Rasa sedap daripada gabunngan halia, lengkuas, serai dan cili kering. Tambah rasa lemak dengan perahan santan.
UDANG GALAH MASAK DIRAJA
BAHAN-BAHAN:
- 1/2kg Udang galah (boleh guna udang kertas)
BAHAN KISAR:
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili kering
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 2 batang serai diketuk
- 1 keping asam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu gula
- 1/2 sudu garam
- 1 cawan santan pekat
CARA MEMASAK:
1. Basuh udang bersih. Jangan lupa buang tahi udang
2. Tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau wangi.
3. Masukkan serai ketuk dan kacau seketika.
4. Masukkan udang. Kacau & sebatikan
5. Masukkan santan pekat, serbuk kunyit dan asam keping.
6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
7. Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa segar udang
INFO:
- Tips memilih udang yang segar ketika memilih udang masih berkilat dan tekan sedikit udang. Kalau keras kenyal tandanya masih segar.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Aryati Sarah
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Masakan Mudah Sotong Masak Asam. Perrgh..Memang Kenyanglah Perut Hari Ni…
Senang Sangat Omellete Udang Brokoli Untuk Anak-Anak Tersayang
Makan Somtam Betik Sambil Layan TV Dekat Rumah Memang Puas Hati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kerang Goreng Kicap Mudah. Lengkap Wangi Serai & Bawang Putih. Uihhh…Sedap!
Kerang goreng kicap mungkin tidak pernah anda cuba sebelum ini. Hidangan ini sebenarnya memang sedap. Bosan juga kalau direbus atau dibuat sambal tumis. Resipi ini memang sesuai dihidangkan bersama nasi putih.
KERANG GORENG KICAP
BAHAN-BAHAN:
- 500gm kerang | dibersihkan
- 5 ulas bawang putih | diketuk
- 2 batang serai
- 50ml kicap masin
- 250ml air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
- Tumis bawang putih dan serai sehingga garing dan kekuningan.
- Masukkan kicap dan tumis seketika. Kemudian masukkan kerang dan tambahkan air.
- Sesuaikan rasa dengan menambahkan garam mengikut cita rasa anda.
- Tutup kuali dan biarkan kerang masak sempurna. Sedia untuk dihidang.
Resipi Sotong Pelbagai Rasa Yang Membuka Selera
Makanan laut menjadi kegemaran semua. Buat yang meminati makanan laut, menu sotong pasti tidak dilupakan. Untuk kelainan daun limau purut ditambah bagi memberi rasa dan wangi kepada sambal sotong. Jika sotong kecil, ia lebih sedap dan rasa manis jika dimasak tanpa dipotong. Untuk mengelakkan sotong keras, jangan masak terlalu lama. RASA kongsi resipi yang mudah disediakan dan sedap.
SOTONG GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung ubi
- 2 biji putih telur
- 500gm sotong ] dihiris
- 2 biji kuning telur masin
- 2 tangkai daun kari
- 7 biji cili padi ] dicincang
- 3 sudu makan mentega
- Gula secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Salut sotong dengan putih telur dan tepung ubi.
- Panaskan minyak dan goreng sotong hingga separuh masak.
- Masukkan daun kari, cili padi dan gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan kuning telur masin yang telah dikukus dan dicincang. terlebih dahulu,
- Masukkan marjerin dan gaul rata. Goreng sehingga sotong menjadi rangup.
- Angkat dan hidangkan.
JIU HU CHAR
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor sotong kembang | potong panjang
- 1/2 biji lobak merah | potong julliene
- 1 biji Benggala hijau |potong julliene
- 1/2 biji kubis | potong kasar
- 1 paket cendawan
BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS:
- 5 biji bawang merah | hiris nipis
- 3 ulas bawang putih | hiris nipis
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ mangkuk air
- 1 sudu makan minyak masak untuk menggoreng
- Sedikit garam dan gula
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan sos tiram, minyak bijan dan sedikit air.
3. Masukkan sotong, goreng sehingga lembut. Kemudian masukkan bahan-bahan lain seperti lobak merah, cili Benggala hijau, kubis dan cendawan.
4. Akhir sekali masukkan perasa seperti garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
SOTONG PERCIK
BAHAN-BAHAN:
- 7 ekor sotong saiz besar
- 500ml santan pekat
- 1 batang lobak merah | mayang halus
- 1 biji bawang besar | didadu halus
- 1 biji cili hijau | dicincang halus
- 1 helai daun kunyit | dimayang halus
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Untuk Kuah:
- 1 biji cili merah | buang biji
- 15 biji cili padi
- 4 biji buah keras
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
- Cuci bersih sotong dan gaulkan dengan garam, kemudian toskan.
- Campur dan gaulkan bahan yang dicincang, dihiris dan dimayang halus.
- Kemudian sumbatkannya ke dalam perut sotong.
- Masukkan bahan kisar di dalam kuali, perasakannya dengan garam dan gula secukupnya.
- Seterusnya masukkan sotong.
- Selepas lebih kurang tiga minit, angkat sotong dan ketepikan.
- Masukkan pula santan ke dalam kuah tadi dan terus renehkan hingga kuah pekat.
- Tuangkan kuah ke atas sotong tadi dan hiaskan di atasnya dengan daun kunyit yang telah dimayang halus.
- Sedia dihidangkan.
SAMBAL SOTONG LIMAU PURUT
BAHAN-BAHAN:
- 500gm sotong saiz XXL | dihiris bulat
- 3 helai daun limau purut | dihiris kasar
- 3 sudu makan pes cili kering
- 2 sudu makan kicap pekat manis
- 1sudu makan air asam jawa
- 4 biji bawang merah | dikisar kasar
- 3 ulas bawang putih | dikisar kasar
- 2.5cm halia | dikisar kasar
- 1 batang serai |dititik
- 1biji bawang besar | dihiris bulat
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
- Bersihkan sotong kemudian tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi.
- Masukkan pula pes cili kering dan daun limau purut, kacau lagi hingga pecah minyak.
- Seterusnya, masukkan sotong dan air asam jawa, kacau lagi hingga sotong layu.
- Akhir sekali, lengkapkan rasa dengan kicap, garam dan gula secukupnya.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!
Orang kata, lelaki ni kalau dah masuk dapur, air tangan dia tu jarang tak sedap. Memang sedap dan boleh bertambah-tambah nasi! Padahal menu lauk sama dengan mak-mak kita masak.
Haa, siapa di sini macam ni? Kalau anak-anak pula, silap haribulan lagi suka ayah yang masak daripada mak. Betul tak?
Melalui perkongsian reseipi daripada Wan Iskandar ini, menunya nampak menyelerakan walaupun jenis yang simple. Tapi yang simple tu lagi sedap kan?
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN PERAP:
Isi ayam | dipotong kecil-kecil
Garam
Kunyit – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Cili giling – beli online di sini
*Gaul hingga sekata. Biar selama sekurang-kurangnya ½ jam.
BAHAN LAIN:
Kacang panjang | dipotong
Bawang holland | dihiris
Cili merah besar | dihiris
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Masukkan ayam yang telah diperap. Goreng sehingga warna keemasan.
2. Kemudian, masukkan kacang panjang, cili dan bawang holland. Goreng selama 2-3 minit.
3.Boleh angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan.
AYAM GORENG RANGUP BERLADA
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Serbuk kunyit
Garam
Tepung ubi – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Bawang merah – beli online di sini
Bawang putih – beli online di sini
Lada kering – beli online di sini
Secubit belacan
CARA-CARA:
1.Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit, garam, tepung ubi kayu dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga rangup. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3.Goreng bawang merah, bawang putih sehingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
4. Potong lada kering dan basuh. Kemudian, goreng sehingga kelihatan lembut, angkat dan toskan. Ketepikan.
5. Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering, secubit belacan dan garam sehingga halus.
6. Tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan gula melaka. Kalau tiada pun tak apa.
7. Apabila sudah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sekata selama 2-3 minit. Siap untuk dihidangkan.
UDANG MASAK SOS
BAHAN-BAHAN:
Udang
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari – beli online di sini
Sos tiram – beli online di sini
Sos cili – beli online di sini
Sos tomato – beli online di sini
Cili merah (optional)
CARA-CARA:
1.Lumur udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, goreng udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng garing bawang putih, merah dan daun kari. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
3. Letak sedikit air dan kacau lagi hingga sekata. Masukkan garam secukup rasa dan cili. Gaul lagi.
4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali, taburkan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
DAGING MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
Daging
2 sudu teh sos cili
2 sudu teh sos tomato
2 sudu teh sos tiram
¾ sudu kicap manis – beli online di sini
Bawang putih
Bawang merah
Halia – beli online di sini
Cili besar merah/hijau
CARA-CARA:
1.Lumur daging dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Goreng sehingga daging keluarkan air. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga daging kelihatan sekata dan lembut.
4. Akhir sekali, masukkan cili besar. Kacau lagi. Dah siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Wan Iskandar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Menu Berasaskan Sambal Yang Boleh Bangkitkan Selera Makan Anda!
Rindu Nak Makan Ala Kopitiam? Ikuti Resipi Mudah Buat Seri Kaya Karamel
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: