
1 sudu kecil daun parsly | dicincang
1 sudu besar buttermilk
1 cawan labu | dipotong kiub dan rebus
1 sudu besar daun bawang | dicincang
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan garam, lada hitam, paprika,cumin,serbuk bawang putih bersama daging dan biarkan seketika. Kemudian panggang selama 3-4 minit dan balikkan di kedua bahagian.
Penyediaan glaze :
2. Masukkan lobak merah dan setengah cawan air ke dalam periuk dan biarkan mendidih. Kemudian tambahkan mentega, buttermilk dan madu kedalam periuk. Kacau sehingga larut, dan biarkan ia berkilat dan lembut selama 3 minit. Siap untuk dihidang daging panggang tadi.
INFO : Perapkan bersama lemon jika ingin daging lembut
BEETROOT AND ROSEMARY BEEF PETTY
BAHAN-BAHAN :
½ biji bawang Holland | dicincang halus
1 sudu kecil minyak canola
½ biji ubi bit merah (beetroot) | dicincang
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil rosemary
1 sudu kecil lada hitam
500 gm daging cincang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kuali dengan api sederhana dan tumis bawang bersama minyak canola. Selama 2-3 minit, sehingga keperangan
2. Campurkan kesemua bahan-bahan bersama daging di dalam mangkuk dan gaul bahan sehingga rata. Dan bentukkan daging menjadi bulat
3. Panaskan minyak canola masak daging sehingga masak
4. Siap untuk dihidang. Boleh dimakan bersama roti
Info : Ubi bit merah atau beetroot dipercayai dapat mengurangkan tekanan darah dan antioksidan. Ia juga sumber Vitamin C yang baik.
Terima kasih: Pengarah Urusan MFA College, Datuk Mohd Farid Hj. Alwi Unit C-1-28 Blok C Pangsapuri Spring Villa Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana Ampang, Selangor Darul Ehsan.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira