Wadai Kararaban Kuih Banjar , Jom Popularkannya Kembali.

Share

Wadai Kararaban korang pernah nampak dan dengar tak nama kuih ni. Kuih tradisi dari suku kaum Banjar. Kaya berempah dan lemak santan cukup merangsang selera.

Jom follow resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea dalam laman FBnya. Anak-anak muda rasanya ramai yang tak kenal kuih ni, hehehe. Mehlah belajar buat kuih ni adik-adik dan juga mak-mak juga, khazanah negara ini. Rugi kalau tak dipopularkan.


.

Kuih dari tepung beras ini unik dengan penggunaan rempah ratus kulit kayu manis dan jintan manis.

WADAI KARARABAN



.

BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 cawan santan pekat

Bahan B :

  • 100g gula melaka dicairkan
  • secubit garam
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 helai daun pandan

Bahan C :

  • 1 cawan tepung beras

CARA MEMASAK :
1. Sangaikan jintan manis dan kisar halus , tapis dan ketepikan .
2. Satukan pula serbuk kayu manis , santan dan juga jintan manis tadi di dalam periuk .
masak seketika menggunakan api kecil .


3. Tutupkan api dan ketepikan .
4. Satukan pula ke semua Bahan B kecuali daun pandan , kacau sebati .
5. Masukkan separuh adunan Bahan B ke dalam Bahan C .
aduk rata .

6. Tambahkan daun pandan ke dalam baki Bahan B tadi dan masak atas api perlahan sehingga mendidih .
7. Pastikan adunan sentiasa dikacau .
8. Kemudian satukan Bahan B bersama Bahan A dan Bahan C .
kacau sebati .
9. Panaskan kukusan .
10.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak ( sy guna acuan muffin ) .
11.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak .
12.Sejukkan sebelum dipotong .


.

13.Siap sedia untuk dihidang.


.

Kredit foto & resipi :FB Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea

Perhatian kepada korang yang teringin nak rice cooker @ periuk nasi elektrik yang baru, boleh layari laman ini di EZBuy. Beli online lebih mudah.

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

 

Published by
Faridah Talib