1. Pukul mentega dengan gula. Pukul mentega sampai pucat ye. Masukkan telur sebiji dengan sebiji. Masukkan esen vanila. Bagi wangi dan naik rasa lemak mentega tadi. Masukkan tepung sikit demi sedikit.
3. Dah sebati semua bahan, masukkan adunan dalam loyang saiz 8. Bakar 170C selama 45 minit. Ikut ketuhar masing-masing ya.
4. Masukkan strawberry dan jus lemon dalam pengisar. Basuh bersih sebelum guna. Masukkan gula dan tepung jagung. Masukkan air. Dah kisarlah sehingga hancur semuanya.
Ads
5. Masukkan dalam periuk atau kuali. Gunakan api yang kecil saja ya. Masak sampai mendidih dan memekat. Pukul whipping cream supaya dia memekat sikit.
6. Masukkan instant custard. Boleh beli di kedai bahan bakeri. Pukul sampai dia kental ya. Masukkan dalam plastik tiga segi. Saya pakai nozel bintang.
7. Bahagi kek kepada 2 bahagian. Picitlah ikut rasa hati. Janji cantik. Lapiskan dengan jem strawberry.
8. Buat benda yang sama pada bahagia atas kek. Akhir sekali, hiaskan dengan buah strawberry segar yang dipotong.
Buat penggemar keju, ini ada satu lagi resipi yang boleh anda cuba. Nampak sedap dan menarik. Bukan hanya sedap untuk anda, malahan anak-anak pun mesti suka. Sesuai dijadikan hidangan minum petang. Jom kita cuba resipi Roti Basque Burnt Cheese Topping oleh Ida Osman ini.
ROTI BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
BAHAN-BAHAN:
100 gram cream cheese
2 keping keju cheddar yang telah disiat-siat
40 gram susu cair
40 gram gula caster
20 gram butter tawar
2 biji kuning telur
1/4 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
1. Dengan menggunakan api perlahan, panaskan cream cheese, keju slice dan susu sehingga cair. Sentiasa kacau untuk mengelakkan keju hangus.
2. Kemudian, masukkan gula. Setelah gula larut, masukkan butter. Kacau sehingga butter sebati, barulah masukkan kuning telur.
3. Kacau tanpa henti sehingga adunan pekat seperti kastard. Matikan api dan masukkan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
4. Sapu kastard ini di atas roti. Susun dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 200, kira-kira 1o minit atau sehingga bahagian topping kelihatan hangus.
TIP:
– Jangan bakar terlalu lama. Kastard keju akan mengering.
– Cara menyapu kastard keju bergantung pada selera masing-masing. Lagi tebal kastard, lebih sedap rasanya.
Jika anda sedang mencari MICROWAVE yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
Ramai yang suka makan sambal, sama ada jenis sambal basah berkuah atau sambal kering.
Tapi kalau buat sambal bilis kering rangup ni, makan memang tak berhenti. Berhantu betul sebab boleh juga sedap ratah macam tu saja.
Menerusi perkongsian daripada Sara Long ini, sambal bilis kering ini menjadi kegemaran mereka suami isteri.
Malah lebih menarik, sambal mampu bertahan 3 bulan di luar dalam masih elok rangup dan tak rosak.
SAMBAL BILIS KERING
BAHAN-BAHAN:
1kg bilis (kalau nak sedap, cari bilis yang nipis) – beli online di sini 300gm cili kering gemuk (tak pedas) – beli online di sini 150gm cili kering pedas (kalau nak pedas, letak banyak mana anda nak) 2 ketul pati bilis knorrs 250gm bawang goreng Gula halus @ kisar je gula biasa – beli online di sini Garam – beli online di sini
1. Cuci bilis dan toskan. Goreng sampai garing. 2. Basuh cili kering dan toskan. Masak guna air fryer sampai rangup. 3. Dah masak, tumbuk-tumbuk atau patah-patahkan. Nanti toskan guna jaring nak buang biji-biji cili.
4. Kisar kering sampai jadi chili flakes. Pakai sarung tangan dan pelitup muka ya, nanti terbatuk menangis-nangis kena habuk cili. 5. Panaskan 3 sudu minyak masak. Masuk pati bilis kacau sampai hancur.
6. Masuk cili kisar tadi, gula, garam. Kacau-kacau sampai sebati. Guna api kecil, nanti hangus cili dan akan rasa pahit. Kacau dalam 5 minit je, kemudian tutup api. 7. Masuk bilis dan bawang goreng. Gaul-gaul sebati. Rasakan cukup masin manis semua tu. Kalau nk tambah tempe/ kacang pun boleh. Goreng sampai garing dulu, kemudian masukkan semua dan gaul-gaulkan.
Kek span coklat yang lembut, gebu dan dilapiskan dengan coklat mousse yang ringan. Tidak muak dan rasanya persis kek yang dihasilkan di bakeri-bakeri tersohor.
BAHAN-BAHAN :
BAHAN KERING
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1 cawan serbuk koko
• 2 sudu baking powder
• 1 sudu soda bikarbonat
BAHAN BASAH
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan minyak
• 3 biji telur gred A
• 1 sudu esen vanila
• 1 cawan susu cair
CARA-CARA
1. Ayak bahan kering dan ketepikan
2. Pukul bahan basah hingga sebati kecuali susu.
3. Setelah sebati masukkan separuh bahan kering dan pukul sekejap.
4. Masukkan pula susu cair dan pukul sebati.
5. Masukkan baki bahan kering dan pukul sebati (tak perlu pukul lama)
6. Tuang dalam acuan dan bakar. Boleh bakar sekali dan potong jadi 3 bahagian atau bakar secara berasingan hingga masak. (Suhu bergantung dengan oven masing-masing)
CARA-CARA
1. Cairkan coklat masak, susu cair dan marjerin dengan api perlahan. Ketepikan dan biar hingga sejuk sedikit.
2. Campur gelatin dan air biarkan 2-3 minit dan cairkan secara double boiled.
3. Kaup balik campuran coklat dalam whip cream dan masukkan gelatin. Kacau sebati dan bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Susun lapisan pertama kek di bahagian bawah loyang(loyang springfom) Tuang sebahagian coklat mousse dan ratakan
5. Susun pula lapisan kedua kek dan diikuti lapisan kedua coklat mousse
6. Susun lapisan kek yang terakhir dan bungkus dengan plastik wrap. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
7. Bila dah set tuangkan coklat ganache di bahagian atas kek atau hias ikut suka
8. Siap untuk dihidang.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira