Sajian Nasi ada banyak variasinya. Bukan sekadar daging dan ayam , ada juga daripada jagung, halia, serai dan yang uniknya daripada Ikan.
Cuba perhatikan resipi no 5 , daripada beras perang yang menyihatkan. Dan no 3 pun sangat unik daripada isi Ikan Merah. Pastinya ia menjanjikan kelainan dalam keenakan hidangan Nasi yang biasa dihidangkan. Bolehlah dicuba nanti….
1. NASI BERINGIN AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi | rendam 10 minit dan toskan
2 cawan air
2 cawan susu cair
3 sudu makan minyak sapi
1 biji bawang besar |mayang halus
3 ulas bawang putih |kisar
2cm halia |kisar
2cm kunyit hidup | kisar
1 batang serai | ketuk
2 helai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
Air ros secukupnya
BAHAN-BAHAN B (TUMIS):
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
BAHAN-BAHAN C (AYAM BEREMPAH);
1 ekor ayam |belah empat
2 sudu makan rempah kari
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan tomato puri
1 biji bawang besar | kisar
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis serai, bahan-bahan kisar berserta bahan-bahan B hingga wangi. 2. Masukkan beras, air, susu, daun pandan dan garam secukup rasa. 3. Didihkan hingga nasi tanak. Renjiskan air ros secukupnya. Gemburkan dengan garpu. Ketepikan. 4. Sementara itu, untuk memasak ayam rempah; perap kesemua bahan-bahan C selama sejam atau semalaman. Goreng di dalam minyak yang panas hingga ayam masak. Hidangkan bersama nasi tadi.
Saiz hidangan: 4-6 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa lemak dan wangi serai Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus, didih dan goreng
Info chef:Daging ayam boleh dihiris dan diletakkan di bahagian atas nasi ketika menghidang.
2. NASI HALIA SERAI
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras basmathi | rendam sejam dan toskan
3 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
6 batang serai |ambil bahagian dalam yang lembut dan hiris nipis
4cm halia muda | mayang halus
1 labu bawang besar |kisar halus
4 ulas bawang putih |kisar halus
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. 2. Masukkan serai dan halia lalu tumis lagi hingga wangi. 3. Masukkan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. 4. Masukkan beras dan air. 5. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak. 6. Angkat dan sedia dinikmati bersama lauk lain.
Saiz hidangan: 2-3 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Aroma serai dan halia beri rasa unik Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef:Enak dimakan bersama lauk bersambal dan sebagainya.
3. NASI IKAN MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 cawan beras basmathi |rendam dan toskan
2 keping isi ikan merah |potong dadu
3 cawan susu cair
½ cawan air
2 helai daun pandan | siat dan simpul
2 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan marjerin
Tepung jagung secukupnya
Garam dan lada sulah secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMIS:
5 biji bawang merah | mayang halus
3 ulas bawang putih |mayang halus
3cm halia muda |mayang halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK: 1. Tabur sedikit garam dan lada sulah pada isi ikan dan gaul rata. Salut ikan dengan tepung jagung secukupnya lalu goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan. 2. Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam periuk. 3. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan biarkan beberapa minit. 4. Masukkan beras, susu cair, air dan garam secukup rasa. Masak nasi hingga masak. 5. Setelah nasi masak, masukkan isi ikan goreng ke dalam nasi dan gaul rata. 6. Jika suka, tambah kismis dan bawang goreng semasa menghidang.
Saiz hidangan: 4-5 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa minyak sapi yang lemak dan wangi Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef:Boleh juga gunakan isi ikan tenggiri, kerapu atau kurau.
4. NASI KAPITAN TANJUNG
BAHAN-BAHAN:
Ads
4 cawan beras | basuh dan toskan
2 cawan air
1 ½ cawan susu cair
2 sudu makan tomato puri
2-3 sudu makan minyak sapi
1 helai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm halia
BAHAN-BAHAN C (TUMIS):
4 ulas bawang merah | mayang halus
2 ulas bawang putih | mayang halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan C dan tumis hingga wangi. 2. Masukkan bahan-bahan B dan tumis lagi beberapa minit. 3. Masukkan beras, air, susu cair, tomato puri, daun pandan dan garam secukup rasa. 4. Didihkan hingga nasi masak. Jika suka boleh tabur kismis dan bawang goreng ketika menghidang. 5. Sedia dinikmati bersama lauk pauk lain.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Kapitan Keistimewaan : Rasa lemak minyak sapi Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Boleh dimakan bersama lauk pauk lain seperti ayam masak merah.
5. NASI PERANG JAGUNG MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras perang | basuh dan toskan
2 cawan susu cair
1 cawan air
½ cawan jagung (dalam tin)
3 sudu makan mentega
1 labu bawang besar | mayang halus
3sm halia | mayang halus
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Sehelai daun pandan | siat & simpul
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, halia, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi. 2. Masukkan daun pandan dan beras. 3. Tuang susu cair, air dan jagung ke dalam periuk. 4. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak. 5. Boleh dihidangkan bersama aneka lauk pilihan.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa unik kerana terdapat jagung di dalamnya Jenis masakan : Nasi Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef:Beras perang bagus untuk kesihatan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Pad Thai sangat popular di kalangan penjual-penjual makanan jalanan di Thailand. Pergilah kemana sahaja ceruk negara gajah putih, pasti anda boleh mendapatkan hidangan ini dengan mudah. Pad Thai ni sangat ringkas penyediaannya dan dilengkapi dengan pelbagai ramuan menjadikan ia antara makanan wajib cuba jika berkunjung ke sana. Teringin nak rasa? Anda pun boleh masak sendiri di rumah. Jom cuba.
PHAD THAI UDANG
BAHAN-BAHAN:
300gm Kue Teow Thai | rendam lebih kurang 30 minit kemudian toskan – boleh ganti dengan kuetiau halus char kuetiau
1 batang fish cake | hiris memanjang
100gm udang | buang kulit, cuci bersih dan tos
2 biji telur
50gm tauge
50gm daun kucai
4 tangkai cili padi | hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2 ulas bawang merah | cincang halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air asam Jawa
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK;
Sebelum menggoreng sediakan sos masam manis dahulu dengan mencampurkan gula, air asam Jawa dan sos ikan kacau rata hingga gula larut. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, apabila minyak panas masukkan kue teow kacau rata lebih kurang satu minit.
Kemudian masukkan sos yang telah siap disediakan tadi. Kacau rata hingga sebati dengan minyak dan sos.
Tolakkan mi ke tepi kuali, tambahkan satu sudu minyak, tumiskan bawang putih dan merah, hirisan cili padi. Seketika kemudian masukkan pes cili.
Seterusnya masukkan pula fish cakedan udang.
Kacau rata, kemudian ketepikan kue teow dan tungkan telur dan kacau hingga menjadi telur hancur.
Kemudian perasakan dengan sos tiram, kicap, garam dan gula secukupnya.
Kacau rata dan akhir sekali masukkan daun kucai dan tauge. Kacau lagi seketika.
Minum petang tanpa hidangan kuih muih dan bubur bagai tidak lengkap. Kebiasaannya hidangan pemanis mulut seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai. Rasanya yang manis, lemak dan pelbagai perisa, memang tak jemu makan. Nikmatnya dapat bubur yang disukai. Sempena ulang tahun ke 20 Majalah RASA, dikongsikan resipi pelbagai jenis bubur dan pengat untuk anda cuba.
1. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
100gm barli
200gm keledek yang dipotong dadu
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Hidangan yang boleh mengenyangkan.
2. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN:
50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
50gm ubi kayu yang dipotong dadu
50gm ubi keladi yang dipotong dadu
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Boleh gunakan jenis ubi lain juga jika suka.
3. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung pulut
1-2 titis pewarna merah
1-2 titis pewarna hijau
1-2 titis pewarna kuning
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
400gm air | kuah santan
600gm air | untuk rebus butir nangka
1 helai daun pandan |simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Warna butir nangka terpulang kepada cita rasa masing-masing. Jika tidak suka, tidak perlu warnakan.
4. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka | bentuk bunga
1 keping mi siput
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Pisang nangka menambah kesedapan pada bubur kerana rasanya yang lemak.
5. PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan |simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Tidak perlu masukkan gula merah/melaka jika ingin kuah putih.
6. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum
100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
1-2 titis pewarna hijau
1-2 titis pewarna merah
100gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan | simpul
1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Pulut menambah perisa pada masakan.
7. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
100gm biji buah delima
250gm santan pekat
450gm air
100gm gula atau secukup rasa
1 1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
Info Chef: Boleh dimakan sejuk atau panas.
8. BUBUR SOM-SOM
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
50gm gula merah/melaka
50gm gula pasir
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
9. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Warna ungu yang cantik, tanpa tambah sebarang pewarna.
10. BUBUR JAGUNG DAN KIDNEY BEANS
BAHAN-BAHAN:
1 tongkol jagung manis | dihiris
100gm kidney beans |rebus hingga empuk
100gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
400gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar.
Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
11. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK INTI ASAM GUMPAL:
100gm kacang hijau
1 keping gula melaka
1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
100gm biji sagu
2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
250gm santan pekat
2 cm halia yang dihiris halus
1/2 sudu teh halba
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Boleh masukkan daun pandan untuk aroma.
Resipi: Terima kasih Nur Adlina Badarudin, Putrajaya
12. BUBUR BARLI DAN PISANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji pisang nangka
100gm barli|rebus sehingga empuk
600ml santan
150gm gula
100gm gula merah
2 helai daun pandan|disiat&simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Potong pisang setebal 2cm dan celur sebentar. Toskan.
Satukan santan, gula, gula merah dan daun pandan di dalam periuk.
Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan pisang yang telah dicelur berserta barli dan secubit garam.
Didihkan dengan api yang kecil sehingga semua bahan sebati.
Info Chef: Pisang nangka boleh digantikan dengan penggunaan pisang awak.
13. BUBUR CANDIL PANDAN
BAHAN-BAHAN:
600ml santan pekat
200gm tepung gandum
250gm gula
250ml air perahan daun pandan
2 helai daun pandan|disiat & simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Uli tepung gandum bersama air perahan daun pandan sehingga menjadi doh yang agak lembut.
Bentukkan doh menjadi bebola kecil atau lonjong atau mengikut bentuk yang diingini.
Celur doh sehingga ia menjadi lembut kemudian toskan.
Di dalam periuk yang berlainan, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan doh candil yang telah direbus terlebih dahulu berserta secubit garam. Didihkan lagi untuk beberapa minit sehingga semua bahan menjadi sebati.
Info Chef: Jika doh terlalu keras, tambah sedikit air dan jika doh terlalu lembik tambahkan sedikit tepung
14. BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
200gm jagung
100gm sagu|rendam hingga kembang dan tos
700ml santan
250gm gula melaka
100gm gula
2 helai daun pandan|disimpul
CARA MEMASAK:
Satukan separuh santan bersama jagung, gula melaka, gula dan daun pandan.
Didihkan sehingga gula menjadi hancur dan jagung menjadi lembut.
Masukkan separuh lagi santan dan sagu.
Didihkan hingga semua bahan sebati dengan menggunakan api yang kecil.
Info Chef: Untuk hidangan ini, gunakan jagung segar yang telah dihiris dari tongkolnya.
15. BUBUR PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN:
600ml santan
250gm pulut hitam
250gm gula
2 helai daun pandan|disiat dan simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Rendam pulut hitam di dalam periuk selama sejam kemudian rebus sehingga ia menjadi empuk.
Di dalam periuk, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan pulut hitam dan secubit garam.
Didihkan lagi sehingga semua bahan menjadi sebati.
Info Chef: Rendam bubur hitam selama satu jam agar ia bersih dan kembang dengan sempurna
16.BUBUR CHA CHA CEMPEDAK
BAHAN–BAHAN:
100g cha cha kering 200g keladi 100g keledek kuning 100g keledek oren 100g keledek ungu 50g sago
5 ulas isi cempedak
Bahan-bahan (kuah santan): 750ml air 150g gula batu 2 cawan santan Daun pandan 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK : 1. Rebus cha cha kering. Angkat apabila sudah terapung dan rendam di dalam air. 2. Rebus keladi dan keledek hingga empuk. Angkat dan toskan. 3. Rebus sago hingga masak. Angkat dan toskan. 4. Untuk memasak kuah santan, larutkan gula batu di dalam air. 5. Masukkan santan, daun pandan, dan garam. Kacau dan biar reneh. 6. Masukkan cha cha, keladi, keledek, isi cempedak dan sago. 7. Hidang panas atau sejuk.
Info chef: Sago direndam semalaman untuk cepatkan ia kembang dan cantik jika dimasak dengan api yang perlahan supaya santan tidak pecah minyak
17. PENGAT BEBOLA LABU MANIS Bahan-bahan: 2 cawan labu yang siap dikukus dan dilenyek 2 cawan lebih tepung pulut 2 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar air kapur sirih 1 sudu teh garam sedikit pewarna kuning Tak perlu tambah air semasa menguli doh 1/2 cawan sagu direbus sehingga masak dan lalukan di bawah air untuk buang kanji, ketepikan.
Cara memasak: 1.Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan.Kalau nampk lembut sangat boleh tambah kan tepung pulut lagi. 2.Panaskan air sehingga mendidih, kemudian bulatkan doh tadi, masukkan ke dalam air yang mendidih. 3.Apabila doh dah timbul maknanya kuih dah masak, angkat yang dah timbul kemudian masukkan ke dalam air biasa supaya tak bagi melekat.
Untuk kuah: 4 cawan santan sederhana pekat 1 keping gula Melaka 1/2 cawan gula pasir .Kalau tak nak manis boleh kurangkan. sedikit garam 1 helai daun pandan
Cara memasak: 1.Masukkan santan ke dalam periuk kemudian masukkan gula Melaka dan gula pasir,1 helai daun pandan dan sedikit garam. 2.Kacau hingga santan mendidih. 3.Kemudian masukkan bebola labu tadi dan sagu yang telah direbus terlebih dahulu.
Bahan-bahan: 5 biji pisang tanduk 3 sudu besar sagu 3 senduk kecil gula pasir Secubit garam 1 batang kulit kayu manis- BELI ONLINE DI SINI 2 helai daun pandan
Cara memasak: 1.Rebus air dan larutkan gula bersama garam. 2.Masukkan biji sagu. 3.Masukkan daun pandan dan kulit kayu manis dan kacau hingga sagu kembang. 4.Masukkan pisang dan juga santan. 6.Kacau rata biar santan dan kuah mendidih. 7.Tutup api dan pengat sedia dihidangkan panas atau sejuk.
Sesekali dapat nikmati lauk pauk kampung memang tak toleh kiri kanan. Sedap tak terkata. Setelah lama tak dapat rentas negeri, kali ini puaskan hati makan masakan kampung air tangan ibu tercinta. Bila dapat makan lauk special rendang maman ayam kampung buat bertambah makan. Bahan-bahan seperti berikut.
Bahan-bahan: 1 kg daging / 2- 3 ekor ayam kampung 2 kilogram (kg) sayur maman 2 kg santan (bersamaan 6 biji kelapa) 7/8 keping asam keping 2 buku kunyit hidup Cili api (ikut suka) garam secukup rasa
Cara memasak: 1) Siang daun maman, basuh dan toskan supaya tidak terlalu basah. 2) Bersihkan daging dan masukkan ke dalam kuali. 3) Kisar kunyit dan cili api, campurkan ke dalam daging @ ayam tadi. 4) Masukkan santan dan garam. Kemudian, kacau bahan daging @ ayam dan air cili itu supaya rata. 5) Setelah kuah pekat masukkan asam keping. 6) Bila santan pekat, baru masukkan daun maman. 7) Ingat, jangan kacau selalu kerana dikhuatiri keluar air pahitnya. Lakukan perlahan-lahan supaya daunnya layu dan tenggelam. Setelah semuanya layu, barulah dikacau rata garamnya. Angkat dan hidang!
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!